Ekcem (Kontaktni alergijski dermatitis)


Šta je ekcem? 

Kontaktni alergijski dermatitis ili ekcem, je promena nastala na koži kao imunološka reakcija na različite supstance (alergene), koje su došle u kontakt sa kožom pacijenta.

Zašto se ekcem javlja?

Mehanizam nastanka bolesti je imunološki. Strana supstanca, obično nepotpuni alergen (hapten) dospeva na kožu, prodire u epiderm i tu se veže sa proteinskim nosačem stvarajući puni alergen.

Pomažući faktori u nastanku oboljenja su razna oštećenja kože, zapaljenja, promena pH kože i zaštitne barijere, razni mehanički i hemijski faktori, koncentracija alergena, individualne osobine kože.

Najčešći alergeni:

 • različiti metali (hrom, nikl, kobalt),
 • organska i nerganska jedinjenja,
 • jedinjenja žive,
 • kaučuk,
 • guma,
 • lokalni lekovi,
 • anestetici,
 • sulfonamidi,
 • kozmetski prepararati, razne boje i dr.

Kako izgleda ekcem na koži?

U akutnoj fazi, promene oblično nastaju naglo. Na mestu kontakta nastaje crvenilo (eritem) i otok, zatim promene izdignute iznad ravni kože nalik bubuljici (papule), pretvaraju se u mehuriće ispunjene tečnošću (vezikule) koji prskaju, vlaže, zatim se sekret suši, koža ljušti i ozdravlja bez vidljivih promena. U svim fazama je svrab jako izražen.

U hroničnoj fazi koža je zadebljana, gruba, smeđe-crvenkaste boje, lihenificirana, ljuskava usled češanja. Nema vezikula niti vlaženja.

Bolest se može pojaviti na svim delovima tela, čak i na koži dlanova i tabana gde je debeo rožasti sloj sa prirodno jačom zaštitom.

Češće je na otkrivenim delovima kože, na licu i rukama.  Sem na mestu kontakta promene se mogu videti i na udaljenim regijama.

Dijagnoza 

Postavlja se na osnovu:

- anameze,

- kliničke slike,

- epikutanih testova,

- testa eliminacije,

- ekspozicije.

Češće se javljaju teškoće u identifikaciji alergena.

Kako se leči ekcem?

Kod eksudativnih promena stavljaju se antiseptične obloge, kortikosteroidne kreme, po potrebi antibiotske masti.

U hroničnim stanjima se aplikuju kortikosteroidne masti, preparati katrana obično u kombinaciji sa indeferentnim kremama.

U opštoj terapiji se daju antihistaminici, a kada su promene generalizovane kortikosteroidi u kraćim razdobljima.

Veliki značaj ima profilaksa u vidu izbegavanja kontakta sa odgovarajućim alergenima i naročito zaštita kože (zaštitne rukavice, kreme paste). Najvažnije je omogućiti da se koža koja je zahvaćena ekcemom ne isušuje, što se postiže hidrantnim kremama i kremama kojima se omekšava koža.

Kada koža zahvaćena ekcemom počne da svrbi treba namazati neku od ovih krema i naravno treba izbegavati češanje.

POVEZANI TEKSTOVI: Riba smanjuje rizik od ekcema

Prognoza bolesti

Prognoza zavisi od vrste alergena, rasprostarnjenosti promena, ali i drugih neimunoloških zbivanja. Do izlečenja može doći ako se ranije eliminiše inkriminisani alergen. Ponekad se bolest zadržava i posle uklanjanja alergena.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. maja 01.06.2014

  Gde treba da se obratim za analizu? Izlaze mi u poslednjih nekoliko nedelja sitne crvene čestice, kao bubuljičice po rukama (ne šaka nego gornji deo. . . Ja sam mislila prvo da je na mačku, ali mačku više nemam. Onda sam mislila da je zbog roakutana. . . Ali završila sam terapiju pre 3 nedelje. Hvala.


 2. Sanja 19.06.2013

  Da li je moguce da se ovaj problem manifestuje i na sluzokozi grla, nosa, anusa, uha? Imam ovaj problem na kozi, ali i na gore navedenim sluzokozama u vidu jako izrazenog svraba i perutanja spoljasnjeg usnog kanala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde