Antipsihotici nisu za sve i svakoga

Naučnici upozoravaju da propisivanje antipsihotika pacijentima koji boluju od Alzheimerove bolesti udvostručuje rizik od smrti. S ovim lekovima treba biti vrlo oprezan.

Istraživanje koje je finansiralo britansko udruženje za istraživanje Alzheimerove bolesti pokazalo je da lekovi, koji se često upotrebljavaju za lečenje uznemirenosti, zabluda i agresivnog ponašanja kod tih pacijenata, gotovo dva puta povećavaju rizik za smrt u razdoblju od tri godine. U istraživanju je učestvovalo 165 pacijenata, od kojih je pola uzimalo antipsihotike, a druga polovina placebo.

Stručnjaci s britanskog Univerziteta King's College u Londonu otkrili su da je nakon tri godine manje od trećine pacijenata koji su uzimali antipsihotike bilo živo, u poređenju sa gotovo dve trećine pacijenata koji nisu uzimali antipsihotike, nego placebo.

Rebecca Wood, direktorica spomenutog udruženja, komentirala je: "Rezultati istraživanja poziv su da se trgnemo i shvatimo opasnost koja dugoročno preti od prepisivanja antipsihotika za bilo šta drugo, osim izvanrednih okolnosti."

Gospođa Wood izjavila je i da otkriće ističe potrebu za razvoj novih lekova, budući da trenutno postoji samo nekoliko mogućnosti lečenja pacijenata s Alzheimerovom bolesti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde