Kopriva

Korovska biljka cenjena kako u narodnoj  tako i u naučnoj medicini. Novija istraživanja su pokazala opravdanost vekovne upotrebe koprive, a istraživanja njenog sastava i civilizacijski problemi zdravog življenja preporučuju je za upotrebu u svakodnevnoj ishrani, ali ništa manje nije važna u preventivi i fitoterapiji.

Zdravlje građana jedne države zajedničko je dobro i države i društva

Ne podleže sumnji činjenica da je zdravlje građana jedne države dobro i države i društva. Futurističke prognoze SZO ( Svetske zdravstvene organizacije ) ukazuju da će glavni zdravstveni problemi budućnosti nastajati zbog :

 • Masovne upotrebe visoko tehnološki obrađene hrane siromašne biološki vrednim sastojcima.
 • Nedovoljne fizičke aktivnosti
 • Preterane gojaznosti
 • Zloupotrebe lekova
 • Preterane upotrebe alkohola
 • Pušenja i razvoja bolesti zavisnosti
 • Proširene automedikacije

Rezultati naučnih analiza upućuju na zahvate koji bi se u preventivnom, odnosno kurativnom smislu mogli usmeriti u nekoliko pravaca:

 • Neadekvatna nastava o hrani i hranjenju zahteva pažljivo odabrane nastavne programe u školama, na katedrama i ostalim odgovarajućim institucijama.
 • Nepotpuno ili pogrešno informisanje o vrednosti namirnica i pravilnoj ishrani zahteva aktivnosti na  objektivnom informisanju o vrednosti prehrambenih  proizvoda.

Neinformisanost  i sve veća potrošnja biološki nepotpune hrane stvara sve uslove za nastanak tzv. bolesti civilizacije. Najčešći poremećaj čitavog čovečanstva uzrokovan ishranom je nedostatak gvožđa u organizmu.

Istraživanja u nas objavljena još pre ovog poslednjeg rata pokazala su da oko  četiri miliona odraslog stanovništva ima probleme izazvane nedostatkom gvožđa. Ovi podaci se slažu sa podacima publikovanim u Skandinaviji,Velikoj Britaniji i SAD koji pokazuju da oko 65 odsto svih žena koje imaju menstruaciju pati od nedostatka gvožđa. Prirodna lekovita sredstva mogu biti i preventiva i terapija ili dopunska terapija.

Potpuno netoksična, nekada mnogo korišćena u ishrani danas se polako vraća u naš svakodnevni život, nama svima dobro poznata.

Kopriva - žara, Urtica dioica l. fam. urticaceae

Korovska biljka cenjena kako u narodnoj  tako i u naučnoj medicini. Novija istraživanja su pokazala opravdanost vekovne upotrebe koprive, a istraživanja njenog sastava i civilizacijski problemi zdravog življenja preporučuju je za upotrebu u svakodnevnoj ishrani, ali ništa manje nije važna u preventivi i fitoterapiji.

U fitoterapiji se koristi list ( Urticae folium ) i koren ( Urticae radix ). List se bere u proleće i to mlad i zdrav, suši u tankom sloju u hladu, da bi sačuvao svoju zelenu boju. Koren je najbolji izvađen u jesen.Opere se od zemlje i suši na suncu ili sušari.

U narodnoj medicini kopriva ima široku primenu što ukazuje na ogromno poverenje naroda u njene lekovite vrednosti. Čajkanović je mnoga od njih zabeležio. Na Đurđevdan se kupa u vodi u kojoj je potopljena kopriva „zdravlja radi”,  daje se i stoci „radi zdravlja i obilja u mleku”. Upotrebljava se kao lek od mnogih bolesti : groznice, kašlja , žutice , krvoliptanja iz nosa , grudobolje, gonoreje, protiv opadanja kose ...

Zbog jake apotropajske moći koristi se u zaštiti i čoveka i životinja : Porodilji se meće u jastuk da je brani od „senke” ( ženski demon koji porodilji škodi ), stoci se na Đurđevdan mažu vimena  radi odbrane od činilica koje mogu oduzeti mleko, u seme namenjeno za setvu meće se koren koprive koji se prilikom setve zakopa usred njive... Svima je poznata kao utuk protiv groma. Tiberije se kad zagrmi kitio lovorom, a Srbi su se kad prvi put u proleće zagrmi kitili koprivom.Koprivom su Srbi kitili i verige da grom u kuću ne udari....

Naučna medicina je potvrdila mnoga narodna verovanja. U listu su dokazani prisustvo hlorofila ( 5% ) , tanina, karotenoida, fitosterola, vitamina C i K, raznih organskih kiselina (mrravlja, limunska) sluzi, voska, mineralnih soli ( Ca, K, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu, Co )...

Kome, kada i zašto kopriva

 • Za zdrave zube i kosti, za mineralizaciju u doba rasta , trudnicama i dojiljama – svima je neophodno prisustvo kalcijuma u svakodnevnoj ishrani.
 • Bogatstvo magnezijumom sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, stenokardične, muskularno-tetanične i visceralne prirode.
 • Da spreči pojavu adenoma prostate i pomogne terapiji akutnog prostatitisa sa polenom se kombinuje kopriva jer obezbeđuje potrebne količine Zn (cinka) čiji nedostatak dovodi do poremećaja.
 • Prisustvo Mn (mangana) ublažava staračku senilost i otklanja zaboravnost.
 • Dovoljna količina vitamina K u svakodnevnoj ishrani sprečava pojavu krvarenja a njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju „faktor dugovečnosti”.
 • Stvaranje hemoglobina pomažu Fe (gvožđe), Cu (bakar), i vitamin C , a Mn (mangan) pomaže aktiviranje gvožđa iz depoa te je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije.

Kopriva se preporučuje kao dopuna terapiji u mnogim oboljenjima :

Olakšava tegobe izazvane artritisom, preporučuje se u alergiskim reakcijama (koprivnjača) na jaja, jagode, redovna je dopuna terapiji krvarenja različitog porekla. Prisustvo glikokinina i magnezijuma obezbeđuju bolje terapeutske efekte dijabetičarima. Bogatstvo minerala je preporučuje u oboljenjima jetre i žučnih puteva.

Loše navike u ishrani, te nedovoljan unos voća i povrća nalaže svakodnevnu upotrebu nekog preparata bogatog neophodnim sastojcima hrane. 

Za sve uzraste, za sva životna doba (od rođenja do duboke starosti) svakodnevna upotreba koprive obezbediće vam normalno funkcionisanje organizma koji će biti otporan na infekcije.
Iz svega napred rečenog kopriva nam se nametnula kao neophodan satojak svakodnevne ishrane bilo da smo zdravi i želimo da se zaštitimo od bolesti, bilo da želimo da ublažimo tegobe već nastalog oboljenja.

Doze

Kapi u preventivne svrhe koristiti jednom dnevno po 20-30 kapi.
Kao dopuna terapiji dozu primeniti dva do tri puta na dan.

Protiv malokrvnosti, žutice, kamena u bešici čaj pripremiti na sledeći način :

50g koprive kuvati 15 minuta u litri vode, ostaviti preko noći i u toku dana piti umesto vode.

Protiv reumatizma čaj pripremiti od smeše jednakih delova lista  koprive i breze.

20g ove smeše kuvati petnaest minuta u pola litra vode. Čaj piti u toku dana umesto vode. Za istu svrhu se može sačiniti smeša jednakih delova koprive, lipe i zove. Dvadeset grama ove smeše preliti sa pola litra vode, poklopiti i zagrejati do ključanja. Ocediti posle jednog sata i piti umesto vode.

Losion protiv peruti i opadanja kose sačinite sami

100g koprive kuvati na tihoj vatri 20 minuta u pola litra destilovane vode, zatim dodti 25gr kamilice i ostaviti 8 sati da stoji.Tečnost zatim ocediti i dodati joj 200 gr vinskog sirćeta. Ovaj losion utrljavati u koren kose svako veče. Rezultati neće izostati.

Za one koji žele u svoj jelovnik da uvrste koprivu evo i recepta za čorbu koja će biti prava blagodet za vaš organizam.

Čorba od mladih kopriva 

Potrebne namirnice:  1 l mleka, 1 kg mladih kopriva, 1 pavlaka, 1 dcl ulja, 0,50 gr maslaca, 100 gr brašna, 2 češnja belog luka, so i biber.

PRIPREMA: Mlade koprive očistiti, oprati u slanoj vodi, ocediti i iseckati. Na ulju i maslacu propržiti brašno dok ne porumeni, pa dodati propasirani beli luk. Spustiti koprive, dodati mleko, malo vode, so i biber po ukusu. Prokuvati 10 minuta. Služiti toplo.

Da sačuvate zdravlje ili lakše pobedite bolest uspećete ako vam je kopriva svakodnevna hrana. I ne zaboravite, ako koprivu ne berete sami sve preparate nabavljajte SAMO u apoteci. I zakonodavac apoteku izdvaja od drugih mesta prodaje. Za nju su najrigorozniji uslovi za dobijanje saglasnosti za rad i u pogledu prostora i kadra.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Branislav 27.04.2012

  Moje iskustvo je da se u koprivu niposto ne sipa mleko jer joj drasticno promeni ukus - na gore.


 2. dejan 07.12.2011

  Posle svih sampona protiv peruti i losiona, a bilo ih je 10-ak, i potrosenih 100 eur na njih, ovaj recept je resio problem za deset dana. Zato je bolje da probate prvo ovaj recept pre nego sto se odlucite za neke od skupih sampona.


 3. ana 11.03.2011

  Moja iskustva sa kapima od koprive - blagotvono deluje na kosu i kozu kojima daje sjaj - jaca organizam, odlicna je za izbacivanje toksina pa je posebno koristim za oporavak organizma posle zime - ubrzava metabolizam sto je dobro za mrsavljenje - povoljno utice na pms i menstrualni ciklus kapi se naravno moraju piti najmanje 3 meseca, nakon cega se pravi pauza od par nedelja, pa se po potrebi mogu koristiti opet. Najbolje ih je sipati u vodu ili caj. -


 4. Julijana Jerkov 21.05.2010

  Znala sam da je kopriva blagodat, ali ne u ovoj meri. Zato vam od srca zahvaljujem na ovim opseznim informacijama. Trudnica sam i vidim da mi je kopriva neophodna. Koristila sam je, a za dalje cu je jos vise koristiti. Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde