1. Pitanje broj: #15896

    Imam bebu od 6.5 meseci, uveli smo šargarepu, krompir, tikvicu, karfiol, blitvu, bundevu, pileće meso, od voća: bananu, jabuku, krušku.
    Šta još smem da joj dajem od hrane i ako možete da mi kažete kako treba da izgleda raspored hranjenja. Šta dati za doručak, šta za ručak, a šta za večeru?

    Odgovoreno: 26. 11. 2008.
    • Poštovana majko,
      Vi ste uveli i više namirnica nego što je potrebno za uzrast Vaše bebe. Osnovne smernice u ishrani odojčeta su sledeće: dve nove namirnice nedeljno; kombinovati jedno obojeno i jedno neobojeno povrće;obroku sa povrćem 3x nedeljno dodati meso (juneće, pileće, jagnjeće), žumance dodati 1x nedeljno (početi sa osminom) ukoliko ne postoji sklonost ka alergijskim bolestima. Ne forsirati bebu da pojede količinu obroka sa novom namirnicom koliko ste vi zamislili da treba da pojede, već koliko beba želi. U početku je dovoljno par kafenih kašičica, sa postepenim povećanjem količine narednih dana, do količine koju beba sama prihvati. Što se tiče rasporeda obroka: voćnu kašu dati uvek u isto vreme tj. u vreme užine oko 10h ili 17h, obrok sa povrćem i mesom, uvek u vreme ručka između 12 i 15h. Broj obroka zavisi od bebe: 3, eventualno 4 podoja, 1x voćna kaša, 1x obrok sa povrćem i mesom i 1x mlečna kaša u vreme večere ( sa pirinčom ili kukuruznim brašnom, ne žuriti sa grizom i keksom). U osmom mesecu može sledeće voće: jabuka, banana, kruška, šljiva, dunja, breskva. Vrlo je važno da obroci budu uvek u određeno vreme. U početku kada se beba navikava na nove namirnice, količinu obroka postepeno povećavati ! Obrok pripremati na isti način. Dok hranite svoju bebu budite dobro raspoloženi i opušteni !!!

Ostavite komentar