Dermatološki pregled (Pregled dermatologa) - Priprema

Poseta dermatologu može delovati jednostavno. Bilo da ste pošli na rutinski pregled kože ili želite da doktor pregleda osip na Vašem telu, postoje koraci koje treba preuzeti pre odlaska lekaru. Različiti dermatološki pregledi zahtevaju različitu pripremu.

Lekar specijalista dermatologije obavlja dermatološki pregled, koji obuhvata pregled kože i sluzokože celog tela, noktiju i kose. Dermatolog obavlja pregled golim okom ili nekim od aparata. Za pregled se koristi dermatoskop. a osim pregleda lupom-uveličavajućim staklom i lampom. Za pregled pigmentacija i nepigmentovanih promena na koži, koristi se dermatoskop sa mernim podeocima i svetlom.

Pregled kod dermatologa je bezbolan i u zavisnosti od stanja pacijenta, obično traje 20-30 minuta.

Priprema za pregled                    

Postoje dve vrste dermatoloških pregleda:

Nega kože

  • Konsultacije.
  • Kontrola kože (skrining za rak).

Ukoliko ste pošli na konsultacije o određenom problemu, kao što su osip ili reakcija na lekove, priprema izgleda ovako:

  • Zabeležite kada je problem počeo.
  • Napravite spisak svojih simptoma.
  • Evidentirajte da li ste i kada imali bol, krvarenje ili svrab. 
  • Na papir zapišite koliko traje problem.
  • Ukoliko ste pili neku terapiju, važno je da znate koju i da li Vam je ista pomogla.

Ove informacije će biti od velikog značaja za dermatologa.

Ako ste već obavili pregled kod lekara opšte prakse i uradili sve potrebne analize ili biopsiju, te rezultate obavezno ponesite sa sobom kod dermatologa, kako ne bi došlo do toga da sve analize treba da ponavljate. 

Priprema za pregled kože ili dermatološki skrining pregled za rak kože

Zakazan Vam je rutinski pregled kože ili skrining pregled za rak? Potrebno je da se pripremite sami kod kuće, tako što ćete obaviti samopregled. Pregledajte kožu od glave do pete, pretražite neobična mesta ili promene. Markerom (koji se može oprati), zaokružite sve promene, zvuči čudno, ali fizički znakovi su od velike vrednosti na samom pregledu. Kada uđete u ordinaciju, sve se poprilično brzo odvija, prisutna je nervoza i dešava se da se neke stvari zaborave.

Ako imate porodičnu anamnezu raka kože, saznajte o kojoj vrsti se radi i informaciju ponesite sa sobom. Važno je znati, da li je u pitanju melanom ili ne. Porodična istorija raka kože bez melanoma, može imati manji uticaj na rizik od razvoja raka kože.

Za praćenje pacijenata sa neuobičajenim ili rizičnim promenama na koži koristi se fotoaparat sa dermatoskopom.

Priprema za običnu posetu dermatologu

Ponesite spisak svih lekova koje trenutno pijete, kao i suplemente koje koristite u ishrani. Suplementi mogu imati neželjene efekte na kožu, iako su navodno prirodni.

Sve vrste lekova i suplemenata koje konzumirate, mogu potencijalno da izazovu neku reakciju na koži. 

Napravite evidenciju o proizvodima koje koristite na svojoj koži (šamponi za kupanje, losioni za telo...) i dermatolog će Vas pitati kada ste primetili promene, ali i sve o njima. 

 

Imate problem sa licem i tim povodom ste zakazali pregled kod dermatologa? Lekar će želeti da pogleda lice bez šminke, stoga se preporučuje da se šminka potpuno ukloni pre pregleda. Lak sa noktiju takođe treba ukloniti, jer su nokti deo pregleda kože. Određene promene na noktima, poput tamnih pruga, mogu ukazazi da je u pitanju rak kože.

Za dermatologa sigurno imate mnoštvo pitanja, ali imajte na umu da lekar neće moći da se posveti svim Vašim pitanjima odjenom. Iz tog razloga, fokusirajte se na jedno ili eventualno 2 pitanja o kojima ćete pričati na pregledu. Odgovori i uvid u Vaš problem će biti temeljniji i jasniji, ako se ograničite na jednu ili dve stvari. Ako ipak imate dužu listu pitanja za dermatologa, pažljivo isplanirajte šta ćete ga pitati.

Pažljivo sa fotografijama promena na koži

Često se dešava da pacijenti primete iznenadne promene na svojoj koži i posegnu za mobilnim telefonom, kako bi napravili fotografiju i poslali dermatologu. Fotografije mogu biti od pomoći dermatologu, posebno ako imate problem kratkotrajne prirode. Kada želite da slikate promene na koži, savetuje se da napravite nekoliko fotografija iz različitih uglova i udaljenosti. 

Budite pažljivi sa razmenom slika u elektronskoj formi. Slanje slika preko društvenih mreža i elektronske pošte nije sigurno i može ugroziti privatnost pacijenata.

Saveti dermatologa u vezi sa negom kože

Pacijenti često postavljaju pitanja o različitim kozmetičkim proizvodima poput seruma, sredstava za hidrataciju, pilinzima... Dostupni komercijalni proizvodi poznatih brendova su sigurni i dermatološki ispitani. Ako imate izuzetno osetljivu kožu, potražite proizvode bez mirisa i laganijih formula. Može se dogoditi da imate nedoumica u vezi sa određenim preparatima i tada tražite mišljenje svog lekara. 

Budite strpljivi sa kozmetikom, ukoliko isprobavate jednu kremu za lice, koristite je neko vreme. Nije poželjno da ispobavate različite preparate u isto vreme jer nećete biti sigurni koji Vam više odgovara.

Ko je i čime se bavi dermatolog?

Dermatolog (dermatovenerolog) je lekar koji je završio medicinski faklutet, a nakon toga i specijalizaciju iz dermatologije. Njegov posao je da nakon pregleda postavi dijagnozu i preporuči terapiju pacijentu. Dermatolog prati pacijenta do izlečenja njegovog problema sa kožom i u skladu sa promenama predlaže izmene terapije.

 


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa dermatologijom.


Dermatolozi u Beogradu

Dermatolozi u Nišu

Dermatolozi u Novom Sadu

Ostali gradovi:


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde