Zadah iz usta - socijalani ili medicinski problem

Neprijatan zadah iz usta (halitosis, oral malodor, fetor ex ore) predstavlja veliki problem savremenog čoveka. Danas, halitosis i halitofobia (strah od neprijatnog zadaha) su po učestalosti na trećem mestu razloga poseta zubaru (odmah nakon karijesa zuba i parodontopatije). Prodavnice su preplavljene raznim vrstama mentol bonbona, vodicama za ispiranje usta, žvakaćim gumama i drugim proizvodima koji mogu ukloniti neprijatan zadah, ali na žalost samo privremeno. Nauča istraživanja su pokazala da su samostalno upotrebljivana ova sredstva čak manje efikasna od ispiranja usta vodom nakon pranja zuba četkicom i pastom za zube.

Zadah iz usta može biti prolazan (najčešće nestaje nakon jela, pranja zuba, upotrebe zubnog konca ili vodica za ispiranje) ili trajan (najčešće izazvan metaboličkim poremećajima i određenom vrstom bakterija) kada predstavlja značajan problem koji se javlja kod 20% stanovništva u različitom stepenu izraženosti. U ovom slučaju, on negativno utiče na psihološko stanje osobe, socijalne i poslovne međuljudske odnose, a vodi povlačenju osobe u sebe i pojavi stresa.

Uzroci

Uzroci zadaha iz usta mogu biti mnogobrojni:
Fiziološki (normalno se pojavljuje diskretan, blag, sladunjav miris pri izdisaju (ekspiraciji)). Intenzitet je varijabilan i na njega utiču: 
 • doba dana (ujutro je najintenzivniji)
 • starost (povećava se sa godinama)
 • glad (kod nekih osoba) 

Oralni uzroci

 • Loša oralna higijena, kariozno destruirani zubi, loše lečena ili nelečena parodontopatija, ulceronekrozna obolenja u usnoj duplji.
Neodržavanjem adekvatne oralne higijene (svakodnevno pranje zuba i upotreba zubnog konca) ostaci hrane zaostaju u ustima i predstavljaju dobru hranu za bakterije, koje ih razgrađujući oslobađaju materije neprijatnog mirisa kao što je vodonik-sulfid, dimetilsulfid, indol, skatol... Na ovaj način formira se bakterijski plak - bezbojni "film" na površinama zuba, desnima i protetskim nadoknadama. Ako se on neodstrani, dovodi do pojave kvara zuba, upale desni (gingivitis) i pojave parodontopatije koji još više produbljuju problem oralnog zadaha. Novija istraživanja potvrđuju da su mikroorganizmi koji žive u parodontalnim džepovima u velikoj meri odgovorni za neprijatan zadah osoba koje boluju od parodontopatije.
 • Oralne hirurške intervencije u toku zarastanja rana 
 • Xerostomia
Pljuvačka vlaži i čisti usnu duplju. Kod xerostomiae – tzv."suvih ustiju" mrtve ćelije (Fiziološki u usnoj duplji stalno je prisutan proces odumiranja površnih ćelija sluzokože i njihovog obnavljanja novim) se akumuliraju najviše na dorzalnoj ("gornjoj") strani jezika, a zatim i na obrazima, desnima. Raspadanjem ovih ćelija stvara se neprijatan miris.
U toku sna fiziološki se luči manja količina pljuvačke, pa je ovo i razlog zbog čega se javlja "jutarnji zadah" iz usta, koji je još više potenciran ako osoba spava sa otvorenim ustima.
Takođe, pušenje i upotreba nekih lekova dovodi do smanjenog lučenja pljuvačke.
Ekstraoralni uzroci (Zadah iz usta ovog porekla se smatra  "pravim" zadahom.  Mnogo je ređi od oralnih uzroka i ne prolazi nakon sanacije istih.) Najčešće je posledica:
 • Obolenja gornjih i donjih disajnih puteva (infekcije sinusa, tonziliti – oko 3-5% slučajeva, bronhiti, hronična oboljenja pluća...) 
 • Obolenja digestivnog trakta (gastroezofagealni reflux, hijatus hernija...) 
 • Dehidratacije organizma
 • Opštih obolenja (dijabetična koma - sladunjav miris sličan voću; uremična koma - miris na urin; hepatična koma- miris "sličan ribi ")

Pošto su ova stanja retka i imaju dodatne simptome, a izraženi zadah nije uvek prisutan, osoba koja ima zadah iz usta ne bi trebalo odmah zaključiti da boluje od ovako teškog obolenja.

 • Unošenja određene hrane (tzv.odiriformne materije) i određenih lekova.
Određena hrana sadrži isparljiva ulja (i dr. odiriformne materije) koja mogu izazvati zadah. Najčešće su to: beli i crni luk, crna vina, neki sirevi, riba... Nakon što se ova hrana svari u probavnom traktu odiriformne materije se resorbuju u krvotok i preko pluća izbacuju napolje. Na ovaj način neprijatan zadah nije poreklom iz usne duplje već iz izdahnutog vazduha. (Ovo je i razlog zašto se i nakon pranja zuba oseća miris sve dok se materije ne odstrane iz tela). Alkoholna pića  se ponašaju na isti način. 
 • Pušenje duvana

Pušenje potencira oralnu suvoću i predstavlja faktor rizika za razvoj parodontopatije koja sama po sebi pogoršava problem zadaha iz usta.

 • Teške dijete
Osobe koje drže nekontrolisane teške dijete mogu razviti neprijatan zadah sličan voću koji se javlja kao posledica ketoacidoze.

Kako može pacijent otkriti sam zadah?

 
Naučnici smatraju da osoba teško može samostalno proceniti postojanje sopstvenog lošeg zadaha zbog adaptacije čula mirisa. Ipak, i osobe sa lošim zadahom mogu lako utvrditi postojanje istog kod druge osobe. Takođe, mišljenje o tome kada je sopstveni zadah "loš" je različit od osobe do osobe. Iz ovog razloga najbolje je pitati za mišljenje bliskog člana porodice ili "poverljivog prijatelja".   
Postoji nekoliko popularnih kućnih metoda koje se mogu iskoristiti (1. liznuti zglob ručja i sačekati da se pljuvačka osuši i pomirisati, 2. plastičnom kašičicom ukloniti naslage sa dorzalne površine jezika, sačekati da se osuše i pomirisati), ali ipak najčešće korišteno i najpouzdanije je mišljenje "poverljivog prijatelja". 

Šta pacijent može sam da uradi?

Kako biste uklonili zadah iz usta potrebno je:
 • Prati zube nakon obroka uz pomoć četkice i paste za zube;
 • Koristiti konac za zube (najmanje jednom dnevno – na ovaj način se omogućava odstranjenje ostataka hrane koji zaostaju između zuba i nakon njihovog pranja);
 • Četkati jezik. U toku pranja zuba dobro je četkicom preći (oko 10-15 pokreta mekom četkicom) i preko jezika kako bi se uklonili ostaci hrane, mrtve ćelije i bakterije;
 • Menjati zubnu četkicu na svaka 3-4 meseca;
 • Osobe koje nose zubne proteze moraju posebnu pažnju posvetiti održavanju higijene zubnih proteza;
 • Osobe koje boluju od xerostomiae trebaju konzumirati dovoljne količine vode, koristiti nezaslađenu limunadu, žvakaće gume i bonbone koje stimulišu lučenje pljuvačke, a u slučaju težeg stepena obolenja upotrebljavati veštačku pljuvačku i lekove prema savetu svog stomatologa;
 • Odlaziti na redovne kontrole kod stomatologa (najmanje 2 puta godišnje). 

Kada bi trebalo zatražiti lekarsku pomoć?

Zadah iz usta se u najvećem broju slučajeva može eliminisati održavanjem dobre oralne higijene. Ako i nakon sprovođenja ovih mera ne prestane zadah potrebno je posetiti stomatologa specijalistu orane medicine koji će sprovesti odgovarajuću terapiju, a u slučaju isključenja oralnih uzroka zatražiti i dodatna ispitivanja specijalista drugih grana.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Annci 18.10.2012

  Problem sa neprijatnim zadahom imam vec duze vreme, nekih 10ak god i nikako ne mogu da ga se resim. . Problem najverovatnije potice iz nosa, idem redovno na orl medjutim ni jedna pumpica koju mi prepisu ne resava problem, u poslednje vreme ga cak i ne ublazi. . Stvarno sam ocajna, ne mogu da komuniciram sa ljudima normalno. . Ne mogu da nadjem taj caj dr marka luija, pa bih vas zamolila ako mozete da mi napisete u komentaru kako da ga napravim. . Molim vas pomozite mi, ocajna sam unapred zahvalna


 2. Beki 24.06.2012

  Poštovani,
  Imam problem sa zadahom. Imam i bele mrlje na zubima i kao neke (krpice) na jeziku. Pomozite mi. Nemate pojma kako mi je kad sednem pored druga svi se pomere od mene perem zube i ništa ne pomaže, uradio sam sve što mi je zubar preporucio i ne vredi. Ja imam 15 godina i veoma dugo nosim taj teret (od 5-6 godine). Uradio bih sve, baš sve, samo da se rešim tog zadaha. Ako znate nešto ili nekog ko bi mogao da i pomogne molim vas kažite. Ako ste imali ovaj problem onda znate kako mi je.
  Unapred hvala.


 3. danijel 27.09.2011

  Kako da nabavimo taj preparat " tetro breath", posto sam probao sve zivo i nista ne pomaze, svako jutro i vece perem zube, ispiram i koristim konac, ali ne pomaze


 4. magdalena 25.05.2011

  Problem sa zadahom mozete resiti kod xomeopate sto posto provereno


 5. gost 06.02.2010

  Imam parodontozu i zadah iz usta. Sve sam isprobala, ali jedino sredstvo koje mi je efikasno pomoglo jeste americki preparat thera breath. U poslednje vreme se evropi prodaje pod nazivom tetro breath. Postoji ceo spektar preparata, ali ja koristim pasti za zube, tecnost za usta, strugalicu za jezik, konac. Imam i sprej, a postoje i zvake i bombone. Verujte da je sredstvo super efikasno. Problem je sto se ne moze nabaviti kod nas, mada na sajtu pise da imaju zastupnike i za drzave bivse yu, ali niko se ne javlja. Ja ga nabavljam u nemackoj, ali ima i u madjarskoj i ostalim zemljama zapada.


 6. zabrinut 26.12.2009

  Gde naci taj caj, kako se zove i koliko je on proveren, da li moze uticati ne zeljeno na zdravlje ostalih organa, dzaba resiti problem ako ne znamo na bazi cega je, cega sve sadrzi


 7. mikron 14.12.2009

  U tradicionalnoj kineskoj medicini postoji lek za ovaj poremecaj. Recept je postovan na internetu, pokusala sam da postavim link i ovde, i na drgim forumima a ovom temom, ali verujem da nije dozvoljeno, pa se moj komentar zbog toga ukida. Autor posta je mark lui, doktor medicine (ukucajte preko google-a mark lui md, pojavice se na prvoj strani, autor je calanaka na site-u buzzle) , clanak je o halitosi, odnosno neprijatnom zadahu, i caju kojim se ovaj poremecaj leci. Licno sam probala, rezultat je za ne poverovati: u samo 2 dana je nestao problem koji sam imala decenijama. Nadam se da se nikada nece vratiti. Nemam interesa da bilo sta ili koga reklamiram, samo zelim da sa svima koji imaju problem koji sam i ja imala, podelim ovu informaciju.


 8. Eho 30.06.2009

  Ja sam taj problem resio veoma jednostavno. Popravio sam sve zube za pocetak. Utvrdio sam da mi je sa desnima sve u redu i provalio da zadah dolazi iz dubine grla. Tacnije od krajnika vecim delom. Sta sam uradio? Poceo sam dvaput dnevno (ujutro nakon sto se probudim i uvece nakon sto operem zube pred spavanje) da ispiram usta cajem od kadulje (zalfije). Jedna puna casa je sasvim dovoljna. Prvo bi izmuckao desni a potom grkljao krajnike i na taj nacin ih cistio. Sve to traje manje od 5 minuta. Rezultat toga je da opusteno pricam sa ljudima i osecam se krajnje prijatno. To radim svakodnevno. Probajte pa sudite. Nadam se da sam vam pomogao.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde