1. Pitanje broj: #169803

    Poštovani,

    interesuje me pojašnjenje dijagnoza koje sam dobila od kardiologa u privatnoj ordinaciji.

    Dijagnoza I31.3 exudatio pericardii non inflammatoria. Na nalazu pise "u perikardnom prostoru ispred desne pretkomore do 4mm slobodne tečnosti bez hemodinamskog značaja".

    Doktor mi je otprilike rekao da je to stanje koje može da nastane posle neke virusne upale, od pada imuniteta itd... Mada čitajući na netu ne zvuči baš tako naivno. Preporucio mi je da pijem Cardiofortin za dizanje imuniteta i da prekinem sa vežbama koje iziskuju napor, da ne dižem teret itd... Ali me zanima da li je to stanje koje prolazi, jel to sad zauvek :) , jel' trebalo da me uputi na jos neka ispitivanja...?

    Ustanovljena je i dijagnoza prolapsa ( I34.1 Prolapsus vuvluae mitralis) i tu sam dobila samo savet da vodim računa o dentalnoj higijeni i da popijem antibiotik pre stomatoloske intervencije.

    EKG je bio uredan nalaz. Pritisak 130/80. Pusac sam i imam 38 godina, relativno fizicki aktivna, sitnije gracilne građe.

    Interesuje me zapravo neko blize objasnjenje mog stanja jer sam se inicijalno obratila kardiologu zbog uznemirenja i lupanja srca i napada panike koje sam dobijala povremeno u takvim situacijama. Ovaj me pregled nije bas umirio pa se nadam nekom pojašnjenju od Vas.

    Srdačan pozdrav i hvala.

    Odgovoreno: 25. 05. 2020.
    • Izliv koji imate jeste posledica ne prelezane virusne infekcije i treba primeniti nekakvu terapiju,koja se odredjuje nakon eha srca. Mirovanje je prvi stepen terapije.Stanje ce se i samo popraviti ali sporije i ostace priraslice koje ne bi trebalo da daje vece tegobe. Potrebno je za svaki slucaj uraditi Holter EKG 24 h.prolaps ne zahteva nikakvu terapiju ako nema tegoba (lupanje srca bol u grudima kao i vrtoglavice). U sustini nemate razlog za brigu ali treba biti oprezan.

       

       

      Mr sci med dr Slobodan Gajic

Ostavite komentar