Manje umrlih od gripa A nego od sezonskog gripa


Iako više pogađa decu i zahteva složeniju logistiku, aktuelni virus gripa A (H1N1) izaziva manje smrtnih slučajeva od virusa sezonskog gripa, konstatovano je u Evropskom centru za prevenciju i kontrolu oboljenja (ECDC), sa sedištem u Stokholmu.

Broj smrtnih slučajeva izazvanih gripom H1N1 iznosi između 0,2 i 0,3 na hiljadu pacijenata, što je, kako je naveo jedan od rukovodilaca ECDC Deni Kulombije, manje nego kod klasičnog gripa, koji usmrti nešto više od jednog pacijenta na njih hiljadu.

Kulombije je istakao i da grip godišnje usmrti više hiljada ljudi, ali da je ove godine on postao pandemijski i da ljudi shvataju da može biti fatalan.

ECDC narednih sedmica očekuje drugi talas zaraze virusom gripa H1N1.

Kulombije, međutim, smatra da je dobra novost što pre tog drugog talasa nema većeg rasta broja novih slučajeva obolelih od gripa H1N1, tako da će moći brzo da se reaguje.

Grip H1N1 ne pogađa istu kategoriju stanovništva kao sezonski grip. Češće obolevaju deca, dok sezonski grip u većini slučajeva pogađa starije osobe, relativno pošteđene gripa H1N1.

Aktuelni virus predstavlja varijantu virusa španskog gripa iz 1918. godine, pa bi osobe koje su ga eventualno preležale mogle da imaju imunitet.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde