Ekcem (Kontaktni alergijski dermatitis)

Šta je ekcem? 

Kontaktni alergijski dermatitis ili ekcem, je promena nastala na koži kao imunološka reakcija na različite supstance (alergene), koje su došle u kontakt sa kožom pacijenta.

Zašto se ekcem javlja?

Mehanizam nastanka bolesti je imunološki. Strana supstanca, obično nepotpuni alergen (hapten) dospeva na kožu, prodire u epiderm i tu se veže sa proteinskim nosačem stvarajući puni alergen.

Pomažući faktori u nastanku oboljenja su razna oštećenja kože, zapaljenja, promena pH kože i zaštitne barijere, razni mehanički i hemijski faktori, koncentracija alergena, individualne osobine kože.

Najčešći alergeni:

 • različiti metali (hrom, nikl, kobalt),
 • organska i nerganska jedinjenja,
 • jedinjenja žive,
 • kaučuk,
 • guma,
 • lokalni lekovi,
 • anestetici,
 • sulfonamidi,
 • kozmetski prepararati, razne boje i dr.

Kako izgleda ekcem na koži?

U akutnoj fazi, promene oblično nastaju naglo. Na mestu kontakta nastaje crvenilo (eritem) i otok, zatim promene izdignute iznad ravni kože nalik bubuljici (papule), pretvaraju se u mehuriće ispunjene tečnošću (vezikule) koji prskaju, vlaže, zatim se sekret suši, koža ljušti i ozdravlja bez vidljivih promena. U svim fazama je svrab jako izražen.

U hroničnoj fazi koža je zadebljana, gruba, smeđe-crvenkaste boje, lihenificirana, ljuskava usled češanja. Nema vezikula niti vlaženja.

Bolest se može pojaviti na svim delovima tela, čak i na koži dlanova i tabana gde je debeo rožasti sloj sa prirodno jačom zaštitom.

Češće je na otkrivenim delovima kože, na licu i rukama.  Sem na mestu kontakta promene se mogu videti i na udaljenim regijama.

Dijagnoza 

Postavlja se na osnovu:

- anameze,

- kliničke slike,

- epikutanih testova,

- testa eliminacije,

- ekspozicije.

Češće se javljaju teškoće u identifikaciji alergena.

Kako se leči ekcem?

Kod eksudativnih promena stavljaju se antiseptične obloge, kortikosteroidne kreme, po potrebi antibiotske masti.

U hroničnim stanjima se aplikuju kortikosteroidne masti, preparati katrana obično u kombinaciji sa indeferentnim kremama.

U opštoj terapiji se daju antihistaminici, a kada su promene generalizovane kortikosteroidi u kraćim razdobljima.

Veliki značaj ima profilaksa u vidu izbegavanja kontakta sa odgovarajućim alergenima i naročito zaštita kože (zaštitne rukavice, kreme paste). Najvažnije je omogućiti da se koža koja je zahvaćena ekcemom ne isušuje, što se postiže hidrantnim kremama i kremama kojima se omekšava koža.

Kada koža zahvaćena ekcemom počne da svrbi treba namazati neku od ovih krema i naravno treba izbegavati češanje.

POVEZANI TEKSTOVI: Riba smanjuje rizik od ekcema

Prognoza bolesti

Prognoza zavisi od vrste alergena, rasprostarnjenosti promena, ali i drugih neimunoloških zbivanja. Do izlečenja može doći ako se ranije eliminiše inkriminisani alergen. Ponekad se bolest zadržava i posle uklanjanja alergena.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 13

 1. Tijana 28.02.2024

  Ja sam imala problem sa prvom ćerkicom sa ekcemom, to je trajalo oko pola godine. Svaki mjesec smo išli na kontrole dermatologu, al nisu bili neki rezultati dok nije prošlo samo od sebe kad je došlo ljeto (on se najčešće javlja u zimskom periodu). Druga ćerkica mi je isto dobila ekcem, bukvalno sam joj poslije par dana od pojave uključila alojine proizvode i ekcem je prošao baš brzo. Pronađite nekoga ko radi sa alojom. Baš tople preporuke...


 2. Olivera 17.02.2024

  Od korone i vakcina sam dobila hronični dermatitis koji imam već 2 godine. Liječili su me i bolnički i u privatnim ordinacijama, ali bez uspjeha. Može neko da mi pomogne? Hvala.


 3. Radule 10.02.2024

  Poštovanje, imam svrab oko zglobova šaka na obje ruke s tim što na jednoj mi se otvaraju rane čim češem, i na sastavu oba krila grudnog koša imam crvenilo. Rane na ruci imam uvijek u toku godine. Išao sam kod doktora i pio sve i svašta kao i primao injekcije ali boljitka nema. Molim za savet, šta dalje?


 4. Slađana 14.01.2024

  Moje dete ima ekcem od 3. meseca rođenja, a sada ima 2 godine i nikako ne prolazi. Šta da mažem da se izgubi?


 5. Marina Djokic 09.09.2023

  Da li je prenosiv?


 6. Biljana 19.05.2023

  Uraditi test intolerancije na hranu i kad dobijete rezultate strogo se pridrzavati, tj izbaciti iz upotrebe namirnice koje je test pokazao da ne unosite. Provereno pomaze.


 7. Natalija 18.04.2023

  Ja vec vucem ekcem godinu dana kako da ga se resim??


 8. Zeljko 14.11.2022

  Samo mazati sa svinjskom masti,provjereno i zagarantovano 100%


 9. Sute cobic 18.08.2022

  Imam sina 3 Godina ima ekcem ce se se puno koristimo Didermal ali nema puno efekta


 10. Marija 10.07.2022

  Draga Ljubice probajte triderm mast da mazete 15 dana pa nastavite sa Rojazol kremom jos 20 dana meni je pomoglo... Pozz.. i javite da li pomaže samo ne odustajte


 11. Ljubica 18.04.2022

  Ja imam na gluterusu...nestane pa se opet pojavi..bris kože negativan..nema kreme koju nisam koristila i opet..crvenilo svrab..perutanje kože...sitni grozdasti mehurići..svrbe uzas.. Dermatolog sleže ramenima..šta da radim..


 12. maja 01.06.2014

  Gde treba da se obratim za analizu? Izlaze mi u poslednjih nekoliko nedelja sitne crvene čestice, kao bubuljičice po rukama (ne šaka nego gornji deo. . . Ja sam mislila prvo da je na mačku, ali mačku više nemam. Onda sam mislila da je zbog roakutana. . . Ali završila sam terapiju pre 3 nedelje. Hvala.


 13. Sanja 19.06.2013

  Da li je moguce da se ovaj problem manifestuje i na sluzokozi grla, nosa, anusa, uha? Imam ovaj problem na kozi, ali i na gore navedenim sluzokozama u vidu jako izrazenog svraba i perutanja spoljasnjeg usnog kanala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde