1. Pitanje broj: #18522

    Poštovana,
    Molim Vas za savet i pomoć. Beba ima 8 meseci, pre 7 dana nam je pedijatar rekao da uradimo alergotest prickom na kome je izašlo da je alergičan na kravlje mleko i laka alergija na dermatophagoides pt. histamin 3 plusića?? Šta to znači? Beba ima jaki svrab, a pedijatar nam je prepisao Avil sirup. Jako slabo napreduje, a zadnjih 2 meseca nije narastao niti jedan cm. Što se mleka i mlečnih proizvoda tiče razumem da ih treba izbegavati utoliko lakše što beba doji.
    Molim Vas da mi pojasnite za dermat...kako se trebam ponašati, može li se izlečiti ili ne? Pedijatar je jaako oskudno objasnio. Moje mišljenje je da je problem nastao posle 2. vakcine, da li je to moguće? Treću još uvek nismo primili bojim se da se stanje ne pogorša.
    Unapred hvala!!

    Odgovoreno: 05. 01. 2009.
    • Poštovana,
      ne navodite razlog zašto ste radili alergo test bebi u 8. mesecu? Obično se test izvodi na nutritivne alergene kada dete ima gastrointestinalne simptome i alergiju na proteine kravljeg mleka , kao i kod atopijskog dermatitisa (ekcema). Deca sa ekcemom imaju suvu , perutavu, crvenu kožu; intezivan svrab na obrazima i ekstenzornim stranama ekstremiteta (laktovi, kolena, nadlanice a ponekad je ekcem orisutan po koži celog tela). Pozitivnost testova ukazuje da je beba senzibilisana na alergene i da ima atopijsku konstituciju. U svakodnevnoj praksi termin "atopija" se koristi da označi grupu alergijskih bolesti u pojedinim porodicama (alergija na proteine kravljeg mleka, ekcem, astma, alergijski rinitis). Parametri identifikacije atopije su: specifični IgE na alergene spoljašnje sredine i testovi kožne reaktivnosti (koji su učinjeni kod bebe). Histamin je pozitivna kontrola i nije alergen. Grinje (Dermatophagoides pteronyssinus i Dermatophagoides Farine) su naši životni saputnici, golim okom nevidljive, žive u tepisima, dušecima i za ishranu koriste ljudsku perut. Vlažan i mračan prostor sa previše mebla, itisona, vunenih tepiha pogoduje umnožavanju grinja. Naročito im prija vlažnost sredine između 60 i 70% i temperatura između 20 i 30 stepeni. Alergeni su belančevinaste priorde i potiču iz fecesa grinja. Žive 2 do 4 meseca i produkuju 200 puta veću količinu fecesa od sopstvene težine. Grinje ne žive na velikim nadmorskim visinama (preko 1000 m). Simptomi alergije na grinje su jutarnje kašljucanje i kijanje u periodu njihovog intenzivnog umnožavanja (proleće i jesen). Leti i zimi (kada su visoke i niske temperature) preživljavaju u obliku larvi i nisu aktivne, te su i simptomi alergije manje izraženi. U geografskim pojasevima gde je spoljašnja temperatura tokom cele godine od 20 do 30 stepeni, grinje su aktivne tokom cele godine i ne postoje sezonske varijacije u ispoljavanju simptoma. Da zaključim, Vaša beba je dobila antihistaminik Avil (iz grupe sedativnih antihistaminika) koji efikasno umanjuje svrab te pretpostavljam da beba ima ekcem. Odojčad sa ekcemom su u visokom riziku da pri virusnim prehladama dobiju zviždanje u grudima koje može biti prvi znak početka astme. Preventivne mere koje bi trebalo da sprovodite su: nikako pušenje u kući, redukcija viška tekstilnih delova nameštaja (nepotrebnih prostirki, itisona, jastučića, drapera i sl.) i izbegavanje alergogenih namirnica u ishrani (žumanac nakon prve godine).

Ostavite komentar