1. Pitanje broj: #167933

  Poštovani, piše Vam očajna mama iz Zaječara. Radi se o devojčici, ima 2 godine i 7 meseci. Pre dve nedelje smo izasle u dvorište da bi se malo poigrala na snegu. Bile smo napolju max 30 min, možda ni toliko. Sutradan je dobila temperaturu. Pozvala sam dečije odeljenje, rekli su da pratimo temperaturu par dana. Temperatura je najvise isla do 38.3, skidale smo je Blok Max sirupom. Nakon par dana mokraća je počela da užasno smrdi. 27.marta (petak) sam sakupila urin i otisla kod njenog pedijatra. Mokraća je bila mnogo mutna i zuta. Uradjena joj je analiza urina i krvi (saljem sve retultate u prilogu). Imala je i zreliji kasalj. Doktorka je rekla da su grlo i pluca u redu, dala je Mukoplant za iskašljavanje i rekla da uradimo urinokulturu sto pre. U subotu preko noci je imala užasne bolove, žalila se da je svrbi ribica, suzdržavala se kada treba da piški. Cele noci je trazila da je tusiram. Sutradan, 29.3. (nedelja) sam opet odvela dete lekaru.. Dobila je terapiju Panklav 2x. Nismo uspele da damo urinokulturu jer je bio vikend. Prestala je da mokri, trlja guzu po podu, noćima ne spava. Žali se da je svrbi, mokri dva puta u roku od 24h i to jedino kad više ne moze da istrpi ili pod tusem, često trazi da mokri ali sedne na ivicu noše ili na pod i vuče guzu. Plače i moli me da je tusiram, a ja ne znam kako da joj pomognem. Pokušavamo na sve moguce načine da joj dajemo više tecnosti. Slabije jede. Uradjena je urinokultura u toku terapije, piše da su zasejane podloge ostale sterilne. Danas je 6 dan terapije i ne vidi se razlika što se toga tiče. Temperaturu nema vec od drugog dana terapije. Dok mokri steže nogice. Kad uspe da se ispiski, radosna je, skače kao da joj nije nista, ali nakon 2 sata opet isto. Ne dozvoljava da je pipnemo dole. Koliko sam uspela da vidim, jako joj je crveno unutra. Desava se da mokri oko 4h ujutru i tek u 19h uvece, veliki razmak izmedju dva mokenja. Oduvek pije vodu Rosu, nikada nije pila vodu sa česme. Kad pozovemo lekare govore nam da nemoguce da joj nije bolje od Panklava, verovatno se naplasila. Medjutim, ona i u snu place, stenje, prevrce se. Još uvek nosi pelene. Nedelju dana pre prehlade je imala malo redju stolicu i sva se izmazala, mislim da joj je mozda kaka dospela do mokraćnog kanala. Još je tada rekla da je svrbi, ali nije plakala i tada je piškila redovno. Ranije je imala bakteriju spolja (Enterococus, ako se ne varam ) i to smo lečile Ampicilin kremom. Ne koristim vlažne maramice, uvek je odmah posle nužde operem. Odbijala je nošu. Neki od rezultata koji smo radili pokazuju da ima prisustvo krvi u mokraći. Analiza uradjena 27.3.2020. je analiza pre terapijes i privatno 28.3.2020. Sve ostale analize su za vreme terapije. Molim Vas za mišljenje ili ako možete da me uputite kome da se obratim. Saljem Vam sve analize u prilogu. Hvala unapred.

  Odgovoreno: 05. 04. 2020.
  • Poštovana majko,

    

   Iz navedenih rezultata kao i iz anamneze iz opisa reč je o urinarnoj infekciji. Obzirom da devojčici i dalje nije dobro potrebno je da  se zameni antibiotska th.

   Vi ste započeli sa antibiotskom terapijom pa ste dali nalaz urina što nije praksa. 

   Potrebno je da se javite na ponovni pregled pedijatru i zamenite antibiotik i da dobije ab th iz druge grupe lekova.

Komentari na pitanje: #167933

  • Dr Teodora Božanić 06. 04. 2020.

   Dete pored moguce urinarne infekcije ima infekciju koze spoljnih genitalija i moguce deo vagine a apsolutnu infekciju koze oko anusa, vasa izjava da se umazala u izmet uklapa se u sliku jer bakterije izbizmeta su vrlo zarazne, pored antibiotika za koji nije sigurno da je potrebno mozete u apoteci za prvu ruku uzeti biljnu kremu ili madt sa antibakterijskim dejstvom koja je dozvoljena za dete tog uzrasta,pored bakterija tu su moguce i gljivice, moje misljenje da pored pedijatra odvedete dete da to i dermatolog pogleda jer oni su najstrucniji za promene na kozi. Zelim vam da se sto pre devojcica oslobodi tegoba. Svako dobro Dr Bozanić

Ostavite komentar