Zubni plak

Zubni plak je čvrsta, lepljiva masa bakterija povezana sa šećerom u mrežnu  (mukopolisaharidni matriks). Ne može se isprati, ali se može odstraniti četkicom. On je uzročnik većine zubnih problema. Njegova glavna osobina je prijanjanje, čak i za glatke površine zuba u čemu mu pomaže prisustvo stečene pelikule. Interesantno je da se pelikula stvara na površini zuba svega nekoliko minuta nakon poliranja, nastaje iz pljuvačke i u obliku je veoma tankog sloja koji oblaže zube.

Pelikula deluje kao regulator (rampa u propuštanju jona između zuba i pljuvačke). Razvoj plaka zatim napreduje veoma brzo. Do 10 miliona različitih bakterija na mm2 može pokriti površinu zuba sat vremena nakon čišćenja, pri čemu bakterije naseljavaju površinu zuba po besprekorno tačnom redosledu pojavljivanja.

Prvo se pojavljuje STREPTOCOCCUS MUTANS koji stvara određene vrste šećera u obliku matriksa mreže i na taj način pokreće ranu kolonizaciju. Iza toga sledi lanac reakcija u kom učestvuju veliki broj bakterija. Ovo je povezano sa povećanim brojem leukocita u oblasti desni. Između 6-10 dana, ukoliko ne dođe do čišćen, nadovezuje se naseljavanje i ostalih mikroorganizama u plaku i tada nastaje gingivitis-zapaljenje desni. Eksperimentalni gingivitis može da bude proizveden i uklonjen obustavljanjem i uvođenjem oralne higijene.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde