1. Pitanje broj: #25929

    Poštovanje
    Imam već duži period problema sa lijevim koljenom, kukom i kičmom. Ja imam 19 godina, inače bolujem od Dječije cerebralne paralize. I od spazma mi se povlače čašica i ligamenti i sužuje mi se patela u lijevom koljenu. Ležao sam na Ortopediji u Sarajevu. Primio sam prošle godine inekcije za spazam "Botox " inekcije i propiso mi je neorolog u Koševu u Sarajevu tablete " Rijoresal " al ni te tablete  uopše ne pomažu. Pa bih Vas molio da mi kažete šta trebam da radim? I molim Vas recite mi ima li i jedan hirurški zahvat koji bi mi pomogao da samostalno hodam? I još jedno pitanje, molim Vas ako mi možete reći za šta su tablete " MSN "? Ja te tablete koristim al mi međutim ni one ništa ne pomažu.
    Molim Vas da mi odgovorite na pitanje.
    Unaprijed hvala. Srdačan pozdrav.

    Odgovoreno: 07. 04. 2009.
    • Niste naveli gde imate spazme (lokalno - samo u jednoj nozi, u obe noge, generalizovano...) Način smanjenja spazma zavisi od njegove distribucije: Botulin toksin A daje se lokalno u mišić, lekovi deluju na čitav organizam, a postoji i Bklofenska pumpa. Najefikasnija operacija za smanjenje spazama je posteriorna rizotomija koja se na žalost ne radi na našim prostorima.
      Vama savetujem fizikalnu terapiju - vežbe i nošenje ortoza, eventualno ponovnu aplikaciju Botulin Toksina A u spastične mišiće.
      Ako možete napišite puno ime leka MSN, tj. generičko ime.

Ostavite komentar