1. Pitanje broj: #34288

    Poštovana,
    Imam, naizgled, mali, a u stvari, ogroman problem. Moje dete, devojčica od skoro 8 godina ima alergiju na limunsku kiselinu, koja joj je utvrđena sa njene 2 godine. Od tad je na dijeti. Problem mi je što ne mogu nigde da saznam koje voće ne sadrži limunsku kiselinu uopšte. Možete li zamisliti kako to izgleda kad dete odreaguje na trešnju, jagodu, kajsiju, dud, itd. Asmatičnim napadom? Da li ona sme da jede jabuke, kruške, urme? Da li takva alergija uopšte može da prođe?
    Unapred hvala na odgovoru.

    Odgovoreno: 03. 09. 2009.
    • Poštovana,
      Nejasno je kako je postavljena dg alergije na limunsku kiselinu? Ako su reakcije tako burne moraju se uraditi ozbiljni testovi i otkrirti kako se najbrže mora reagovati ali i na koje sve namirnice i koje voće se može desiti reakcija. Ako se pravilno postavi problem i ne unose se namirnice koje aktiviraju alergije vremenom to može da bude bolje ali nikada neće biti potpunog opuštanja.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #34288

    • Prim. dr Snežana Nikolić 10. 09. 2009.

      To je stvarno retko i ne treba zanemariti mogućnost da nje stvarno ima i da će je biti možda i gde ne piše na deklaraciji ali važno je da ste uvek spremni da reagujete ako dođe do kašljucanja i težeg disanja. Vremenom se stvari mogu menjati i čak smanjivati ragovanje na tu vrstu alergena opa se eto nadajmo da će to i biti.

    • Testovi koji su njoj urađeni u KBC-u "dr. Dragiša Mišović" na dedinju u Beogradu su: kožne probe na inhalacione alergene - prick metoda 08. 12. 03. I negativni su; kožne probe na nutritivne alergene - prick metoda 17. 12. 03. god. I oni su pokazali alergiju na kuvano žumance i na limun. Ige joj je bio povišen četiri puta. Sve to je potpisala dr. Marija Popović. Zadnje dve godine je na terapiji. Koristila je flixotide spray. 05. 06. 09. Otpuštena je iz iste te bolnice sa ponovljenim svim tim testovima, gde joj je ustanovljena još i alergija na bubašvabu. Njena dijagnoza je astma J45 i rhinitis allergica j30. Listu je potpisala dr. Sci. Med. Živković. Mi smo puno tih testova već odradili. Malo sam možda preozbiljno shvatila sve ovo, zato što sam čitajući razne stvari došla do zaključka da je limunsku kiselinu jako teško izbeći, jer je sastavni deo skoro svega, od voća, povrća, ljudske krvi.  Saznala sam i da postoji i tzv. Ciklus limunske kiseline u organizmu. Neće valjda početi da reaguje sama na sebe? Ili ja samo preozbiljno shvatam ovaj problem? Jako mi je teško da joj držim neku dijetu, kad još uvek ne mogu da otkrijem gde sve ima limunske kiseline. Hvala vam na odgovoru

Ostavite komentar