Kafa i čaj smanjuju rizik od dijabetesa

Studija sprovedena na Institutu za međunarodno zdravlje na Univerzitetu u Sidneju pokazala je da kafa i čaj, tačnije, njihovo svakodnevno konzumiranje, može da smanji rizik od dijabetesa.

Stručnjaci su utvrdili da ovaj blagotvorni efekat nema veze sa unošenjem sastojka ovih napitaka kofeina, pošto su rezultati bili isti i za "običnu" i kafu bez kofeina.

Profesorka Rejčel Haksli i njene kolege istražili su rezultate 18 prethodnih studija, koje su ukupno obuhvatale 472.922 ljudi. Šest studija ticalo se unošenja kafe bez kofeina, a sedam navika pijenja čaja.

Ranije se verovalo da su efekti ovih napitaka zasnovani isključivo na jednom sastojku - kofein, ali Haksli kaže da ova studija pokazuje da bi trebalo uzeti u obzir i magnezijum, hlorogenične kiseline i druge sastojke.
Pročitajte značaj magnezijuma u ishrani ovde.

Ljudi koji piju 3-4 šolje kafe imali su 25 % manje šanse da razviju dijabetes tipa II, od onih koji dnevno ne piju kafu ili konzumiraju manje količine.

Oni koji su unosili kafu bez kofeina svoje šanse su smanjili za 30 %, dok ljubitelji čaja svoje šanse za dijabetes smanjuju za jednu petinu.

Studija je objavljena u decembarskom broju "Arhive interne medicine".


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde