Kako da odredimo tip kože i koje proizvode koristiti za negu

kožaJedna od najvećih dilema o koži  jeste šta koristiti za njenu negu. Pretrpani smo informacijama i raznim proizvodima za koje većinu i ne znamo za šta služe. Najjednostavnije je da sami pratite u toku dana promene na licu i sami odredite kakva vam je koža, a za to nam treba samo par trikova.
Dovoljno je samo par sekundi da ustanovite tip svoje kože, recimo na pauzi za ručak.  Sredinom dana je najbolje to činiti jer ste dali koži dovoljno vremena da se prilagodi vremenskim prilikama. 
Pogledajte centralni deo lica, bradu  i T-zonu (predeo na vrhu nosa, dužinom nosa, izmedju obrva i potezi levo i desno iznad obrva, kao i čelo). Ukoliko vam se sija nešto od navedenog, pretpostavlja se da imate kombinovanu  ili normalnu ka kombinovanoj koži. U situaciji kada vam se celo lice sija smatramo potpuno masnu. Vrlo često masnu kožu odlikuju i bubuljice, akne i slično ali ne mora da znači, vrlo je individualna procena jer tu dovodimo u pitanje i genetiku, način života i godine. Ukoliko u navedenim predelima nema sjaja, već perutanje i pucanje kože, onda kažemo da je suva koža. Ako nema ni jednog ni drugog, pretežno je normalna koža.
Bez obzira na tip kože, svakoj je potrebna hidratacija. Neka najjednostavnija podela  jeste da razlikujemo kreme po teksturama. Svaka tekstura odgovara odredjenom tipu kože. Spomenuću gel, emulziju, losion i kremu, što većina brendova za negu lica i tela proizvodi. 
Gel je prvenstveno predodredjen za masnu ili kombinovanu kožu, jer zbog svoje lake teksture nije suviše masan za već masnu kožu.
Losion i emulzija imaju više mlečnu teksturu, dakle niti gustu kremastu, niti vodenu gelastu, već zlatna sredina i najčešće ih koriste ljudi sa normalnom kožom. 
Krema ima više vrsta i uglavnom je naglašeno na pakovanjima proizvoda. Klasična krema je za normalnu kožu, a za suvu kožu je naglašeno "rich cream" iliti bogatija krema, masnija i hranljivija. 
Za muškarce se uglavnom proizvode gel i krema. Gel za masniju i mešovitu, a krema za suvlju kožu. Zanimljiva je činjenica da muškarci  mogu koristiti i kreme za žene, dok se obrnuta situacija ne preporučuje zbog jačine krema za muški pol. Njihova koža je, po različitim istraživanjima, i do 25 % deblja u odnosu na žensku.
Ono što je bitno reći jeste da se ne mora rigorozno pridržavati ovih podela jer je svaka koža jedinstvena i svakom prija nešto drugo, ali vam bar može pomoći u snalaženju u velikom izboru. 
Takodje, vrlo bitna sitnica koju zaboravljamo jeste da za predeo oko očiju treba da koristimo posebnu kremu, jer je koža u tom predelu znatno tanja (do 0,5 mm kapak, a podočnjaci do 1 mm)  u odnosu na ostatak lica (do 2 mm). Samim tim, potreban joj je drugačiji pristup i nega. Nećete mnogo pogrešiti stavljanjem kreme za lice na predeo oko očiju, ali prosto, to predstavlja previše informacija za kožu i nema isti efekat. 

Svakako je najbitnije  ne zaboraviti da hidrirate kožu, jer kao što je nama hrana potrebna da preživimo i našoj koži je potrebna hrana da nastavi da se bori protiv spoljašnjih agresija, ali i prirodnog odumiranja, starenja ćelija.  

 
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde