Cvekla štiti od prehlade

Posebno tokom hladnog godišnjeg doba cvekla je izuzetno važna za zdravlje. Ona nas štiti od prehlada. Njen dragoceni pigment suzbija bakterije i viruse, čime cvekla podržava prirodnu odbranu, objašnjava Bečki zdravstveni stručnjak profesor Hademar Bankhofer.

Pigment tamno crvenog korena – betanin, pripada grupi antocijana. On može da suzbije viruse koji se javljaju uz prehladu. Betanin deaktivira bakterije i podstiče njihovo izbacivanje iz organizma. Tako prirodne odbrambene snage mogu ponovo da ojačaju i normalno funcionišu.

Osim toga, u cvekli se nalazi proteinska komponenta betain, koja jača jetru i podstiče razgradnju masnih naslaga u telu. Jedna čaša soka od cvekle uz svako jelo može da pomogne prilikom mršavljenja.


Veoma korisni sastojci sadržani u cvekli:

 • bakar - podstiče koncentraciju i jača zglobove
 • gvožđe je dobro za krv
 • hrom - pomaže u borbi protiv prekomerne težine
 • mangan - sprečava reumu
 • cink i selen  - jačaju imunitet
Redovno konzumiranje cvekle je takođe dobro za kosu, kožu i nokte. I na kraju ovo povrće pomaže kod zatvora. Osobe kod kojih postoji mogućnost da dobiju kamen u bubregu, treba oprezno da konzumiraju cveklu, jer ona sadrži oksalnu kiselinu koja stvara kamen.

Cvekla nema neki širok spektar vitamina, ali je liferant broj 1 kad su u pitanju vitamini B12 i folna kiselina. Cvekla štiti od prerane ateroskleroze i od oboljenja srca i krvotoka.

Način pripreme


Ukoliko je cvekla mekana, može se oljuštiti sveža, izrendati i u nju dodati malo soka iz limuna i nekoliko kapi maslinovog ulja. Cvekla se najčešće kuva 20 do 40 minuta. Veće glavice se kuvaju i do sat i po. Cveklu nikako ne treba prilikom kuvanja probosti da aktivne supstance ne bi istekle.

Nakon kuvanja cvekla se oljušti, seče na krugove ili komade i pripremi kao salata tako što se prelije marinadom od maslinovog ulja, soli, bibera, kima i rena. Umesto sirćeta obavezno koristiti sok iz limuna. Vitamin C sprečava da se eventualni nitrati prilikom konzumacije pretvore u kancerogene nitrosamine. Salata je najzdravija od sveže ribane cvekle.
 
Ko želi da se zaštiti od prehlade ili ko je već bolestan i želi što pre da ozdravi, trebalo bi jedno vreme dnevno da pije četvrt litra soka od cvekle. Alternativa je konzumiranje salate od cvekle svakog dana.

Prlikom kupovine treba obratiti pažnju i kupovati samo ekološki uzgajanu cveklu, jer ovo korenasto povrće ima sposobnost ne samo da upija dobre već i štetne supstance iz zemlje. Manje glavice cvekle su za razliku od većih mekše i imaju manji sadržaj nitrata.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. Aćimović Olivera 14.02.2009

  Redovno pravim svež sok od cvekle i šargarepe u koji ponekad ubacim i limun ili pomorandžu pa i jabuku, unuci ga obožavaju, što je obicno deci mrsko. Ove zime su ga uzimali skoro svakodnevno i preskočili su sve viruse a inače oboje imaju alergijsku astmu. Imaju 6 i 3 godine.

  Da li je tačno da koren veličine 5 - 8 cm prečnika ima najbolje izbalansiran odnos hranljivih i lekovitih sastojaka. To sam jednom čula od nekog proizvodjača u poljoprivrednoj emisiji.


 2. Milica 11.02.2009

  Ja sam negde pročitala i da se cvekla koristi protiv tumora i leukemije, akutnih fibroznih oboljenja, niskog pritiska, gripa, da pospešuje rad nerava i mozga, čisti i stvara krv, podstiče aktivnost jetre, žuči i želuca, štiti od radioaktivnosti i zračenja, deluje preventivno itd.

  Izuzetno korisno povrće!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde