Jastuk, carstvo grinja

Žive i mrtve grinje i njihov izmet, zajedno s oljuštenom kožom i buđi, mogu sačinjavati desetinu težine zapostavljenog jastuka. Suvremeni domovi slabo se provetravaju, a kreveti sve manje pospremaju.

Grinje u prašini uzrok su velikog broja oboljenja, ovde se pre svega misli na astmu i alergije, piše londonski The Times.

"Ljudska prebivališta nikada ranije nisu bila tako slabo provetravana – puna prašine, vlage, vazduha punog alergena", kaže dr. John Maunder s Medicinskog entomološkog centra u Cambridgeu.

Grinje žive na delovima kože, a naročito se dobro osećaju u vlažnoj okolini, u krevetima koji nisu ispravno provetreni. Žive i mrtve grinje i njihov izmet, zajedno s oljuštenom kožom i buđi, mogu sačinjavati desetinu težine zapostavljenog jastuka.

Izmet grinja sadrži protein za koji se smatra da izaziva napade astme kao i da je predominantan uzrok alergijskog rinitisa – zapušen nosa.

Savremeni hermetički zatvoreni domovi jednostavno ne propuštaju dovoljno svežeg vazduha da bi se sprečila pojava grinja. Da biste zdravije živeli dr. Maunder preporučuje spavanje s otvorenim prozorima, kad god je to moguće, svakodnevno provetravanje kreveta kao i redovno čišćenje jastuka, dušeka i prekrivača.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Mateja 03.04.2010

    Slažam se da se prostorije moraju provetravati ali otvoriti prozor na -8 je ipak malo teže, zar ne. Recite, ko bi ostavio dete u tako hlanoj sobi da spava? Do sada smo stavljali sve stvari u zamrzivač, ali kako staviti krevet ili tepih a u njima ima najviše grinja, čak do 1, 5 miliona. Ja sam taj problem rešio sa mojim alergologom, koji mi je preporučio sredstvo za čisćenje. Kada sam poprskala krevet i posle 7 dana sam usisala krevet i primeti se velika razlika. Mogu da spavam a da se ne gušim.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde