Letnja putna apoteka: za decu i odrasle

Bilo da putujete sami, u društvu, sa decom ili starijim osobama, minimum lekova i drugih preparata za negu i hitna stanja mora da pronađe mesto u vašem koferu. Iako se leto povezuje sa odlaskom na more, ista letnja apoteka važi i kada su u pitanju druge destinacije, koje će, pogotovo ovog leta, biti popularne. 

Pričali smo sa diplomiranim farmaceutom, mr ph. Milicom Nestorović, na temu letnje apoteke i o tome šta je neophodno da spakujete sa sobom kada se budete spremali za more, planinu, jezero… Na samom početku, mr ph. Milica savetuje da pokušamo da predvidimo sve nevolje koje mogu da nas zadese na odmoru i da, koristeći se znanjem farmaceuta i lekara, budemo jedan korak ispred njih. 

Praktično, te izazove delimo u tri grupe:

  1. Izazovi koje nosi sama destinacija na koju smo se uputili (podneblje sa drugačijom hranom, kvalitetom vode za piće, insektima);
  2. Izazovi koji su karakteristični za našu porodicu i nas same;
  3. Nepredvidivi izazovi.

Milica Nestorović, farmaceut

Minimum letnje apoteke je minimum apoteke tokom cele godine

Postoje neke stvari bez kojih ne bi trebalo kretati na put. Tu pre svega mislimo na antipiretike - lekove za snižavanje temperature u adekvatnom obliku i dozi, zatim antihistaminike – lekove protiv alergija, probiotike, ali i na našu redovnu terapiju, ukoliko postoji. 

Kada je redovna terapija u pitanju, mr ph. Milica napominje da je potrebno povesti računa da li je imamo u dovoljnoj količini, i da li ista zahteva posebne uslove čuvanja (temperatura, zaštita od svetlosti i sl.).

Koža traži zaštitu od sunca i adekvatnu pripremu za sunčanje

Sinteza vitamina D3, jačanje imuniteta i bolje raspoloženje, su neke od blagodeti koje sunce pruža našem telu. Ipak, kako Milica kaže, prekomerno izlaganje sunčevom zračenju dovodi do ispoljavanja štetnih efekata, od kojih nisu svi trenutni i odmah vidljivi. Zbog toga je kožu neophodno pripremiti pre izlaska na sunce, ali i pružiti joj adekvatnu negu nakon sunčanja.

Kako da odaberemo proizvode za sunčanje?

Prilikom izbora proizvoda za zaštitu kože od sunca, moramo voditi računa o njihovoj efikasnosti - da pružaju širokospektralnu zaštitu: UVA/UVB i IRA. Dodatni benefit koji neki preparat može da pruži je da se lako nanosi i pruža prijatan osećaj na koži, da je vodootporan, da dodatno hidrira kožu, a veliku prednost pruža i prisustvo antioksidanata. 

Sve ovo nude vam preparati Burra Sun koji su namenjeni celoj porodici i svim tipovima kože (dostupni su u obliku faktora 30, 50 i 50+), a zahvaljujući antioksidantu, ekstraktu matičnih ćelija planinske brusnice, jedni su od retkih na tržištu koji pružaju zaštitu i od infra crvenog (IRA) zračenja. Ovaj ekstrakt poseduje regenerativna i reparativna svojstva i pomaže vašoj koži da se oporavi od zraka o kojima se poslednjih godina sve više priča zbog njihove štetnosti. Kako bi vam pružili adekvatnu zaštiti, proizvode za zaštitu od sunca neophodno je nanositi 15-20 minuta pre izlaganja istom. Za vreme boravka na suncu, posebno povedite računa o pravilnoj hidrataciji, jer jedino na taj način možete boraviti na suncu bez posledica. 

BURRASUN

Idealno bi bilo da nakon boravka na suncu svojoj koži pružite dodatnu negu i omogućite joj pravilnu regeneraciju i hidrataciju primenom preparat na bazi vitamina B5-pantenola. Posebno su zgodne formulacije koje su dostupne u vidu spreja i omogućavaju vam lako nanošenje kako na kožu lica i tela, tako i na kosu, kojoj je, takođe, potrebna dodatna nega u letnjim mesecima.

Antibiotici za ‘ne daj bože’

Moje mišljenje je da antibiotike svakako ne treba uzimati na svoju ruku, bilo da leto provodite u svojoj zemlji ili inostranstvu. Informišite se o putnom zdravstvenom osiguranju i odluku prepustite stručnjacima. 

Međutim, kako mr ph. Milica navodi, probiotik bi svakako trebalo da se nađe u vašoj putnoj apoteci, te ukoliko se javi potreba za antibiotikom, sve vreme terapije, ali i desetak dana nakon iste, neophodno je uzimanje probiotika. Ona, takođe, dodaje:

Vodite računa o vremenskom razmaku, odnosno, koristite probiotik sat vremena pre ili dva sata nakon prepisane terapije.

Povrede: prva pomoć na putovanju

Ovo je svakako nešto što želimo da izbegnemo na godišnjem odmoru, ali ukoliko do istih ipak dođe, Milica savetuje da u putnoj letnjoj apoteci imate preparat na bazi alkohola ili hidrogena kojima ćete povredu dezinfikovati i ukoliko je potrebno nakon toga potražiti pomoć lekara. Svrha alkohola ili hidrogena u ovom slučaju je da se mesto ispere od eventualno prisutnih stranih čestica, ali i da se izvrši dezinfekcija povrede u cilju sprečavanja razvoja infekcije. Ove proizvode možete svakako koristiti i svakodnevno u cilju dezinfekcije i isprečavanja prenosa infekcija različitog tipa.

Dostupni su i u vidu sprejeva što im olakšava upotrebu, a u pitanju su Alkoseptol i Hidrosept sprejevi u pakovanjima od 100ml. 

Na bazi alkohola, izuzetno efikasnog dezinficijensa, formulisani su i preparati u formi gela, namenjeni suvom pranju ruku. Izuzetno su pogodni za putovanja, i dostupni u pakovanjima od 50.

Problemi sa stomakom na putovanju: mučnina, povraćanje, proliv 

Kao što sam već pomenula, probiotik je obavezni sastojak svih putnih apoteka. Poželjno ih je primenjivati par dana pre puta ukoliko isti planiramo da ponesemo na neko drugo podneblje, obzirom da hrana i voda koje su drugačije od naših, čak i kada su potpuno ispravne, mogu izazvati probleme sa stomakom. Da bi bili efikasni, probiotici moraju sadržati dovoljan broj živih bakterija koje ostaju viabilne tokom roka trajanja proizvoda i u dovoljnim količinama mogu preživeti prolazak kroz gastrointestinalni trakt. Takav je Probiotik EsenBak Direct, koji ima čak 20 milijardi dobrih bakterija čime se ostvaruje snažno dejstvo i maksimalna efikasnost proizvoda. U proizvodu se nalazi kombinacija 4 efikasna, genetski identifikovana, bezbedna i ispitana soja laktobacila i bifidobakterija i predstavlja optimalno rešenje za uspostavljanje balansa crevne mikrobiote kako kod dece i odraslih. Korišćene kulture se kao dominantne nalaze u gornjim i donjim delovima creva i ovi sojevi doprinose održavanju zdravlja digestivnog sistema, uspostavljanju ravnoteže crevne flore, jačanju imunog sistema i prevenciji infekcija mokraćnih puteva.

Ovaj proizvod je izuzetno prijatnog ukusa jagode i mleka i može se primenjivati kao direct forma (idealno za putovanja!) kod odraslih i dece starije od šest godina, dok je kod dece starije od godinu dana preparat neophodno posuti po hrani ili rastvoriti u mleku.

Porodicu dobrih probiotskih kultura čine i kapsule, EsenBak Intens 10/10/10, sa 10 milijardi dobrih bakterija u jednoj kapsuli, 10 efikasnih, bezbednih i ispitanih probiotskih sojeva laktobacila i bifidobakterija i 10 kapsula u pakovanju koji se mogu kozumirati sa malo tečnosti ili rastvoriti u maloj količini vode. Poznato je da se čak 70% ćelija našeg imunog sistema nalazi u gastro intestinalnom traktu i da pravilna ravnoteža dobrih i loših bakterija predstavlja prvu liniju odbrane od patogena. 

Zbog toga je opravdano dodavanje cinka probioticima kako bi se ova uloga dodatno postakla, znajući da ovaj element doprinosi jačanju imunog sistema. Proizvod je dostupan pod nazivom Probiotik EsenBak Immuno Digest i samo ime vam govori da utiče i na imunitet ali i zdravlje digestivnog trakta