Biopsija želuca

Biopsija želuca je postupak uzimanja uzoraka tkiva želuca, koji se vrši prilikom gastroskopije-endoskopskog pregleda gornjih partija digestivnog sistema (jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva). Uzorci tkiva se potom šalju u patohistološku laboratoriju gde se vrši mikroskopska karakterizacija lezija. Takođe shodno potrebi moguće je uzorak želudačne sluznice poslati  na bakteriološki pregled ukoliko se sumnja na Helicobacter pillory infekciju.

Gastroskopija je endoskopska dijagnostika koja nam omogućava da vizualizujemo sluzokožu i unutrašnjost farinksa, jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva.

Gastroskop je instrument, pomoću kog se obavlja postupak gastroskopije. Cev je tanka, glatka i savitljiva, debiljine 6-8mm, sa video kamerom na vrhu, koja omogućava detaljnu sliku stanja organa za varenje.

Doktor specijalista interne medicine, gastroenterolog obavlja klinički pregled pacijenta. 

Kada je vreme za gastroskopiju?

Gastroskopija je dijagnostičko-terapijskii postupak namenjen pacijentima sa sledećim tegobama

 • Bol u gornjem abdomenu-epigastrijum.
 • GERB ili gastroezofagealna refluksna bolest koju karakteriše osećaj povratka sadržaja kiseline,                                                              
 • Žgaravica, bolovu u sredogrudju.
 • Mučnina, povraćanje ili proliv koji traju dugo.
 • Crna stolica ili krv u sadržaju povraćanja.
 • Otežano gutanje ili osećaj zaostale hrane koji može biti uzrokovan suženjem ili tumorom u gornjem dijelu probavnog trakta.
 • Patološki nalazi drugih dijagnostičkih metoda (rendgen, kompjuterska tomografija, magnetna rezonancija).
 • Vađenje stranog tela.
 • Praćenje zarastanja ulcerativnih ili drugih inflamatornih promena ili procena izraslina (polipa ili tumora) koje se primećuju na mukozi.

Kako izgleda postupak gastroskopije ?

Prilikom gastroskopije moguće je izvršiti detaljan pregled sluznice gornjeg digestivnog trakta, tada se u slučaju pojave ulkusa, erozija ili izraštaja može načiniti biopsija. Sam postupak se izvodi u lokalnoj ili kratkotrajnoj opštoj anesteziji. Gastroskopija za pacijenta predstavlja neprijatno iskustvo, ali obično traje između 10 i 20 minuta.

Gastroskopska cev se pacijentu se preko usta, korena jezika i ždrela uvodi u gornje delove organa za varenje. Tokom postupka, moguće je uzeti malu količinu tkiva za patohistološku analizu.

Uzorci tkiva se potom šalju u patohistološku laboratoriju gde se vrši mikroskopska karakterizacija lezija, takodje shodno potrebi moguće je uzorak želudačne sluznice poslati  na bakteriološki pregled ukoliko se sumnja na Helicobacter pillory infekciju.

Rezultate pregleda ćete dobiti posle samog postupka, dok ćete na rezultate biopsije sačekati nekoliko dana.

 

Napomene:

 • Nemojte jesti i unositi tečnost 6-8 sati pre postupka.
 • Ne savetuje se pušenje 2-3 sata pre postupka.
 • Svoju terapiju možete uzeti sa malo vode, najkasnije 2 sata pre procedure.
 • Posavetujte se sa svojim lekarom u vezi sa korigovanjem doze insulina, kao i lekovima koji sprečavaju zgrušavanje krvi (Sintrom, Farin, Aspirin...)
 • Posle postupka se savetuje odmor, lagana hrana i hladni napici.

 

Kod pacijenata sa hroničnim tegobama se često dijagnostikuje:

 

Šta je hronični gastritis?

Hronični gastritis predstavlja zapaljenje želudačne sluznice, koje se karakteriše inflitracijom zapaljenskim ćelijama. Na osnovu morfologije se deli na superficijalni, atrofični i erozivniHelicobacter pillory

Helicobacter pillory je najčešća forma gastritisa dijagnostikuje se patohistološki ili bakteriološki.                

Dijagnoza gastritisa se postavlja histopatološki na uzetoj biopsiji želuca.

Refluksni gastritis je posledica duodeno-gastričnog refluksa zbog popuštanja piloričnog sfinktera .

Jedna od posledica infekcije H. pillory ili dudodeno-gastričnog refluksa su metplazija želudačne sluznice, koje zahtevaju redovno praćenje i konsultaciju digestivnog hirurga jer se radi o prekancerozi.

Hronična infekcija H. Pillory predisponira pacijenta za razvoj limfoma želuca (engl. MALT).

Ulkus želuca

 • Akutni ulkus se javlja kao posledica stresa (velikog telesnog stresa-politrauma, opekotine, dehidracije…) ili kao rezultat primene kortikosteroidne terapije bez gastroprotekcije. Defekti sluznice se uočavaju 3-15 dana od dejstva stresora.
 • Hronični ulkus je lokalni defekt epitela sluznice želuca ili duodenuma koji nastaje zbog acidopeptičnog delovanja želudačnog soka. Hronični ulkus se češće javlja na duodenumu kao rezultat pojačane produkcije želudačnog soka i javlja se posle 35 godine do 45 godine (profesionalno oboljenje-menadzerska bolest). Ulkus želuca s druge strane je ređi i nastaje na terenu infekcije H. Pillory ili drugog hroničnog gastritisa i ima veći maligni potencijal.

Tumor želuca

Benigni epitelni tumori želuca:

 • Hipelplastični polipi- benigne promene, ali se mogu javiti udruženi sa karcinomom.
 • Hamartomatozni polipi-javljaju se u sklopu polipoze creva i zahtevaju dalju pretragu.
 • Neoplastični polipi-imaju maligni potencijal, te ih je potrebno ukloniti.

Najčešći maligni tumor želuca je adenokarcinom. Klinički se prema proširenosti procesa deli na rani i kasni.

Cena biopsije želuca

Važno je da znate da će cena biopsije zavisiti od broja uzoraka koje trba uzeti (broja polipa). Cena uključuje cenu grastroskopije (koja varira od 12.000 do 25.000 dinara) i cenu uzoraka (cena po uzorku varira od 3.500 dinara do 6.000 dinara).


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa biopsijom.


 


Podeli tekst:

Autor Dr Luka Jovanović
Dr Luka Jovanović završio je Medicinski fakultet u Beogradu juna meseca 2016. godine. Od avgusta meseca 2017. radi na Institutu za Onkologiju i radiologiju Srbije - Klinika za radijacionu onkologiju. Phd kandidat na Medi...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Vera 09.08.2023

  Postovani doktore Jovanović, niste mi odgovorili na pitanje u vezi dijagnoze nakon urađene gastroskopije i pato histoloskog nalaza DG: Pangastritis chronica atrophica abacterialis inactiva precipuae regionis antralis ventriculi! Molim vas ne držite me u neizvesnosti jer sam zabrinuta! Postovanje i srdacan pozdrav.


 2. Vera 05.08.2023

  Urađena gasrtroskopija i patohistološko-citološki izveštaj:Dg Pangastritis chronica atrophica abacterialis inactiva precipuae regionis antralis ventriculi! Inače imam hijatalnu herniju šireg vrata uzdužnog promera 5-6cm! Profesor sam u penziji već sedam godina. Dosta stresa u životu! Molim vas, kažite mi da li je ovo erozivni gastritis i kako lečiti pošto mesecima pijem Iberogast koga inače više nema u prodaji, a nema ni zamene! Uveče pijem jednu tabletu famotidina! Pijem čajeve u vezi sluznice kao pripomoći, ali se plašim jer je moja majka sa 76 godina umrla od karcinoma debelog creva. Zahvalna sam vam na Vašoj posvećenosti pacijentima. Da li je moguće određenim lekovima ublažiti ovu dijagnozu koju znam na latinskom jeziku, ali ne i bolest? Srdačan pozdrav i sve najbolje Vam želim.


 3. Vera 05.08.2023

  Urađena gastroskopija, Dg.Pangastritis chronica atrophica abacterialis inactiva precipuae regionis antralis ventriculi! Inace ima herniju oko 5-6cm. Da li imam erozivni gastritis koji vodi malignitetu? Majka mi je umrla od karcinoma debelog creva.Šta piti s obzirom da vec duže vreme pijem Iberogast (koga nema u prodaji) i uveče tabletu famotidina? Zabrinuta sam! Imam 70 god, profesor sam u penziji ali živim sama! Da li se sluznica može obnoviti ili bar ublažiti upalu? Da li čajevii koji mogu pripomoci? Oprostite suviše sam opširna! Srdačan pozdrav!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde