Melanom - najčešća pitanja

Rizične grupe Izgled melanoma  |  Simptomi  |  Vreme za pregled  |  Dijagnostika  |  Lečenje  |  Prevencija


Maj je mesec borbe protiv melanoma. U Srbiji se svake godine registruje oko 500 novih pacijenata sa ovim rakom kože. Ova bolest kod nas i u svetu ima veliki društevni značaj, jer je broj obolelih tj. učestalost melanoma kože u porastu. 

Rak kože uključuje melanom, bazocelularni i skvamocelularni karcinom kože. Bazocelularni i skvamocelularni karcinomi uspešno reaguju na tretman. Melanom je invazivniji i opasniji oblik karcioma i lečenje zavisi od njegovog otkrivanja u ranom stadijumu. Melanom kože je maligna bolest, tumor porekla ćelija melanocita. Trenutno je samo petina ovih tumora otkrivena u ranom stadijumu, kada je bolest izlečiva hirurškom operacijom. Pročitajte koja su najčešća pitanja u vezi sa melanomom i savete dermatologa, dr Dubravke Đerić.

Ko je u većem riziku za dobijanje melanoma?

Maj - mesec Melanoma
Najbolja prevencija melanoma su redovni pregledi. 

Rizik za dobijanje melanoma je visok u sledećim slučajevima:

 • Ljudi svetlije puti.
 • Pojava pega nakon sunčanja.
 • Svetla kosa i oči.
 • Više od 50 mladeža na telu.
 • Mladeži koji su neobičnog izgleda.
 • Opekotine od sunca.
 • Genetske predispozicije.
 • Opekotine od sunca u detinjstvu.
 • Vreme koje je provedeno na suncu bez zaštite.
 • Upotreba solarijuma.

Kako izgleda melanom?

Melanomi su najčešće braon ili crne boje. Mogu biti i u boji kože, roze, crveni, ljubičasti, beli ili plavi. Prvi znaci nastanka melanoma su promena veličine ili boje na postojećem mladežu ili pojava novog mladeža.

Kod 30% obolelih od melanoma kože, tumor se javlja u već postojećem mladežu. Kod 70 % pacijenata se melanom javlja na prethodo neizmenjenoj koži.

Godišnje se u Srbiji melanom otkrije kod oko 500 osoba, od čega samo 20% u ranom stadijumu.

Češće se javlja kod žena. Ukoliko se melanom dijagnostikuje na vreme i sa lečenjem se krene blagovremeno - gotovo je uvek izlečiv. U suprotnom, širi se na druge delove tela gde postaje težak za lečenje, najčešće sa fatalnim ishodom.

Koji su simptomi?

 • Mladež nepravlinih ivica.
 • Mladež koji je asimetričan.
 • Mladež izmenjenih boja.
 • Mladež veći od 6 mm.
 • Pigmentovana ili nepigmentovana promena na koži koja se brzo menja i raste.

Kada je pravi trenutak da se ode na pregled kod dermatologa?

Dermatolog sa 22 godine iskustva u estetskoj dermatologiji, dr Dubravka Đerić, savetuje da se pregled obavlja preventivno i pre prvih vidljivih promena na koži. Fotofinder aparat je namenjen praćenju mladeža i ostalih promena na koži pacijenata svih uzrasta. Ukoliko pacijenti uoče bilo kakve promene, potrebno je da što pre dođu kod lekara.

Kako se dijagnostikuje rani melanom?

Jedina adekvatna metoda za rano otkrivanje melanoma je digitalna dermoskopija sa mapiranjem celog tela - Fotofinder aparatom. Ovaj aparat poseduje jedini sistem koji omogućava polarizujuće fotografije celog tela za još detaljnije snimanje. Sistem automatski označava novonastale lezije, kao i promene na postojećim. Pregled traje 5 minuta. Na pregled mogu otići svi, a naročito se preporučuje ljudima sa velikim brojem displastičnih nevusa (mladeža) i onima koji su već imali melanome. Lečenje ovog raka kože se mora sprovesti hiruškim putem. Pregled je koristan i u daljem planiranju operacije melanoma.

Dr Dubravka Đerić ističe, da je najmanji melanom na svetu, otkriven zahvaljujući Fotofinder aparatu.

Pregled Fotofinder aparatom je dostupan u ordinaciji dr Dubravke Đerić. Zakažite svoj termin ili se dodatno informišite pozivom na broj 063/687 /460.

Pored ovog načina dijagnostikovanja, veliki značaj ima i samopregled, koji se postiže edukacijom građana o ABCDE karakteristikama melanoma. Definitivna dijagnoza melanoma se postavlja patohistološkom verifikacijom. Operacija podrazumeva široku eksciziju, kako bi tumor u potpunosti uklonili i prevenirali svaku mogućnost ponovne pojave tumora na istom mestu.

Da li je moguće izlečiti melanom?

Pregled kože kao prevencija melanoma
Melanom je izlečiv ako se otkrije na vreme.
Melanom je izlečiv. Samo lečenje zavisi od stepena proširenosti bolesti u trenutku otkrivanja (stadijuma bolesti). Najuspešnije lečenje je rano otkrivanje i hirurško uklanjanje melanoma uz histopatološku analizu (pregled tkiva pod mikroskopom). Svaka promena na mladežu može biti melanom, stoga je neophodan pregled lekara.
Dr Dubravka Đerić: Značaj redovnog kontrolisanja je veliki. Ako se melanom otkrije na vreme, šanse za izlečenjem su povećane.
Formula za potpuno izlečenje jesto blagovremeno uklanjanje melanoma. Takva intervencija se ne sme odlagati, jer to znači metastaziranje karcinoma. Melanom se može brzo širiti (metastazirati) u druge delove tela putem limfnog sistema ili krvi. 

Prevencija i kako se sačuvati

Dr Dubravka Đerić smatra da je odlazak na pregled najbolji vid prevencije. Time se skraćuje vreme lečenja (ukoliko je do pojave melanoma došlo) i bitno poboljšava kvalitet života. Takođe, u svrhe prevencije, važno je sledeće:

 • Redovno radite samopregled.
 • Zaštita od ultravioletnog zračenja je najvažniji deo prevencija karcinoma. Savetuje se upotreba krema sa SPF faktorom 15+.

Dr Dubravka Đerić: Zaštita kože u gradu je podjednako važna kao i na moru. Pacijenti treba da imaju svest o tome, da je kožu uvek potrebno štititi od jakog sunca.

 • Izbegavajte boravak na suncu kada je zračenje najjače (10h-16h).
 • Ne koristite solarijum.

Koliko često je potrebno ići na pregled?

Dr Dubravka Đerić: Kada pacijent dođe na 1. pregled kod dermatologa, tada se može dati odgovor na ovo pitanje. Stvar je individualna za svakoga, nekome je potrebno da dođe više puta godišnje, dok se pacijentima koji nemaju nikakvih problema savetuje nešto ređi dolazak (najčešće jednom u 6 meseci).


Zakažite pregled u Beogradu kod:


Podeli tekst:

Dr Dubravka Đerić je dermatovenerolog sa 22 godina iskustva u estetskoj dermatologiji. Suosnivač je VS Clinics Beauty & Spa.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 10

 1. Petar 06.06.2024

  Pre 6 mjeseci zasela sam na licu malu piknjicu i otišao sa dermatologu u Pančevo, odmah je rekla malenom doktorica mi je to operisala i rekla za 8 dana kontrola. Izvadila konce, zarasli super, čak se ni ne pozna sada nakon 6 meseci idem ponovna kontrolu za 10 dana rana se jedva primeti mislim da bi trebalo biti dobro.


 2. Tamara 19.10.2023

  Dragi moji internet korisnici, molim Vas sve lijepo da lagano isključite Vaše telefone i počnete razmišljati glavom. Na svaku malo promjenu mladeža idite doktoru, hvala Bogu ako nije ništa, a šta će te za koju godinu ako je bilo nešto? Molim sve ljude kojima je stalo, a svima jeste do života, da siđu sa neta i počnu na analize  Moja majka je dočekala III stadijum i poslednju fazu, vjerujte da situacija nije uopšte za šalu, budite sigurni da Vas čeka ono čega se najviše plašite ukoliko ne budete otišli na vrijeme. Uz Božiju pomoć za nas sve! ❤️


 3. Monika 13.09.2023

  Molim za savjet. Doktorice, imam melanom u oku, sve je odstranjeno, 2006. bez metastaze, ali se vratilo na jetri i metastiziralo je. Koliko mi je šansa da preživim u 4 štadijum sam. Primam terapije.


 4. Ivanka 05.09.2023

  Suprug ima dosta mladeža, oko jednog od njih se pojavio okvir (okružuje ga bleda koza), mladež nije neuobičajen, ali ta promena oko njega me brine. Inače postoji porodična predispozicija za melanom. Šta uraditi? Unapred zahvalna.


 5. Lidija 22.07.2023

  Kako izgleda karcinom kože? Ne znam kako da Vam pošaljem sliku?


 6. Elena Nikolosk 17.05.2022

  Imam melanoma malignum cutis brahii lat.dex.od nodularen tip.Se operirav pred mesec dena .Megutoa analizata na resekcionite ivici(1-7)pokaza deka resekcijata e napravena vo zdravo tkivo so najmala odalecenost od linijata na operativniot rez bocno 0,4cm .a vo dlabocina 0,5 .cm Dali treba na novo da se operiram


 7. Ivanka krstevski 30.10.2021

  Melanom operisala pre 13 godina i pratila 5 godina patološki nalaz uredu da li može da se vrati ili je melanom izlečen


 8. Vino Vujnovic 16.03.2021

  Molimo za savet, vezano za zarastanje rane nakon uklanjanja tumora. Tumor,/Carcinoma basocellulere cutis, superficijalni tip/ uklonjen pre 3 meseca a ran jos nije zarasla. Doktor koji je izvrsio operaciju redovno opservira ranu ali ni njemu nije jasno zasto rana tako sporo zarasta. Sta bi trebalo uciniti? 


 9. Rodna Georgieva 02.11.2020

  Pre 2-3 dana pojavilo mi se na lice melanom, vodenasti mehuri koje pucaju i brzo se shiri. Molim vas pomozite mi ima li lek vo prvo vrene za mazanje ili piewe. Ako ima lek poshaljite mi na pouzechem. Puno hvala, pozdrav


 10. Zlatko 29.12.2019

  Poštovana. Imam 51 godinu. U predelu vrata imam 7-8 bradavica većih i manjih i to dugo godina. Neke sam uspešno odstranio preparatom za bradavice, a neke nisam. Ono što me buni a što mi se pojavilo pre mesec dana je crna flekica ispod nokta palca desne noge (3 mm x 1 mm) Nokat je više žute boje u odnosu na nokat palca leve noge. Da li trebam imati razloga za brigu? Da li je kod mene melanom ili može biti i neki drugi vid poremećaja i kako se rešiti toga? Da li je izlečivo i na koji način. Hvala Vam unapred na odgovoru. Lep pozdrav


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde