Cistitis

Cistitis predstavlja zapaljenje mokraćne bešike najčešće izazvano bakterijama, ali može nastati i zbog infekcije virusima, gljivama, delovanjem toksičnih agenasa, lekova i dr.

Uzrok nastanka

Bakterije u bešiku mogu dospeti ascendentnim putem iz okoline, preko uretre, descendentnim putem iz bubrega i uretera; limfnim putem iz infektivnih žarišta obližnjih područja (kolitisi, apendicitis, prostata kod muškaraca, genitalni putevi žene). Prisutnost klica u bešici predstavlja neophodni element za pojavu cistitisa, ali sama po sebi nije za to dovoljna. Neophodno je da u tome učestvuju i drugi faktori, kao što je zastoj urina u bešici, kongestija karličnih organa kao posledica trudnoće, menstruacije, hladnoće, prolaps uterusa,  ili traumatske lezije (zbog kamenaca, kateterizacije); slabi higijenski uslovi, intenzivna fizička aktivnost. Rizični faktori mogu biti i razni oblici kontracepcije - dijafragma i spermicidi, kojima su premazani kondomi, česti polni odnosi i loša navlaženost vagine. Opasni su i retki polni odnosi, ali sa različitim partnerima.

Klinička slika

Glavni simptomi cistitisa su učestalo mokrenje, dizurija i hematurija (peckanje i bolovi pri mokrenju i prisustvo krvi u mokraći). Urin ima neprijatan miris, a bolesnik se žali na neprijatno osećanje suprapubično.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze , kliničke slike, laboratorijskih nalaza (nalaza bakterija u urinu), urografije.

Lečenje

U aktivnom akutnom cistitisu neophodno je odmah primeniti dezinficijense ili antibiotike koji deluju na mokraćne puteve. Često pacijent i sam uzima lekove pre nego se konsultuje sa lekarom; međutim, dobro je pravilo da se pre primene antiinfektivnih lekova uzme uzorak urina da bi se napravila urinokultura sa antibiogramom, pa se na osnovu toga određuju antibiotici.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa cistama.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. jelena 22.04.2012

  Svaka cast na lepom objasnjenju. . . Najbolji ste!!! Veliki pozz


 2. snezana 07.11.2011

  Ja sam imala problem sa e koli pa sam pored antibiotika koristila i caj od lista divlje kruske, rastavica, pirevine, kukuruzne svile i sve moguce koji se koriste za izbacivanje mokrace tako da je to najbolji lek


 3. daniela 23.10.2011

  Za ešerihiju proveren prirodan lek je: 1l belog vina, 4 glavice belog luka. U vino staviti glavice luka na pola presečene sa sve ljuskom. Kuvati na laganoj vatri dok uvri na pola. Ostaviti da se ohladi, procediti i popiti sve odjednom ili iz dva puta (istog dana kada skuvate) . Provereno dobar napitak protiv bakterija u mokraći. Već nakon nekoliko sati prestaje učestalo mokrenje.


 4. Bojana 02.05.2010

  Zdravo. Imam dugogodisnji problem sa urinarnom infekcijom eserihijom. . . Probala sam lecenje lekovima, cajevima. . . Ali nije dalo rezultata. . . Posle odredjenog vremena iznova se javlja. . I jako mi smeta, vise na psihickom, nego ma fizickom planu. A smeta mi i u lecenju crevne kandidijaze, koju sam dobila kao posledicu dogotrajnog lecenja antibioticima. Bas sam ocajna, molim vas, ko zna nesto delotvorno i provereno, neka pomogne.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde