Riba smanjuje rizik od ekcema

Uvođenje ribe u ishranu beba može smanjiti rizik od pojave ekcema,. Bilo koja vrsta ribe, data bebi pre devetog meseca života, makar to bila samo jedna porcija, može zaštititi od najčešćeg dečjeg kožnog oboljenja.  
 
Ekcem se javlja na raznim delovima tela, čak i na kapku.
 
Ukoliko se u ishranu beba uvede riba, rečna ili morska, bez obzira na vrstu, može smanjiti rizik od pojave ekcema za čak 25 odsto u odnosu na decu koja je nisu jela, rekao je Bernt Alm, pedijatar sa Univerziteta u Geteborgu u Švedskoj.
 
"Najvažniji zaključak studije je da rano uvođenje ribe u ishranu ima pozitivne efekte. Nismo uočili vezu sa vrstom i količinom ribe. Mislimo da je u pitanju vreme kada se uvede u ishranu", istakao je Alm.
 
Ekcem ili atipični dermatitis je hronično kožno oboljenje koje se javlja kod 10 do 15 odsto dece. Može se pojaviti u različitim dobima detinjstva, ali je to najčešće tokom drugog ili trećeg meseca, mada ima slučajeva pojavljivanja i odmah po rođenju. Koža koju zahvati ekcem je suva, gruba, crvena, javlja se svrab i, neretko, bol, a često pogađa bebe koje su sklone alergijama.
 
Studija sprovedena u Švedskoj je deo praćenja zdravstvenog stanja oko 17.000 beba tokom dužeg perioda. Naučnici su utvrdili i da geni imaju važnu ulogu u razvoju ekcema, ali da dojenje i držanje kućnog ljubimca sa krznom nemaju uticaj na pojavu oboljenja.
 
Riba predstavlja važnu namirnicu u ishrani, ali nova istraživanja treba da utvrde zašto, naveo je Alm. Nije bilo dodatnih pozitivnih uticaja prilikom upotrebe ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, tvrde stručnjaci.
 
"Najverovatnije se radi o uticaju na razvoj imunog sistema", dodao je Alm.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde