1. Pitanje broj: #112960

    Povreda medialnog meniskusa levog kolena 3 meseca. Jedan doctor preporucuje resekciju drugi doktor preporucuje stem cell terapiju (moje maticne celije iz kostane srzi) unutar meniskusa uz pomoc fluoroskopije i ultrazvuka, i sa inekcijom moje masti (mog masnog tkiva) sa spoljasnje strane (as fat pad) da li se takve procedure rade u beogradu. Hvala unapred za vase vreme i odgovor. Pozdrav

    Odgovoreno: 19. 03. 2013.
    • Poštovani,
      Terapija zavisi od vrste lezije meniskusa. Ako je sama lezija meniskusa nestabilna onda je moguće artroskopski ušiti meniskus. Ako je povreda stabilna moguće je tretmanima stimulacijom aktivacije matičnih ćelija uzrokovati zarastanje meniskusa. Uspešne su metode proloterapije aspiratom koštane srži i davanjem faktora rasta u kolenu koje se u našoj ustanovi uspešno koristi. Sama instilacija matičnih ćelija iz masnog tkiva može dati rezultate, ali je u odnosu na prethodne procedure skuplja i duže traje. Ona je više rezervisan za dublje hondralne lezije.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #112960

    • Dr Dušan Marić 01. 06. 2013.

      Bucket handle deformitet (bucket handle = drška od korpe opis povrede) spada u grupu lezija gde je oštećenje meniskusa dosa veliko i može zahvatati sve zone meniskusa. Teoretski ovakve vrste povreda se mogu ušiti, ali samo hirurg koji operiše može proceniti uspeh šivenja. Ovako ušiven meniskus kada se leči navedenim metodama može da zaraste i da pacijent nema tegoba dugo vremena. Kod bucket handle deformteta samo lečenje nehirurškim putem ne dovodi do uspeha jer su okrajci meniskusa udaljeni, nisu u kontaktu i organizam ne može da to zaceli na prirodan način.

    • Sticajem nesrecnih okolnosti ostetila sam meniskus desnog kolena. Po tipu bucket handle. Doktor je preporucio artroskopiju. Koja je u mom slucaju i neophodna. Zanima me da li je bitno koliki deo meniskusa se vadi i da li maticne celije mogu da obnove taj deo (koliki god da je) u potpunosti i da koleno bude potpuno zdravo i da pri najvecem fizickom naporu nema nikakvih problema, kao kod drugog zdravog kolena? Hvala.

Ostavite komentar