1. Pitanje broj: #16246

    Poštovana doktorka,
    moj sin ima nepune dve i po godine, a od godinu dana mu se javljaju crvene kožne promene praćene svrabom (pojavi se kao mala crvena tačkica koja se za nekoliko sati pretvori u poveći vodeni plik koji puca) Lekar za kožne bolesti tvrdi da je od ujeda bube, što mene jako buni, jer ovoga puta alergija traje skoro mesec dana, iako pije Aerius od pojave alergije, a na tečni puder i didermal mast više i ne reaguje. Onda smo i kod infektologa bili i on je postavio dijagnozu Dermatitis contacta allergica L23 (pogledala sam na internetu i videla da pod L23 ima nekoliko vrsta alergičnosti, tj. 9).
    Da li mogu da uradim alergo test detetu i od čega bi trebalo najviše da ga pazim? Zadnje promene nastale su po licu (jako lice na boginje, ali je infektolog dao mišljene da nisu boginje).
    Unapred hvala za odgovor!
    S' dužnim poštovanjem,
    Marina Trajković

    Odgovoreno: 02. 12. 2008.
    • Poštovana,
      promene koje opisujute lekari podvode pod uopštenom dijagnozom Dermatitis. Bitno je napraviti razliku između ekcema (atopijskog dermatitisa) koji se javlja kod dece sa atopijskom (alergijskom) konstitucijom i zaista kontaktnog dermatitisa. Uglavnom se promene koje opisujete javljaju češče tokom letnjih meseci. Terapija je simptomatska (antihistaminik, tečni puder, eventualno kortikosteroidna mast). Pokušajte sa Stelactiv kremom. Možete uraditi ukupne IgE u serumu (marker alergijske konstitucije) i kožni prik test na nutritivne alergene. Mada, ne retko testovi na nutritivne alergene su negativni. Uglavnom je deramatitis, kako ga Vi opisujete pojava koja spontano prolazi.

Ostavite komentar