Čarobni štapić za akne ne postoji


Akne su bolest koja može trajati godinama. Oboljenje počinje u pubertetu uticajem androgenih hormona na funkciju sebacealnih žlezda. Bitku sa bubuljicama i aknama ne vode samo tinejdžeri. Isti problem može da muči i zrele osobe. Za nastanak akni su odgovorni različiti faktori, a metode lečenje su različite za svakog pacijenta. Na ovu temu, sagovornik nam je bila dr Dubravka Đerić, specijalista dermatologije.

Akne - lečenje kod dermatologa                                                  

Akne zahtevaju strpljenje - pacijenta i doktora

Kako dr Đerić ističe akne su bolest i u proseku traju oko 6 godina, a kod nekih pacijenta mogu trajati čak 10-12 godina.

Predstavljaju veliki estetski problem. Težina kliničke slike vrlo često nije u proporciji sa subjektivnim osećajem koji pacijent ima o sebi i svom problemu. Neki pacijenti se sa 3- 4 akne zatvaraju u kuću i izbegavaju socijalne kontakte, te sebi stvaraju kompleks zbog toga. Čak su zabeleženi slučajevi samoubistva. Akne predstavljaju veliko psihičko estetsko opterećenje.

„Čarobni štapić za lečenje akni ne postoji, potrebno je veliko strpljenje pacijenta i lekara. Kada problem nastane, treba zatražiti pomoć dermatologa. Radi uspešnog lečenja i bržih rezultata, pacijent treba redovno da bude vođen od strane izabranog doktora. Akne je neophodno držati pod kontrolom, kako ne bi došlo do stvarnja trajnih i rezidualnih promena, kao što su ožiljci.“

Svakom pacijentu se pristupa na poseban način

Kako izlečiti akne?

„Univerzalna šema koja se daje svakom pacijentu ne postoji. Na osnovu dermatološkog pregleda i tačne dijagnostike se prepisuje terapija za pacijenta, koja je individualna. Terapija se određuje u skladu sa stadijumom koji su akne dostigle. Može se raditi o lakšem, srednjem ili težem obliku.“

Dok traje aktivna faza lečenja akni, jačina terapije se određuje srazmerno postojećoj opasnosti od ožiljavanja. Najvažnije je reagovati dovoljno agresivnom terapijom, kako bi se sprečilo nastajanje ožiljaka.

Odlaske kod dermatologa ne treba prekidati, čak ako je pacijent u mirnoj fazi, jer se nikada ne zna kada će se akne pojaviti opet.

„Akne nisu bolest koja prolazi za mesec dana, one imaju svoj tok i vreme kada se pojavljuju. Stanje se razlikuje od osobe do osobe, sve je individualno i mnogi su faktori koji utiču na samu prirodu bolesti. Svi pacijenti koji imaju problem sa aknama, treba redovno da dolaze na kontrolu (jednom mesečno), kako bi se pratilo stanje i redukovala (menjala) terapija. Dermatolog je taj koji prepisuje lekove i ja uvek savetujem svojim pacijentima da nikakav lek ne treba uzimati na svoju inicijativu ili preporuke okoline.“

Terapija se mora kreirati individualno, za svakog pacijenta posebno, kako bi se postigli najbolji efekti.

„Saveti drugarice, majke ili sestre neće pomoći koliko pregled kod dermatologa. Veliki broj pacijentkinja isproba različite kreme i onda shvate da je bila veća šteta nego korist. Tada se pacijenti razočaraju, izgube svaku nadu i želju za lečenjem, smatrajući da njima ništa ne može da pomogne. Ne treba se lečiti sam i ni po koju cenu uzimati lekove samoinicijativno. Insistira se na terapiji koja je individualna. Potrebno je slušati dermatologa, jer je dermatolog tu da pomogne i da svakom pacijentu kaže šta je nabolje preduzeti u datom trenutku“ , otkriva nam dr Dubravka Đerić.

Adultne akne nisu iste što i pubertetske akne

Problem sa aknama ne muči samo decu u pubertetu, one su česta pojava i kod odraslih. Tada se radi o adultnim aknama i pristup lečenju je nešto drugačiji. Kada do ovakvog problema dođe, neophodno je doći kod dermatologa na pregled. Dermatolog će dati terapiju ili će posavetovati pacijenta da ode na pregled kod endokrinologa i ginekologa, jer pojava akni u ovom dobu može ukazivati na unutrašnje probleme. Akne su česta pojava kod žena koje imaju policistične jajnike. U toj situaciji, kontraceptivne pilule su važan deo lečenja akni kod žena. Pacijentkinje ne treba da uzimaju pilule na svoju ruku, već je neophodno uraditi detaljnu analizu hormona i početi sa odgovarajućom terapijom koju je prepisao lekar.

Hemijski piling

Hemijski piling kože

„Tretman kod dermatologa, koji skraćuje period lečenja akni jeste hemijski piling. Ako lečenje akni traje u proseku 3 meseca, serija ovih tretmana, koju je odredio dermatolog, može skratiti period lečenja na mesec dana. Taj tretman se radi u toku samog lečenja akni, u kombinaciji sa konzervativnom terapijom. Kiseline svakodnevno koristim u svojoj ordinaciji kod pacijenata sa aknama, rozaceom i hiperpigmentacijama. Hemijski agensi koji se aplikuju direktno na kožu, oštećuju slojeve epiderma i/ili derma i pomažu remodelovanje kolagena, popravljaju i regenerišu kožu koja je oštećena sunčevim zračenjem, uklanjaju pigmentacije kože, popravljaju naboranu teksturu i celokupan izgled kože.“

Hemijski pilinzi predstavljaju metodu kontrolisane regeneracije i rejuvenacije kože hemijskim agensima.

Ožiljci od akni

Kada dođe do ožiljaka, kako navodi naša sagovornica, ne treba očajavati, jer rešenje postoji. Brz razvoj laserske tehnologije u poslednjoj deceniji obogatio je terapijske mogućnosti i omogućio uspešno uklanjanje promena na koži. Laserski zraci deluju po principu selektivne fototermolize, čime omogućavaju ciljano odstranjenje različitih promena. U dermatologiji, laser se koristi u svrhu uklanjanja: 

  • Vaskularnih i pigmentnih promena.
  • Dobroćudnih tumora.
  • Tetovaža, nepoželjnih dlaka, bora i ožiljaka.

Oprezno sa aknama u dobu puberteta

Razlog za pojavu akni tokom puberteta, jeste ulazak dece u svet odraslih. To je ranjivo psihičko stanje, u kome deca primećuju svaku promenu na svom telu. Akne predstavljaju dodatno psihičko opterećenje za decu. Ne treba oklevati, dete treba dovesti kod dermatologa, prvo zbog njegove psihe, pa onda zbog težih posledica koje mogu nastati, a to su ožiljci. Bubuljice nisu zarazna bolest, ali utiču u velikoj meri na samopouzdanje deteta. Uzrok akni u ovom dobu ne predstavljaju nehigijena ili loša ishrana, već su to problemi unutrašnje prirode. Androgeni hormoni jesu polni hormoni muškaraca, koji se u toku puberteta povećaju kod dečaka i devojčicaBubuljice se u ovom periodu, češće javljaju kod dečaka. Devojčice imaju veći problem sa aknama kada pubertet prođe.

Savetuje se redovno održavanje higijene kože lice i redovna poseta kod dermatologa, ukoliko problem postoji. Važno je da se na vreme počne sa lečenjem, kako bi se izbegle veće posledice.


Podeli tekst:

Autor Dr Dubravka Đerić
Dr Dubravka Đerić je dermatovenerolog sa 22 godina iskustva u estetskoj dermatologiji. Suosnivač je VS Clinics Beauty & Spa.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde