Ekcem i hrana

Reč ekcem potiče od stare grčke reči i ima značenje "prekuvan". U suštini označava zapaljenski proces, opisuje iritaciju i inflamaciju, kao i osećaj koji se javlja na zahvaćenoj koži. Ekcem se u proseku javlja kod jednog na petoro dece i jednog  na deset odraslih.


Postoje dva glavna tipa ekcema: atopijski koji se češće javlja i kontaktni ekcem. Uglavnom se razvija u detinjstvu,  nekada odmah posle rođenja, u trećem mesecu života i tada je lokalizovan na koži obraza. Kasnije se promene javljaju na drugim mestima posebno u pregibima. Nastanak ove vrste ekcema je u velikoj meri nasledno predisponiran.


Atopija je urođena sklonost ka prekomernom reagovanju na alergene spoljašnje sredine. Najčešći alergeni okrivljeni za pojavu ove vrste ekcema su grinje, kućna prašina, perje i neki prehrambeni proizvodi. Ovakav tip ekcema se javlja porodično i često može biti udružen sa drugim atopijskim stanjima kao što su astma i polenska groznica.


Za razliku od atopijskog, kontaktni ekcemi se češće javlja kod odraslih osoba koje dolaze u kontakt sa supstancama na koje postoji preosetljivost. To mogu biti metali (nikl, hrom, kobalt), neki sastojci gume, lekovi, aditivi, kao i različita hemijska sredstva sa kojima koža dolazi u kontakt (deterdženti, sapuni i sl.). Hrana i  alergeni u hrani takođe može biti uzrok kontaktnog ekcema. Ukoliko se otkrije uzrok nastanka, ova vrsta ekcema se lakše kontroliše.


Hrana kao faktor koja pokreće ekcemsku reakciju i dalje ima puno kontroverzi. Postoji dosta razloga i za i protiv. Danas je generalno prihvaćeno da  je 10 do 25% obolelih od ekcema preosetljivo na neku od namirnica, i da ta preosetljivost pokreće mehanizam i nastanak ekcemskih promena. Kada se govori o deci, smatra se da hrana igra ulogu u 30% ovih pacijenata, ali da je glavni faktor kod 10%. Dijeta se smatra korisnom kod vrlo male dece ili kod dece sa veoma izraženim simptomima.

Kako hrana može uticati na ekcem?

Neke namirnice izazivaju pojačan svrab, dovode do trljanja i češanja, i pogoršanja već postojećih ekcemskih promena na koži. Ovo je relativno često i ovakvu vrstu hrane je lako identifikovati. Uobičajeni primeri su paradajz i citrusno voće.

Mleko, jaja, soja i brašno izazivaju naglo pogoršanje ekcema i to 24 do 36 časova nakon uzimanja.


Ređe, hrana izaziva akutne alergijske reakcije, a može pogoršati i ekcem. Ovakve reakcije uključuju otoke na licu, usnama i očnim kapcima, mučninu (i povraćanje), koprivnjaču. Simptomi se javljaju obično 30 minuta nakon uzimanja hrane. Ova stanja mogu biti ozbiljna i zahtevaju  intervenciju lekara.

Način ishrane obolelih

Za mnoge ljude, način ishrane i njegova pravilna primena može imati glavnu ulogu u uspešnoj kontroli simptoma ekcema. Pažljiv izbor namirnica i kvalitativno isplanirana ishrana, može doprineti boljem razumevanju sopstvenog ekcema i pronaleženju razloga nenadanih i čestih pogoršanja.


Nega kože traži i pravilan izbor krema, ali i izbegavanje kontakta sa hemijskim sredstvima kao iritansima eliminiše spoljašnje uzroke i predstavlja još jedan način i pristup kontroli ekcema. Međutim, to je samo način da se simptomi ublaže. Uzrok je još uvek potrebno pronaći.


Možda, na prvi pogled promena u načinu ishrane deluje jednostavno, ali u stvarnosti je to dosta komplikovano. Kako se radi o oboljenju sa multifaktorijalnim uzrocima, koje je izazvano kombinacijom različitih faktora, ne postoji univerzalan tretman koji bi pomogao svima koji boluju od ove bolesti.


Ukoliko sumnjate da je možda hrana uzrok pojavi ekcemskih promena, postavlja se pitanje koju bi hranu trebalo da jedete, a koju da izbegavate.


Pre nego što započnete bilo kakvu vrstu dijete, potrebno je napomenuti da ukoliko su u pitanju deca koja boluju od ekcema, nikada takve dijete iz bezbedonosnih razloga ne treba sprovoditi bez stručnog nadzora lekara.


Ne postoji jedinstven i univerzalan test kojim bi se otkrila preosetljivost na hranu. Samostalna identifikacija potencijalnih ekcem-na-ruciokidača u ishrani predstavlja najefikasniji metod smanjenja mogućnosti nastanka ekcema. Koristan predlog je vođenje dnevnika ishrane u koje bi se precizno unosile namirnice koje se koriste i eventualna reakcija kože na neku od njih. U tom slučaju mogu se primetiti simptomi svraba, pojačane osetljivosti kože, pojava crvenila koji se javljaju nakon unošenja određene vrste hrane.


U periodu od 4 do 6 nedelja moguće je uočiti zavisnost ekcema od ishrane. Odluka da se fokusirate na ishranu i pokušate da sami otkrijete eventualnu preosetljivost na neku vrstu hrane je često težak, a ponekada i prilično dug proces. Zahteva strpljenje i veru, ali ukoliko se dogodi da otkrijete razloge pogoršanja svog ekcema, olakšanje koje ćete imati biće vredno toga.


Ipak, postoje neke opšte preporuke vezane za hranu koju bi trebalo izbegavati ili koristiti:

Hrana koju treba izbegavati:

Ponavljam, vodite dnevnik ishrane, ovako ćete lakše doći do rezultata i pomoći sebi.

Karbohidrati

Izbegavati rafinisane karbohidrate i šećere. Oni mogu poremetiti metabolizam esencijalnih masnih kiselina, koji je često već problem koji postoji kod ljudi sa atopijskim ekcemom.

Masti

Izbegavati sve zasićene masti iz crvenih mesa, mlečne proizvode, jer oni podstiču inflamaciju (zapaljenje)

Proteini

Redukovati unos životinjskih proteina iz crvenih mesa, kao što su biftek, svinjsko i jagnjeće meso, jer je to povezano sa visokim nivoima zasićenih masti

Tečnosti

Redukovati unos stimulišućih napitaka kao što su kafa i neke vrste čajeva, zbog uticaja na nadbubrežne žlezde i uticaja na stres, što može biti dodatni faktor za nastanak promena.

Hrana koju treba konzumirati:

 Ne zaboravite, u svemu treba imati meru, pa i kad je hrana u pitanju.

Karbohidrati

Povećati unos kompleksnih karbohidrata iz celih zrna. Povećati unos svežeg voća i povrća zbog njihovog sadržaja antioksidanata (posebno žuto i zeleno povrće i crveno i crno bobičasto voće)

Masti

Povećati unos esencijalnih masnih kiselina iz riba, različitih vrsta semenja (bundeva, susam, suncokret) i različitih vrsta koštunjavog voća

Proteini

Povećati unos proteina iz vegetarijanskih izvora. Vegetarijanski način ishrane dokazano ublažava simptome atopijskog dermatitisa. Ovo uključuje pasulj, sočivo, proizvode od soje, semenje.

Vlakna

Ishrana bogata vlaknima održava sistem za varenje zdravim i smanjuje preosetljivost na hranu. Dobri izvori vlakana su i sveže voće i povrće, kao i proizvodi od celog zrna.

Tečnosti

Potrebno je piti od 1,5 do 2 l vode dnevno nevezano za obroke i polagano, da bi se izbegao stres bubrega. Kako bi unos tečnosti bio raznovrstan mogu se uzimati i razblaženi voćni sokovi, organski sokovi od povrća i biljni čajevi.

Opšte preporuke:

Identifikujte situacije koje su stresne. Prostor u kojem boravite učinite prijatnim  i omogućite sopstvenu relaksaciju (joga, različite vrste meditacije, vežbe disanja).


Izbegavajte toksične materije koje pogoršavaju simptome ekcema, posebno hemijska sredstva za čiščenje u domaćinstvu. nega-ekcem


Vodite računa o svojoj koži, negujte je odgovarajućim kremama. Posavetujete se sa svojim lekarom koja bi pomada bila najbolja za vrstu ekcema koju vi imate.


Protiv ekcema za koje su odgovorne grinje koristite hipoalergenu posteljinu, filtere za prašinu, filtere za pročišćavanje vazduha itd.


Ako i kada se dokaže preosetljivost na neku namirnicu, samo isključivanje te namirnice iz ishrane će retko potpuno izlečiti ekcem.


Simptomi se mogu ublažiti ali će i dalje biti potrebna lokalna terapija u vidu emolijenasa i lokalnih kortikosteroidnih preparata.prof.dr Ivana Binić
doc.dr Aleksandar Janković 
Da zakažete pregled kod dr Ivane Binić, popunite Kontakt formu u nastavku ili pozovite broj telefona 063687460.
Podeli tekst:

Autor Prof. dr Ivana Binić
Prof. dr Ivana Binić je objavila veliki broj stručnih i naučnih radova u referentnim medicinskim časopisima u bazama medicinskih podataka SCI, CC, PubMed kao i na svetskim i evropskim kongresima dermatovenerologa. Njeni...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Elzedin 21.06.2023

    Ja bolujem od te bolesti od februara 2023 pa sve do sad. Idem na terapije(bestrahlung) 2 puta u sedmici i bas puno nedjeluje. Stvarno je gadno pogotovo noću probudi ne svrab. Al u životu se moraš boriti sa svim bolestima.


  2. JELENA 23.05.2022

    KAKO SAM JA ČITALA EKCEM SE NE MOŽE IZLEČITI. MOŽE SE UBLAŽITI UZ DIJETU. BAR KOD NAS JE NEIZLEČIVO. PROBAJTE NA INTERNETU ČITATI ONI KOJI SU OSTAVILI KOMENTARE. NAŽALOST NISU POZITIVNE..POZDRAV


  3. ivan 20.08.2012

    Ja bolijem vec 3 meseca od ekcema prodje pa se ponovo pojavi.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde