Placebo efekat ima i fizičku osnovu

" Placebo efekat", odnosno blagotvoran uticaj lažnog leka na stanje pacijenta, nije samo stvar uobraženja, on je stvaran i dopire sve do kičme, zaključili su stručnjaci Univerzitetskog medicinskog centra Hamburg-Ependorf u Nemačkoj.

Ovo otkriće moglo bi da pomogne iznalaženju novih načina borbe protiv bola i drugih poremećaja, preneo je Rojters.

Koristeći specijalnu vrstu magnetne rezonance (fMRI), nemački stručnjaci su utvrdili da samo verovanje da je tretman protiv bola efikasan izaziva prekid signala bola u regionu kičmene moždine poznatom kao leđni rog. To ukazuje da se radi o "moćnom biološkom mehanizmu", zaključili su oni.

Vođa istraživanja Falk Ajpert i njegove kolege izložili su bolnoj vrelini mišice petnaestorice zdravih muškaraca i potom uporedili reagovanje kičmene moždine kod onih koji su mislili da su bolna mesta tretirana anestetičkim kremom i kod onih kojima je rečeno da je u pitanju placebo.

Nijedna od krema uopšte nije bila delotvorna protiv bola, ali je kod ispitanika koji su verovali da dobijaju anestetičko sredstvo došlo do znatne redukcije nervne aktivnosti u kičmenoj moždini.

Osobina lažnih lekova, koji ne sadrže aktivne supstance, da ostvare pravi klinički boljitak, dugo već muči doktore i nervira farmaceute.

U kliničkim testiranjima medikamenata jednom delu ispitanika se obično daje eksperimentalni lek, a drugom placebo. Činjenica da se stanje često poboljšava i kod onih na placebu, otežava donošenje zaključka da li je lek koji se testira efikasan.

Placebo efekat je naročito jak kad se tretiraju neka stanja vezana za centralni nervni sistem, kao što su depresija ili bol.

Stručnjaci tradicionalno na taj efekt gledaju kao na čisto psihološki, ali nemačko istraživanje pokazuje da u tome postoji i važna fizička komponenta.

Još nije jasno šta to smiruje signale bola u kičmi kada se primenjuje placebo. Ajpert pretpostavlja da je u pitanju dejstvo više hemijskih jedinjenja, uključujući i prirodne opijate, noradrenalin i serotonin.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Dragan 31.12.2022

    Nisam siguran da razumem o čemu je ovaj članak? Da li je o lekovima koje koristi zvanična medicina ili o lekovima koji se DE JURE ne zovu tako i koji se svrstavaju u razne "preparate", "suplemente", "biljne lekove" i sl. Drugo, u članku nije zauzet stav, da li je "placebo efekat" koristan ili štetan. I da li je moguće i jedno i drugo.


  2. Ernest Jankovic 02.05.2019

    Borim se sa tumorom već 6 godina. Imao sam četiri operacije. Dve na stomaku i dve na kičmi, i opet imam na pršljenovima L4 L6 i cela leva strana maltene mi je otkazala. Tumor mi udara u nerve pa mi stvara jake bolove i malakalost i nervozu.

    Vipe i ne znam šta nisam probao, ne mogu da spavam i stalno imam nesvesticu. Za sada pijem Hydal. To je na bazi opiuma ili morfijuma, a od lekara sam dobio malo jaču dozu.

    Po zanimanju sam moler, ne mogu da radim. Ne pijem, bavio sam se sportom i u suštini jako sam optimističan. Borim se, ali vidim da polako gubim snagu. 


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde