Cistitis

Cistitis predstavlja zapaljenje mokraćne bešike najčešće izazvano bakterijama, ali može nastati i zbog infekcije virusima, gljivama, delovanjem toksičnih agenasa, lekova i dr.

Uzrok nastanka

Bakterije u bešiku mogu dospeti ascendentnim putem iz okoline, preko uretre, descendentnim putem iz bubrega i uretera; limfnim putem iz infektivnih žarišta obližnjih područja (kolitisi, apendicitis, prostata kod muškaraca, genitalni putevi žene). Prisutnost klica u bešici predstavlja neophodni element za pojavu cistitisa, ali sama po sebi nije za to dovoljna. Neophodno je da u tome učestvuju i drugi faktori, kao što je zastoj urina u bešici, kongestija karličnih organa kao posledica trudnoće, menstruacije, hladnoće, prolaps uterusa,  ili traumatske lezije (zbog kamenaca, kateterizacije); slabi higijenski uslovi, intenzivna fizička aktivnost. Rizični faktori mogu biti i razni oblici kontracepcije - dijafragma i spermicidi, kojima su premazani kondomi, česti polni odnosi i loša navlaženost vagine. Opasni su i retki polni odnosi, ali sa različitim partnerima.

Klinička slika

Glavni simptomi cistitisa su učestalo mokrenje, dizurija i hematurija (peckanje i bolovi pri mokrenju i prisustvo krvi u mokraći). Urin ima neprijatan miris, a bolesnik se žali na neprijatno osećanje suprapubično.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze , kliničke slike, laboratorijskih nalaza (nalaza bakterija u urinu), urografije.

Lečenje

U aktivnom akutnom cistitisu neophodno je odmah primeniti dezinficijense ili antibiotike koji deluju na mokraćne puteve. Često pacijent i sam uzima lekove pre nego se konsultuje sa lekarom; međutim, dobro je pravilo da se pre primene antiinfektivnih lekova uzme uzorak urina da bi se napravila urinokultura sa antibiogramom, pa se na osnovu toga određuju antibiotici.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa cistama.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Gordan 19.10.2023

  Već nekoliko godina imam ponekad prisustvo krvi u urinu. Otišao sam na pregled kod urologa koji je ustanovio sa imam tkivo veličine 6 cm. Molim vas možete li mi dati savet šta da radim dalje. Trenutno mi je ugrađen kateter i uzimam antibiotike. Puno hvala.


 2. Lubisa jovanovic 17.05.2023

  Pozdrav.imam dugogodisnji problem sa ucestalim mokrenjem.Probao sam lecenje anzibioticima cajevima ali nista nepomaze doktori kazu da imam hronicni cistizis ali niko nekaze kako se to levi.Molim vas ko zna nesto biseno ovome neka pomogne unapred hvala!


 3. jelena 22.04.2012

  Svaka cast na lepom objasnjenju. . . Najbolji ste!!! Veliki pozz


 4. snezana 07.11.2011

  Ja sam imala problem sa e koli pa sam pored antibiotika koristila i caj od lista divlje kruske, rastavica, pirevine, kukuruzne svile i sve moguce koji se koriste za izbacivanje mokrace tako da je to najbolji lek


 5. daniela 23.10.2011

  Za ešerihiju proveren prirodan lek je: 1l belog vina, 4 glavice belog luka. U vino staviti glavice luka na pola presečene sa sve ljuskom. Kuvati na laganoj vatri dok uvri na pola. Ostaviti da se ohladi, procediti i popiti sve odjednom ili iz dva puta (istog dana kada skuvate) . Provereno dobar napitak protiv bakterija u mokraći. Već nakon nekoliko sati prestaje učestalo mokrenje.


 6. Bojana 02.05.2010

  Zdravo. Imam dugogodisnji problem sa urinarnom infekcijom eserihijom. . . Probala sam lecenje lekovima, cajevima. . . Ali nije dalo rezultata. . . Posle odredjenog vremena iznova se javlja. . I jako mi smeta, vise na psihickom, nego ma fizickom planu. A smeta mi i u lecenju crevne kandidijaze, koju sam dobila kao posledicu dogotrajnog lecenja antibioticima. Bas sam ocajna, molim vas, ko zna nesto delotvorno i provereno, neka pomogne.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde