Da li oboljenja zuba i paradentopatija mogu izazvati bolesti drugih organa u organizmu?

U usnoj duplji mogu nastati ograničeni patološki procesi koji pod određenim okolnostima prouzrokuju oboljenja nekih udaljenih organa ili sistema. Oboljenja udaljenih organa i sistema prouzrokovana agensima iz takvih ograničenih periapikalnih i drugih procesa usne duplje nazivaju se konsekutivna oboljenja, a sam proces fokalna infekcija.

Ograničeni patološki procesi koji pod određenim okolnostima prouzrokuju konsekutivna oboljenja nazivaju se zajedničkim imenom žarišta ili fokusi. Takva žarišta se mogu obrazovati bilo gde u organizmu, ali se smatra da je usna duplja mesto njihovog najčešćeg javljanja. 

Kako nastaju?

Histo-anatomski uslovi koji postoje u usnoj duplji, uz stalno prisustvo veoma virulentnih mikroorganizama poreklom iz dentalnog plaka ( dentalni plak = bezbojna naslaga koja se stalno taloži na zubima i drugim mestima u usnoj duplji) čine da se žarišta najčešće i obrazuju u usnoj duplji u odnosu na sve druge lokalizacije u čovečijem telu. Oralna žarišta su infektivne etilogije i prouzrokuju ih  mikroorganizmi dentalnog plaka. Takva žarišta se formiraju najčešće u alveolarnoj kosti u apikalnom predelu zuba i poznata su kao periapikalna žarišta. Na sličan način deluju i procesi u alveolarnoj kosti, na tonzilama i paranazalnim šupljinama.

Usled zubnog karijesa nastaje destrukcija na zubu i omogućen je prodor mikroorganizama do pulpe ("zubna srž", "zubni živac"). Odavde se infekcija preko kanala korena zuba prenosi u periapikalni predeo alveolarne kosti (predeo kost odmah iznad vrha korena zuba). Organizam sam pokušava da nastalo zarište ograniči i izoluje, pa stvara granulom.

Najčešća lokalizacija oralnih žarišta:

 • periapikalna žarišta
 • strana tela u oralnim tkivima
 • zaostali korenovi ili delovi zuba u alveolarnoj kosti
 • impaktirani zubi
 • oboljenja parodoncijuma
 • tonzilitisi
 • sinuzitisi

Koji mikroorganizmi su glavni krivci za nastanak oralnih žarišta?

Mikroorganizmi periapikalnih žarišta potiču iz dentalnog plaka, tj iz usne duplje, tako da se u periapikalnim žarisštima (uz minimalna odstupanja) nalaze isti mikroorganizm kao i u dentalnom plaku i u kanalu korena obolelog zuba. 

Konsekutivna oboljenja

Aktivno delovanje žarišta obično nije trajan proces. Prodor mikroorganizama i fokalnih supstanci (alergena) obično ne teče trajno već se odigrava u vidu povremenih talasa. Smatra se da se javlja posle proboja ćelijske mehaničke pregrade granuloma i narušavanja imunološko-biološke odbrane organizma usled: traumatizma pri žvakanju, oslabljenog imuniteta, gasova u kanalu korena zuba,  poremećaja cirkulacije oko žarišta, opše alergizacije organizma.

Konsekutivna obolenja mogu biti:

Kako se otkrivaju oralna žarišta?

Otkrivanje oralnih žarišta vrši stomatolog na osnovu:

 • stomatološke anamneze – razgovor sa pacijentom (anamneza otkriva postojanje mogućih promena u stolici i apetitu, ekstrasistola i srčanih aritmija, nervoze, rasejanosti, nesanice, osećaj stalnog umora, večernje subfebrilne "blage" temperature...),

 • pregleda laboratorijskih podataka (krvna slika otkriva moguće promene vrednosti leukocitarne formule, ubrzana sedimentacija), i testova.
 • stomatološkog pregleda (inspekcija, palpacija, perkusija, ispitivanje vitaliteta zuba, pregled parodoncijuma)

 • radiografije zuba i vilica.

Kako lečiti oralna žarišta?

Prilikom sanacije oralnih žarišta treba voditi računa o težini konsekutivnog obolenja.

Kad su u pitanju obolenja koja ugrožavaju i život bolesniku, onda valja zauzeti vrlo radikalan stav. Uz saglasnost  lekara koji leči konsekutivno obolenje i pod odgovarajućom zaštitom pristupa se vađenju zuba uz hiruršku obradu alveole.

Kada su žarišta neaktivna i ne postoje znaci nekog fokalnog delovanja i pojave konsekutivnih obolenja, postoji stalna opasnost od njihovog aktiviranja. Neophodno je saniranje svih oralnih žarišta. U velikom procentu oralna žarišta su periapikalni procesi, koji se odstranjuju na tri osnovna načina:

 • vađenje zuba,

 • resekcija vrha korena zuba (apikotomija) i

 • lečenje sa punjenjem kanala korena zuba.

Lečenje konsekutivnih obolenja sprovodi ordinirajući lekar.

Kako sprečiti pojavu oralnih žarista ?

Primarnu ulogu u borbi protiv pojave oralnih žarišta i konsekutivnih obolenja ima prevencija razvitka karijesa zuba. Ona se vrši pravilnim održavanjem oralne higijene, lečenjem zuba i parodontopatije, odnosno očuvanjem zdravlja usta i zuba, i  redovnim kontrolnim pregledima kod stomatologa.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde