1. Pitanje broj: #16368

    Poštovana,
    Zanima me da li je moguće da veštačko mleko za bebe (Impamil1) podstiče stvaranje šlajma kod beba starih 4,5 meseca, jer im se posle prehlade, koja je bila pre 2 meseca, non-stop stvara velika količina šlajma zbog kojeg lošije jedu, kenjkavi su i duplo su im smanjeni obroci. Šlajm im izbacujemo "ručno", tj. stavljanjem preko ramena i lupkanjem po guzi, ali čini se da se ta količina šlajma konstantno povećava. Nemaju nikakvu upalu, zapaljenje, temperaturu.
    Da li je moguće da je to od veštaačkog mleka? U pitanju su blizanci rodjeni u 32 nedelji od kojih je jedan imao disajni distres na rodjenju.
    Hvala unapred!!!

    Odgovoreno: 04. 12. 2008.
    • Poštovana,
      veštačko mleko sigurno ne podstiče stavranje šlajma. Obične prehlade prouzrokovane virusima praćene su obilnijom sekrecijom u gornjim disajnim putevima koja otežava disanje na nos, stvara nervozu i ometa hranjenje. Obavezna je toaleta nosa (aspiracija sekreta, po potrebi fiziološki rastvor u nos i nekada kratkotrajno, tri do pet dana Sol. Ephedrin za bebe 3x 1 kap u obe nozdrve) i perkusiona drenaža koju već primenjujete (blago lupkanje po leđima par minuta). Prisustvo šlajma je izraženije i duže traje što je beba mlađa i uglavnom je prolaznog karaktera. Međutim, ukoliko bebe ubrzano i naporno dišu uz uvlačenje mekih tkiva grudnog koša pri disanju, javite se nadležnom pedijatru radi dodatnog medikamentoznog lečenja.

Ostavite komentar