1. Pitanje broj: #137280

    Postovani, imam 37 g i sklonost ka izvrtanju levog skocnog zgloba, desi mi se bar 1-2 godisnje, obicno bez vecih posledica. Ne bavim se aktivno sportom, tek ponekad rekreativno, i to mi se desi kad najmanje ocekujem, pri obicnom hodu. Trudim se da nosim udobnu obucu i nemam visak kg. Problem je tim veci sto tako vec treci put lomim bazu 5. Mt kosti u periodu od 20 god. Trenutno sam u gipsu i ocajna sam!! Dr mi rece da imam generalno slabije ligamente, a da su ih povrede samo jos vise istegle. I da je jedino trajno resenje operacija, koju meni ne preporucuje, kaze nisam slucaj za operaciju. Moje pitanje: kako da ojacam ligamente i sprecim izvrtanje stopala i da li je to uopste moguce? Napominjem da su mi se otac i sestra aktivno bavili sportom i cesto imali isti problem, pa moze li to da bude nasledno? Ipak, oni nikada nisu imali frakture. Strah me je da ce se to kasnije desavati. Hvala unapred i molim vast za savet!! Milena

    Odgovoreno: 14. 07. 2015.
    • Poštovana,
      Nakon skidanja imobilizacije treba da idete na fizikalnu terapiju i da vam odrede vežbe za jačanje, koje i nakon oporavka treba da radite uredno.
      u situacijama kada ste na terenu gde postoji rizik od povredjivanja možete nositi ortozu sa ojačanjem za skočni zglob i stopalo.
      Pozdrav

Ostavite komentar