1. Pitanje broj: #108753

    Postovanje, zovem se aleksadnar i '96. Sam godiste. Oko 25 sepmtebra ove godine, za vreme seniorske fudbalske utakmice, prilikom jedne golmanske intervencije, levo koleno mi je udarilo u desno koleno. Osetio sam slab bol prilikom udarca, i tokom utakmice taj bol je postojao i ali ne previse jak. Sutradan, kada sam ustao, nisam bio u mogucnosti da ispravim koleno, niti da ga savijem puno. Uzeo sam da ga bandaziram i nekako sam posle sat vremena opet mogao da koracam. Otok nije postojao, niti bilo kakva modrica. Otisao sam kod ortopeda, koji je rekao da to nije nista strasno i da je to samo obican udarac. Koleno je bilo bandazirano nekih 15ak dana, dok nisam dobio misljenje od fudbalskih 'strucanjaka' da ce mi to koleno propasti zbog bandaza. Medjutim, proslo je 2 meseca od tada, i sada osecam bolove pri punom cucnju, dakle butina mi dodiruje list i dolazi do potpune ekspanzije kolena, kao i prilikom skoka. Nemam stalne bolove, prilikom hodanja, ali imam prilikom nekih naglih pokreta. Osecam jak i ostar bol 10ak sekundi, i opet sve normalno. Pretpostavljam (gruba procena) da je u pitanju meniskus, i ako delite tako misljenje sa mnom, recite mi sta da radim? Da li da idalje odmaram, ili da radim vezbe? Unapred hvala.

    Odgovoreno: 17. 12. 2012.
    • Poštovani,
      Ostaje nejasan mehanizam povredjivanja, pretpostavka je da ste vašim levim kolenom udarili u vaše desno koleno. Potreban je pregled specijaliste ortopeda; po vašem pitanju nema se utisak povredjivanja meniskusa nego hrskavice koja svakako usporeno zarasta (nekad i do 9 meseci) , te ako niste obavili rehabilitaciju po protokolu za leziju hrskavice oporavak može da traje nepredvidjeno dugo. Prilikom obnove hrskavice dolazi do zadebljanja unutrašnje zglobne ovojnice sinovije koja ima za cilj intezivno podmazivanje kolena (jer se hrskavica hrani iz zglobne tečnosti) . Ona takodje može da se uklješti između okrajaka butne kosti i golenjače i da stvara intenzivni bol. Mr pregled kolena bi dao bliže informacije.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #108753

    • Dr Dušan Marić 18. 12. 2012.

      Mislim da bi vam tretman prp znacajno ubrzao lecenje i vratio vas na sportski teren najkasnije za 6 nedelja. Naglasavam treba prvo pregled.

    • Poštovani, s'obzirom da je prošlo tri meseca od povrede, reći ću vam sledeće podatke: u poslednje vreme radim na jačanju mišića noge, kako bih smanjio opterećenje kolena, i radim vežbe za ekspanziju kolena. Osećam poboljšanje i u mogućnosti sam da savijem kolena u potpunosti bez ikakvih bolova. Prilikom nekih vežbi, čujem krckanje kolena. Možete li mi reći da li je kasno sa početkom terapija i ima li nade da se vratim na sportski teren? Molim vas za brzi odgovor! Hvala!

Ostavite komentar