1. Pitanje broj: #15286

    Imam sina koji je pre mesec dana napunio dve goodine, još uvek nije prohodao. Ide oko stola, uspravlja se sam, puzi, ali kad treba sam da hoda odbija, a kad krene na moj nagovor krivi stopala.
    Recite mi do kog uzrasta se toleriše ovaj problem? Da li je bolje da ja radim sa njim vežbe ili je bolje da neko stručno lice radi, jer su mi predlagali hospitalizaciju od mesec dana u Institutu za fizijatriju? Plašim se da i ako prohoda da neće hodati pravilno.

    Odgovoreno: 18. 11. 2008.
    • To što dete ide oko stola i pored nameštaja pomerajući se po sistemu "noga do noge", zove se bočni hod i uvodna je faza u frontalni hod (prema napred). Ako hoda bočno, ako može sam da se dovede u stojeći stav, mislim da nemate razloga za brigu. Frontalno prohodavanje počinje kod dece rođene u terminu negde između 12 i 18 meseci. Ako je dete rođeno ranije, treba mu za to vreme produžiti rok. Nisu sva deca ista i ne mogu svi prohodati onda kad to piše u knjigama. Ako je dete neurološki zdravo, ako nema smetnje tonusa i koordinacije, uskoro će hodati samostalno.

Ostavite komentar