Kako se rešiti celulita?

Celulit predstavlja potkožno nagomilane masne naslage. Epitet - pomorandžina kora, koža dobija upravo zahvaljujući kvržicama koje vode poreklo od nepravilno raspoređenih masnih naslaga. Zbog fizioloških razlika, žene su sklonije pojavi celulita od muškaraca.

Iako se radi o masnim naslagama, celulit nije rezervisan samo za gojazne osobe, niti za žene. Krivac su, masne ćelije koje mogu da narastu i vise od nekoliko puta svoje normalne veličine. Na taj način, preko vezivnog tkiva, dospeju ispod površine kože izazivajući pojavu neravnina.

 4 stadijuma celulita

 • celulit nije vidljiv golim okom (čak ni kada se kože uštine među prstima)
 • celulit nije vidljiv golim okom ali se pojavljuju kvržice kada se koža uštine prstima
 • celulit nije vidljiv dok osoba stoji ali postaje kada osoba sedi ili leži (odnosno izvrši pritisak na deo zahvaćen celulitom)
 • celulit je vidljiv golim okom bez ikakvog fizičkog uticaja na njega

Celulit mogu imati muškarci i žene, gojazni ili mršavi. 

Žene u svom organizmu imaju veći procenat masti koja se posebno nagomilava u zonama stomaka, zadnjice i butina. Takođe, estrogen (jedan od glavnih hormona kod žena), dodatno utiče na nagomilavanje masti u ovim zonama. Muškarci imaju deblju kožu od žena, pa su kod njih masne naslage manje vidljive u odnosu na istu količinu masti kod žena.

Šta dovodi do celulita?

 • Pol - žene su sklonije pojavi celulita od muškaraca
 • Loša ishrana - obroci bogati mastima, ugljenim hidratima, začinjena hrana
 • Nasledni faktor - na tanjoj i manje elastičnoj koži celulit je uočljiviji, i postoji velika verovatnoća pojave strija
 • Nagomilavanje toksina u potkožnom tkivu – loše životne navike (pušenje)
 • Hormoni - estrogen, insulin, prolaktin, hormoni štitaste žlezde.
 • Pogrešna odeća - može dovesti do ometanja cirkulacije u kritičnim zonama.
 • Neaktivan stil života

Kako se rešiti celulita?

 1. Kreme i gelovi protiv celulita - Ovo je najpristupačniji način. Ako se dobra krema ili gel koristi u kontinuitetu, daje jako dobre rezultate. Dobra krema ili gel mora da bude prirodnog porekla. Najčešće se od biljaka koriste bršljan, divlji kesten, menta, arnika i kora hrasta. Kombinovane, ove biljke utiču na zatezanje kože i proces razgradnje masti i poboljšanje cirkulacije (lipoliza). Proizvod je potrebno utljavati masažnim pokretima koji dodatno pomažu eliminisanje celulita.
 2. Anticelulit masaža - Može se raditi samostalno ili u salonu, a za dobre rezultate neophodno je više tretmana. Funkcioniše po principu fizičkog razbijanja masnih naslaga. Na taj način one postaju ravnomernije raspoređene i manje vidljive na površini.
 3. Liposukcija - Predstavlja invazivnu metodu u kojoj se masne naslage hirurški razbijaju i odstranjuju. Izvodi se pod lokalnom ili opštom antestezijom, metoda je bolna, zahteva određeno vreme i oporavak. Ukoliko ne dođe do promene načina ishrane i loših životnih navika celulit se posle nekog vremena vraća.
 4. Pravilna ishrana - Pridržavanje anticelulitnih dijeta, koje se zasnivaju na velikom unosu tečnosti, smanjenom unosu ugljenih hidrata i masti, a povećanom unosu namirnica bogatih vlaknima.
 5. Vežbe protiv celulita - Da bi ovaj metod bio efikasan potrebno je aktivirati mišiće onih zona gde se nalazi celulit.

Za Stetoskop.info Anđela Živković sa Medicinskog fakulteta


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde