Celulit - estetski neprijatelj broj 1

Klinička dermatološka praksa i stručna literatura celulit determiniše sledećim dijagnozama : Edematozno fibrosklerotični panikulitis, atrofični panikulitis, celulitična hipodermoza, dermna panikuloza, ginoidna lipodistrofija, adiposis edematosa, dermopanniculosis deformans, stratus protrusus cutis = CELLULIT

Cellulit je dermatološki, kozmetički i estetski neprihvatljiv problem velikog broja žena. Procenjuje se da 85 - 98% žena starosti preko 20 godina ima neki stepen celulita. Celulitom može biti zahvaćen bilo koji deo tela koji sadrži subkutano masno tkivo, a najčšće je to gluteo-femoralni predeo (noge i  stomak). Na tim regijama tela broj masnih ćelija je i do 5 puta veći.  

Celulit je karakterističnog izgleda: kao pomorandžina kora, dušek ili beli izmrvljeni sir. Problem se celulitom nemaju samo gojazne žene, mada, povećanje masnih naslaga pogoršava celulit.  Za nastanak celulita odgovorni su mikrocirkulatorni i limfatični sistem kože, ekstracelularni matriks (vanćelijsko okruženje) i višak potkožnog masnog tkiva. Nekada je celulit opisivan kao  normalno stanje žena koje zadržavanjem potkožnog masnog tkiva obezbeđuje dovoljnu kaloričnu nadoknadu tokom trudnoće i dojenja.  

Celulit zahvata sve slojeve kože: epidermis, dermis i subkutano tkivo. Ženski hormoni, estrogen, a u manjoj meri progesteron i prolaktin, imaju važnu ulogu u stvaranju celulita. Estrogen stimuliše skladištenje masti koje su potrebne tokom  menstruacije, trudnoće i dojenja. Posledica toga je smanjenje broja kolagenih vlakana što predstavljaju početak stvaranja celulita. Progesteron doprinosi stvaranju celulita i to slabljenjem venskog tonusa, zadržavanjem tečnosti u organizmu a samim tim i povećanju telesne težine. 
 
Celulit treba razlikovati od gojaznosti koju karakteriše povećanje veličine i broja masnih  ćelija (hipertrofija i hiperplazija adipocita).   

Zbog čega kod žena nastaje celulit?

Rastegnuta kožaŽene anatomski imaju  jedinstvenu strukturu kože na kojoj lako na staje celulit. Vezivno tkivo na mestima na kojima se celulit inače javlja je preslabo ili pretanko i omogućava da se nagomilano masno tkivo prikaže kroz kožu. Vaskularne promene i moguća zapaljenska stanja mogu biti odgovorni za nastanak celulita.  
Simptomi koji prethode pojavi celulita
Osećaj težine i napetosti u nogama, stopala su često hladna a noću se javljaju grčevi i parestezije (trnjenje). Bol je retko spontan, često je indukovan povredom, nekada je neznatan.
Objektivnim pregledom mogu se definisati sledeće promene na koži:  Koža ima difuzne neravnine - izgleda kao kora pomorandže i lokalne - izgled dušeka, zatim, javljaju se proširene pore na koži i vidljiva je  promena boje kože (bezbojna ili hiperpigmentovana).  
Druge promene koje se vremenom prate: Gubitak elastičnosti i povećanje ispupčenosti kože sitno-zrnastog izgleda, uz postepeno pojavljivanje mikronodula (čvorića), (ređe makronodula) često bolnih na dodir.  


Određivanje stepena i izraženosti celulita:  

Stanje kože pre celulita: Glatka i čvrsta koža  
celulit-zadnjicaI stepen: Bez celulita ili je on minimalan jer se može videti u stojećem stavu, uštinuti ili videti pri kontrakciji gluteusa (mišića stražnjice).  
II stepen: Površni i dublji sloj kože je istanjen - vidljiva kora pomorandže  
III stepen: Koža na dodir – oseća se kora pomorandže  
IV stepen: Mikronodule i makronodule su veličine 2 - 20 mm. Često su bolne.  
IV stepen i više: Ireverzibilne (nepovratne) promene za bilo koji kozmetički tretman  
Anatomija celulita je predstavljena površinskim masnim izbočinama (papillae adiposae)  koje su isturene kroz dublji sloj kože (dermis), odnosno, to je uvlačenje masnog tkiva u dermis čime se povećava njena unutrašnja debljina pa zato  ima karakteristični spoljašnji izgled.  
Čist celulit predstavlja stanje opšteg povećanja veličine i broja masnih ćelija u vezivnom tkivu kože. Taj sloj je redovno deblji i kontroliše ga estrogen.

Problem korekcije celulita "leži"u nemogućnosti da se višak masnih ćelija iz tkiva "preseli" u sistemsku cirkulaciju.  
Patofizi masne-ćelije ološki celularni mehanizam nastanak celulita: Fibroblasti su aktivirani estrogenima, povećana sinteza glikozaminoglikana (GAG) povećava intersticijalni  osmotski pritisak i zadržava tkivnu tečnost zbog čega  nastaje kompresija krvnih sudova i hipoksija. Lokalni medijatori zapaljenja  (citokini) indukuju sintezu kolagena. Povećanje kapilarnog pritiska i smanjenje plazma osmotskog pritiska povećava intersticijalni osmotski pritisak (ili smanjuje protok limfe) do stvaranja intracelularnog edema. Progresivno vertikalno rastezanje subkutanog tkiva iza masno-tkivoziva hipertrofiju masnih ćelija. Povećanje količine intersticijalne tečnosti koja je bogata proteinima i povećani intersticijalni pritisak redukuju protok krvi kroz samo tkivo smanjujući  temperaturu u delu kože koja ima celulit. Kvalitativna i kvantitativna modifikacija masnih kiselina nastaje peroksidacijom  slobodnih radikala. Svi fenomeni pogoršavaju mikrocirkulaciju limfnog i venskog  sistema i pogoršavaju vensku i limfnu drenažu. Adipociti (masne ćelije) dolaze iz plazma-cirkulišućih lipoproteina.    

Terapijski cilj: Ubrzavanje mikrocirkulacije, metabolizma masti i limfne drenaže, smanjenje lipogeneze (stvaranja novih lipida) i ubrzanje lipolize (razgradnje već postojećih lipida). Sve ovo se radi u cilju obnavljanja normalne strukture subkutanog tkiva.
Na tržištu se nalazi veliki broj preparata, krema, gelova i masti koji su po sastavu uglavnom fitopreparati. Svi oni sadrže lekovite supstance i ekstrakte različitog lekovitog bilja - od bršljana, ruzmarina, kofeina i drugih biljaka ili suplemenata.

Savremena dermatologija i kozmetologija celulit sagledavaju kompleksnije. Praktično je nemoguće lečiti celulit bez korišćenja dodatne energije koja se na i u kožu aplikuje na različite načine.

Navešćemo nekoliko terapijskih modaliteta bez kojih savremena dermatologija ne može da zamisli terapiju celulita sa klinički dokazanim dejstvom.

Dermodinamični tretman celulita - Triactive

dermodinamicni-laser-aparatDermodinamički tretman celulita - Triactiv tretmani istovremeno koriste laser, vakuum masažu i hlađenje na revolucionarni način. Cilj tretmana je sistemsko poboljšanje cirkulacije i limfne drenaže čime se naslage celulita uklanjaju.

Šest laserskih dioda stimuliše i pojačava cirkulaciju, stvara nove krvne sudove, razbija masne ćelije, deluje antizapaljenski, uklanja toksine i stimuliše sintezu elastičnih i kolagenih vlakana. Vakum masaža pojačava cirkulaciju i limfnu drenažu, vrši preoblikovanje masnih naslaga, uklanja štetne materije, jača tonus i elastičnost kože, postiže lifting efekt, uklanja izgled narandžine kore i ostale nepravilnosti na površini kože.

Lokalizovani sistem rashlađivanja smanjuje bolnu osetljivost i uklanja intersticijalnu tečnost čime se smanjuje oticanje nogu.
Tretman ginoidnog tzv. ženskog tipa građe počinje od dekoltea, preko stomaka, prepona, stražnjice, nogu i završava se na stopalima. Kod androidnog tzv. muškog tipa tretira se stomak, stražnjica, bokovi i gornji  delovi bedara.
Svaki tip tretmana vrši sistemsko delovanje a po potrebi se kombinuju oba tipa.
Svaki tretman je individualan i prilagođava se željama i potrebama pacijenta, vodeći pri tom računa o njegovoj starosti, fizičkoj građi i zdravstvenom stanju.

Svrha dermodinamičnog tretmana je:

 • Smanjivanje i uklanjanje celulita
 • Oblikovanje tela lifting efektom - pri čemu se podiže stražnjica, povećava tonus kože, smanjuju nabori i nepravilnosti kože.
 • Smanjivanje stomaka i ostalih delova tela koji imaju lokalizovano masno tkivo.
 • Smanjivanje nabora i zatezanja kože stomaka posle porođaja i naglog mršavljenja.
 • Podmlađivanje kože posle čega se jasno vide granice  tretiranih i netretiranih mesta.
 • Otklanjanje problema u vezi sa cirkulacijom  – posledica je  smanjenje otoka i grčeva u nogama i neprijatan osećaj hladnoće
 • Smanjenje strija i ožiljaka – jer tretmani pojačavaju sintezu kolagena.
 • Smanjenje otoka pojedinih delova tela posle sportskih ili drugih povreda ili operacija.
 • Dodatni tretman osobama koje su se podvrgle liposukciji
 • Smanjenje oticanja celog tela i podočnjaka u menstrualnom ciklusu  
lifting-aparat

TriPolar™ Radio Frekventna (RF) terapija

TriPolar™ Radio Frekvencija (RF) je tehnološki inovativan pristup terapiji u borbi protiv celulita. Jednostavna je za korišćenje i ispoljava veoma snažan terapijski efekat. Zatezanje kože i smanjenje celulita vidljivo je već posle prvog tretmana.

Mehanizam dejstva Tripollar™ RF Terapije

tripollar-uredjajTripollar™ RF tehnologija selektivno povećava temperaturu masnih ćelija, istovremeno u dubokim i površinskim slojevima masnog tkiva. Povećanje metabolizma omogućava oslobađanje i eliminaciju svih masnoća iz masnog tkiva. Tripollarna™ RF energija prodire kroz kožu i selektivno toplotno deluje na ekstraćelijski matriks u kojem se nalaze kolagena vlakna. Lokalizovana toplota povećava kontrakcije kolagenih vlakana i istovremeno stimuliše povećanje metabolizma fibroblasta koji ubrzavaju proizvodnju novog kolagena i elastičnih vlakana. Nakon tretmana efekat je odmah vidljiv jer se koža zateže a celulit se smanjuje  i eliminiše. Regeneracija i kontrakcije depozita kolagenih vlakana i elastina zateže kožu koja ima zdraviji i mlađi izgled.
 

Karakteristike ove tehnologije

Ovo su bezbolni tretmani - TriPolar™ tehnologija fokusira RF najnižu potrebnu energiju pa izbegava i onemogućava bilo kakav neprijatan osećaj bola.
Lečenje površinskih i dubljih slojeva kože sa masnim naslagama istovremeno (sofisticirani algoritmi tripollar-terapijaza kontrolu elektrode) omogućavaju različite tretmane i trenutne izmene polariteta a varijabilna energija se usmerava na različite slojeve masnih naslaga sa klinički vidljivim rezultatima već od prvog tretmana.
Selektivno zagrevanje masnog tkiva - TriPolar™ RF tehnologija selektivno usmerava energiju na masno tkivo i izbegava zagrevanje drugih tkiva čime postiže najbolje kliničke rezultate. Nema nepotrebnog hlađenja kože - TriPolar™ RF sistem je sofisticiran i konfigurisan da kontroliše terapijske algoritme čime se eliminiše potreba za hlađenjem i omogućava efikasnije lečenje i tretmane najmanjom energijom. Primenjuje se na sve tipove i boju kože.

Šta treba uraditi?

vitko-teloPotrebno je konsultovati dermatologa kako bi se odredio stepen celulita i opredelila vrsta tretmana.  Treba imati u vidu i to da se trajni terapijski rezultati ne mogu očekivati isuviše brzo. Iskustvo kliničkih istraživanja govori da je neophodno 6 i više nedelja terapije uz adekvatan dijeteski režim ishrane i promene svakodnevnih loših navika.Naravno, treba imati u obzir i individualnu terapijsku osetljivost u borbi protiv celulita.  


Podeli tekst:

Autor Prof. dr Ivana Binić
Prof. dr Ivana Binić je objavila veliki broj stručnih i naučnih radova u referentnim medicinskim časopisima u bazama medicinskih podataka SCI, CC, PubMed kao i na svetskim i evropskim kongresima dermatovenerologa. Njeni...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. mara 16.04.2013

  Isla sam na ovaj tretman jednom, naravno od jednog tretmana i ne ocekujem neki napredak. Zagreva se koza pa se hladi, jedino sto dugo traje pa je malo dosadno. . .


 2. Mila 12.01.2010

  Da li ovaj aparat postoji u srbiji? Koliko je efikasan u zatezanju koze nakon mrsavljenja? Hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde