Biljka kava protiv anksioznosti

Prema rezultatima studije australijskih stručnjaka, biljka kava, iz porodice bibera, bezbedno smanjuje anksioznost. Ipak, postoje izveštaji o uticaju preparata od kave na funkciju jetre, zbog čega je zabranjena njihova upotreba u Evropi i Kanadi.

Specifični oblik biljnog leka kava može bezbedno da umanji simptome anksioznosti kod nekih ljudi, ukazala je nova australijska studija.

Kava je biljka iz porodice bibera, a može se naći na ostrvima Južnog Pacifika, na kojima se sušeno korenje te biljke koristi za proizvodnju jedne vrste tradicionalnog pića, prenosi Rojters.

Na Zapadu je ta biljka promovisana kao sredstvo protiv anksioznosti, za poboljšanje sna i opuštanje mišića, međutim, pošto su se pojavili izveštaji o oštećenju jetre kod osoba koje su koristile preparate na bazi kave, oni su 2002. godine zabranjeni u Evropi i Kanadi, dok je u SAD Uprava za hranu i lekove (FDA) upozorila potrošače da budu oprezni u korišćenju proizvoda na bazi kave.

Australijski tim sa Univerziteta Kvinslenda je proučio dejstvo i bezbednost kave, koristeći specifični vodeni ekstrakt ove biljke, dostupan na tržištu Australije.

Njihov zaključak je da je taj preparat kave, koji se dobija od oljuštenog rizoma, bezbedniji nego neki alkoholni ekstrakti iste biljke, koji se proizvode od delova koji bi mogli da budu štetni.

Australijski tim na čelu sa Džeromom Salisom testirao je preparat kave na 60 odraslih osoba sa simptomima hronične anksioznosti. Polovina ispitanika je dobijala pilule kave, a druga polovina placebo pilule tokom nedelju dana. Tokom druge nedelje, grupa koja je prethodno bila na plecebu dobijala je kavu i obratno.

Ustanovljeno je da su se simptomi anksioznosti u principu smanjili kod ispitanika koji su uzimali pilule kave, a kod nekih su smanjeni i simptomi depresije. Nije bilo znakova štetnosti ovog preparata za jetru niti nekih drugih ozbiljnijih neželjenih dejstava.

Džerom Saris se zalaže za dodatna istraživanja delovanja i eventualne toksičnosti te vrste preparata kave.

Osim toga, on osobama koje žele da koriste taj preparat preporučuje da prethodno provere funkcije jetre i da kavu koriste pod nadzorom lekara. Saris takođe savetuje da se kava ne meša sa alkoholom niti sa drugim lekovima.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi anksioznosti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde