Čišćenje organizma i gladovanje

Osnov za ozbiljnije čišćenje organizma predstavlja čišćenje creva, koje se takođe može obaviti i drugim metodama, od kojih je najpoznatiji klistiranje.

Za one koji žele da naprave korak dalje u čišćenju svog organizma, preporučujem prirodno čišćenje jetre, žučnih kanala i bubrega.  Čišćenje jetre i žučnih kanala obavlja se u prolećnim mesecima, kada je jetra najjača i može da izdrži postupak čišćenja, za koji joj je potrebna maksimalna energija. Jetra je u jesenjim mesecima najslabija i nikako se ne preporučuje čišćenje jetre u letnjim i jesenjim mesecima. Jetru je najbolje čistiti od februara do juna, na dane punog meseca i preporučuje se da se prvi put obavi proces čišćenja od četri puta (četri meseca za redom), svaki put po jedan kanal jetre.
 
Za ovaj postupak je potrebno pripremiti organizam, pre svega obaviti čišćenje creva i napraviti pauzu od nedelju dana, da bi se pristupilo samom čišćenju. Tokom nekoliko dana pred čišćenje treba izbegavati tešku hranu, posebno ne treba jesti meso i mlečne proizvode, masne i teške sireve i mesne prerađevine. Preporučuje se uzimanje lagane, lako svarljive hrane, posebno barenog povrća, a od žitarica proso. Takođe se preporučuje da telo bude odmorno, jer se može desiti da iako se obavi postupak ne dođe do čišćenja organa, već da telo jednostavno asimilira napitak kojim se obavlja čišćenje. Poželjno je da se postupak čišćenja obavi tokom vikenda, kada je telu moguće posvetiti neophodnu pažnju i omogućiti brz oporavak.

Postupak čišćenja

Na sam dan čišćenja jetre (preporučuje se da to bude petak) uzimati bareno povrće i čvrstu hranu do 14 časova, a nakon toga je dozvoljeno konzumiranje samo biljnih čajeva i vode. Tokom popodneva se preporučuje mirovanje i zagrevanje termoforom desne strane tela u predelu jetre. U 20 časova treba popiti čaj za pročišćavanje creva ili gorku so, a u 22 časa već pripremljeno maslinovo ulje sa sokom od grejpa i limuna sa malo cimeta (odnos ulja i soka 1:1) u količini od 3 dcl. Pre nego što popijete ulje obucite se tako da ste spremni za postelju. Napitak treba popiti stojeći u roku od 5 minuta. Preporučuje se da se pije sa dve široke slamke, kako bi se izbeglo zadržavanje ulja u ustima i eventualna mučnina.

Kad je tečnost popijena odmah treba leći u krevet na desnu stranu tela (pritisak na jetru), ugasiti svetio i koncentrisati pažnju na jetru. Jetra je tokom dana najjača u 23 sata i zato se preporučuje obavljanje ovog postupka u večernjim satima. Tokom noći ulje će u organizmu delovati agresivno na jetru i pospešiti njen rad i tom prilikom će se iz nje osloboditi ogromna količina kamenja uljnog porekla i to će se izbaciti kroz stolicu. Zbog toga je veoma važno da se uzme jak čaj za pročišćavanje, da se otrovi koji izlaze iz jetre i žučnih kanala ne bi zadržali u crevima, jer može doći do ozbiljnog trovanja organizma. Ukoliko imate kamenje u žuči veće od 0,5 cm treba se posavetovati sa stručnim licem, koje će vas provesti kroz postupak čišćenja i nadgledati reakcije vaših organa. U principu ne postoji opasnost i rizik od neželjenih posledica, jer se žučna kesa može prirodno proširiti u prečniku do 2,5 cm.

Sledećeg jutra oko 6 časova ponovo uzeti čaj za pročišćavanje ili gorku so, kako bi se tokom dana omogućilo lakše izbacivanje otrova iz creva. Kada je u pitanju hrana, ne treba je konzumirati, osim biljnih čajeva i vode, do 10 sati ujutro: tada se preporučuje sveže isceđeni sok od mešavine cvekle, šargarepe, celera, zeleni i jedne jabuke, u količini od 1/2 litra. Sok konzumirati polako, zadržavati svaki gutljaj u ustima desetak sekundi, kako bi se pojačala efikasnost soka. Ovako pripremljen i konzumiran sok regeneriše ćelije jetre i daje joj novu snagu. Oko podneva se može popiti miso supa ili neka bistra supa od povrća, a čvrstu hranu konzumirati tek u popodnevnim satima u manjim količinama. Sok piti i tokom popodnevnih sati, kako bi se sprečilo gladovanje i iscrpljenje organizma.
Izbacivanje toksičnih materija može trajati i po nekoliko dana, tako da vas ne iznenadi izbacivanje kamenja i nakon nekoliko dana.

Nakon ovog postupka veoma je važno primeniti pravilnu i zdravu ishranu i uzdržavati se od mesa i mlečnih proizvoda još 10 - tak dana. (Detaljnija uputstva možete pronaći u knjizi 'Čišćenje organizma' autora G. P. Malahova, koje sam primenjuje za čišćenja jetre, žučnih kanala i bubrega.)

Čišćenje bubrega obavlja se u letnjim mesecima postupkom konzumiranja lubenice. Osim lubenice tokom perioda od dve nedelje ne preporučuje se uzimanje bilo koje druge hrane, osim parčenceta crnog hleba kada se oseti jaka glad, kao i biljnih čajeva i vode. Tokom dana je potrebno uzeti od 2 do 3 kg zrele lubenice, koja će obaviti postupak čišćenja vaših bubrega i mokraćnih kanala.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. nikola 21.12.2013

  Licno sam probao da zivim bez hrane deset dana i to posle ciscenja jetre. Pri tome sam sve vreme radio normalno i to po smenama. Na sve ovo sedam dana sam se vracao u normalan rezim ishrane. Sad upravo pocinjem jos jednu kuru gladovanja od verovatno sedam dana. Inace, preteca ovakvog metoda lecenja na ovim prostorima je rus aleksej suvorin. . Mozete naci i knjigu na netu. Srecno!


 2. sanja 16.06.2010

  Moja svekrva radi kuru čišćenja bubrega lubenicom svako ljeto i kaže da joj to pomogne da izdrži do idućeg ljeta. Tokom kure se hrani normalno ali probira jela sa više tekućine, i sve to u manjim količinama jer je lubenica zasiti. Iako ne izlazi iz svoje uobičajene prehrane, njena prehrana nije za teži fizički rad.


 3. Jasminka 04.06.2009

  Članak je odličan. Ja kao nutricionista mogu reći da ovo svi mogu izdržati i nikome ne šteti. Jedino može da pomogne da očistimo naše organe za varenje. Naravno, treba odvojiti vrijeme za tako nešto, a kada se ono posveti sebi i unapređenju zdravlja ne bi trebalo da pretstavlja teškoću. Jeftino, efikasno, korisno. Ko je slobodan za vikend neka pokuša.


 4. Zarko 16.02.2009

  nikako. Kao prvo ovo maltene ne moze da se izdrzi ako radis ilo kakav posao... Kako neko da izdrzi na lubenici sa jednom kriskom hleba ?!? Pa ovo ko je napisao molio bih ga da dodje kod mene i da samo seta pored mene dok ja radim pa da vidimo da li ce da izdrzi bar 3 dana.


 5. andjelija 14.01.2009

  Ovoje izuzetno dobar tekst.Interesuje me da li neko moze da mi kaze svoje iskustvo u vezi ovoga.Ja bih da probam ,ali mislim da necu uspeti.Sto se tice mog misljenja zaista nesto posebno,ali kako uspeti?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde