Tofu povećava rizik od demencije

Konzumiranje nekih sojinih produkata, kao što je tofu, može povećati rizik od demencije, otkrilo je istraživanje britanskih i indonežanskih naučnika.

Studija sprovedena u Indoneziji je pokazala da se velika potrošnja tofua može povezati s pogoršanjem memorije, dok se, pak, unošenje velikih količina fermentisanog sojinog produkta tempea povezuje s poboljšanjem pamćenja.

Mada studija daje podršku ranijim istraživanjima na Havajima, britanski i indonežanski naučnici ukazuju da je još nejasno da li na potencijalnu pojavu demencije utiču sojini izoflavonoidi ili toksični aditivi, kao što je formaldehid, koji se u Indoneziji koriste kao konzervans, objavili su strani mediji.

Izoflavonoidi su dobro poznati fitoestrogeni - aktivne supstance dobijene iz biljaka koje deluju poput estrogena.

Istraživači, s profesorom Ifom Hogervorstom s britanskog Univerziteta Logborou na čelu, analizirali su unošenje soje kod 719 osoba starosti od 52 do 98 godina iz seoskih i gradskih sredina.

Otkriveno je pri tome da konzumiranje tofua smanjuje memoriju za 0,18 poena, dok unošenje tempea povećava memoriju za 0,12 poena, naročito kod osoba starijih od 68 godina.

Alchajmerova bolest je najčešći oblik demencije od kojeg danas boluje više od 13 miliona ljudi u svetu. Direktni i indirektni troškovi lečenja te bolesti samo u SAD premašuju 81 milijardu evra, dok u Britaniji dostižu 22 milijarde evra.

Pojedini stručnjaci prognoziraju da će broj obolelih od Alchajmera u svetu do 2047. biti učetvorostručen.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde