Cvekla, najlekovitije povrće


Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno. Poreklom sa obala Sredozemlja uspela je da na sebe privuče pažnju još kod starih naroda, koji su shvatili da im ona pomaže kod mnogih bolesti.

Danas se cvekla smatra najkorisnijom i najlekovitijom povrtarskom kulturom koja se lako vari, u sebi sadrži najširu lepezu vitamina i minerala, i izuzetno je bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima.

Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno redak vitamin u biljnim namirnicama B12. Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi, a dokazano je da ona spada u antikancerogene biljke.

Osim toga, potvrđena je i njena zdravstvena delotvornost u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba. Prisustvo joda čini je dragocenim lekom protiv ateroskleroze i procesa starenja.

Osnovu višestruke lekovitosti ove biljke čine sastojci betanin i betain koji podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove u dobrom stanju, podstiču rad jetre ali i leči prehladu.

Cvekla je izuzetno korisna u lečenju slabokrvnosti kod dece i mladih osoba, jer sadrži visok procenat gvožđa. Povoljno deluje i na rad creva i njihovu peristaltiku (pokretljivost) jer sadrži celulozu i pektin u izobilju. Ali, da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma za dragocenim vlaknima treba pojesti pet srednjih glavica cvekle.

Malo se zna da je lišće cvekle nalik spanaću pa se tako može i pripremati. Međutim, bez obzira na to što je cela biljka jestiva, lekovit je samo koren, koji se sakuplja u jesen i ostavlja u umereno toplim prostorijama, da ne bi promrzao. Ako se čuva na odgovarajući način, u svežini cvekle može da se uživa sve do sledećeg leta.

Sok od cvekle ima posebnu vrednost, jer je takođe delotvoran kod mnogih bolesti. Krepi i jača ceo organizam i deluje povoljno na njegov metabolizam. Najbolje je da se pije u kombinaciji sa medom, po pola čaše tri puta na dan. Soku može da se doda i kim, kao i rendani ren, čime se dobija poseban ukus.

Recept

Evo jednog proverenog recepta naših baka. Ovo su one davale anemičnoj deci ali i trudnicama da poprave krvnu sliku.
Izrendati:
jednu svežu cveklu srednje veličine,
šargarepu (veličina po ukusu),
slatku jabuku - vrsta nije bitna.
U sve to dodati kašičicu meda i sok od jednog limuna.
Idealno je bilo ako bi dete ili trudnica sve to pojeli u toku dana, mada, bake su bile i zadovoljne ako se popije samo sok od ove smeše.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. bobana krstic 02.05.2013

  Moje dete je rodjeno sa umanjenim hemoglobinima, pio je terapiju od mesec dana a ukinuta mu je pre samo 2 meseca a sada ima godinu ipo. Sada pije sok od cvekle, limuna i secera domaci sirup i hemoglobin mu je 108. . . Hoce li mu to pmoci ili jos nesto od cvekle da uvedem?


 2. Samira Medjedovic 20.11.2012

  Hvala vam. Ovo je zaista jedno veliko bogatstvo za zdravlje.


 3. kristina arsic 07.05.2012

  Ekstraaaaaaaaaaaaaaaa


 4. baron.zlajak 10.11.2011

  Već šest meseci pijem sok od mešavine cvekle, šargarepe, jabuke i narandže i interesuje me, dali cvekla daje crvenu boju mokraći. Sok popijem ujutro a tokom dana jednom ili dva puta mi mokraća ima prozirnu pink boju.


 5. Veselinka 20.10.2010

  Ovo je provjerena kombinacija, koje je mnogim ljudima pomogla, da okrijepe svoj organizam.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde