Alergija na hranu

Sve je veći broj dece alergične na neke namirnice. Njima je veoma teško spremati obroke. Evo nekih saveta.

U poslednjih nekoliko godina, broj dece alergične na određene namirnice sve više raste. Većina dece je uzrasta od jedne do tri godine, ali ima ih i između tri i petnaest godina. Ovaj porastalergijana hranu se može objasniti na više načina: boljim otkrivanjem same alergije, ali ipromenomnavika u ishrani (nove namirnice, naročito susam, suvo voće sa ljuskom i egzotičnovoće; promena obrade namirnica; promena crevne flore…).Koje su to namirnice?

Sve namirnice mogu izazvati alergiju, ali neke to čine češće. Kod dece, postoji pet namirnica kojesu odgovorne za tri četvrtine slučajeva alergije.
 • Kikiriki je na prvom mestu kod dece starije od tri godine
 • Jaja (kokošija): naročito kod deteta mlađeg od tri godine
 • Kravlje mleko: najčešće kod odojčadi i dece mlađe od tri godine
 • Riba, naročito bela kao što je bakalar
 • SenfMalo-pomalo, dodaju se i druge namirnice: pšenica, mahunasto povrće (sočivo, grašak, soja…), koštunjavo voće (orah, lešnik, indijski orah, pistaći…), ljuskari (krabe, račići, jastog), egzotično voće.Simptomi brzo nastupaju

Manifestacija alergije može biti akutna ili, ređe, hronična.

U prvom slučaju, simptomi sejavljajunajmanje četiri sata pošto je dete pojelo određenu namirnicu, a u većini slučajeva, pojavljuju seodmah. Može doći do kožnog osipa, koprivnjače, bolova u stomaku ili osipa u ustima. Nekoj decioteknu kapci ili usne. Ređe se javlja astma, čak i anafilaktički šok (poremećajcirkulacije idisanja).


Simptomi takođe mogu biti hronični: alergija na hranu je uzrok u trideset dopedesetodstoslučajeva dermatitisa, kao i u pet odsto slučajeva hronične koprivnjače.


Kod odojčeta, alergija na hranu se može manifestovati kroz usporeni rast (visina i težina), hroničnu dijareju, refluks koji traje i pored lečenja.


U slučaju sumnje, treba brzo konsultovati lekara-alergologa. On će vas najpre pitati oslučajevimaalergije u porodici, o okruženju i o vrsti simptoma. Zatim će uraditi kožni test, koji selako sprovodi, nije bolan i daje brze i sigurne rezultate.Treba izbaciti odgovornu namirnicu iz ishrane

Trenutno, lečenje alergije na hranu počiva isključivo na izbacivanju dotične namirnice iz ishrane. Način ishrane mora da odredi dijetetičar kako bi se dete adekvatno i uravnoteženo hranilo. Svakegodine treba probati sa ponovnim uvođenjem namirnice u ishranu, ali, po mogućstvu, polekarskim nadzorom u slučaju da je potrebna brza reakcija.Trenutno su u toku ispitivanja koja će moći da, za nekoliko godina, ponude rešenje kao uslučajualergije na polen ili ubod nekih insekata.Život nije nimalo jednostavan

Alergija na hranu je problematična kako za dete tako i za roditelje. Mališan mora da prihvati dajedrugačiji od svojih vršnjaka, da ne može da jede sve što i oni. Veliki problem je i odlazaknarođendan ili izlet.


Što se tiče roditelja, kupovine postaju noćna mora. Čitanje svih etiketa je obavezno, naravnopoduslovom da roditelji mogu da “dešifruju” sve termine, kao na primer ovalbumin za jaja, laktalbumin za mleko, itd.

Da biste se lakše snašli, evo nekih termina. Proizvod može sadržati: • kikiriki, kad na etiketi piše: kikiriki, praline, nugat…
 • jaja, kad se na etiketi spominje ovomukoid, konalbumin, ovoglobulin, ovalbumin…
 • mleko, ako je na etiketi prisutan neki od ovih termina: laktoglobulin, laktalbumin, laktoza, laktoserum…
 • gluten, kad se na listi sastojaka nalazi: gliadin, pšenični amidon, globulin, skrob, glutenin…
Ponegde se mogu naći proizvodi specijalno namenjeni deci sa alergijom, ali njihova cena bašinije pristupačna.


Međutim, kako alergija na kikiriki, koštunjavo voće, ribu i ljuskare obično ostaje, drugealergijenestaju u prvim godinama života i dete može normalno da jede.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Magbula Mehmed 03.04.2020

  Moj si 12 godina ima hronicnu alergiju (urticaire hronikuje spontanee) svako jutro pije tablete Rupatall 10mg jede normalno sve moze tako nekoliko meseca od jedno ima krizu alergije pre 1 godinu bili smo u itnu primijo je injekciju za adrenalin od tada je bilo dobro ponovilose 2 do 3 puta u toku godine ali je proslo pre 10 dana je imao istu krizu i dali smo mu injekciju adrenalin od tog dana svaki dan po jesni tacku i otek ima proge danas odkad se probudio ima malo vise crvene plocice javili smo se kog lekara zbog sadasna situacija korona virus samo hitnu primaju reklisu da idemo ponedeljak za to vreme da uzme dva puta lek ujutro i uvece i da pazi sta da jede dali mi mozete pomoci sta treba raditi i sta sme da jede hvala puno


 2. Dušica 31.10.2013

  Moje dete je alergično na mleko, kikiriki i rečnu ribu. Manifestuje se ekcemon i bronhitisom. Interesuje me da li će alergija na mleko vremenom nestati? Jer nam ona najteže pada. . . Ostale dve namirnice lako izbegavamo, ali mleka ima u skoro svakom proizvodu.


 3. BIGOVIC SNEZANA 15.11.2010

  Petogodisnja janja je rodjena kao nedonosce i zbog nerazvijenih pluca je provela 9 dana u inkubatoru na institutu za neonatologiju u bg. Posle mesec dana dobija sepsu ibiva lecena jakom antibiot. Terapijom. Popreporuci lekara hrani se vestackom hranom do godine dana. Nastaju muke da se uvede u normalnu ishranu. Neodgovorni roditelji pusaci joj daju sve one nezdrave grickalice. Pre 2god. Dobija jaku eserihiju. Lecena bolnicki. Majka ne vodi racuna koliko i kada daje detetu lek. Ceste upale grla, uha 2 puta lecen sarlah??? Svaka 3, 4 meseca je po par dana u bolnici. Lekari lutaju, kljukaju je antibioticima, svak drugacije. Gusi se od kaslja i svak prepisuje svoj lek. Navodno je alergicna jer cesto ima i osip po telu. Nocas lekar kaze da je to pocetak asme. Inace roditelji trenutno loze orahovo drvo u kuci. Nema vremena da se eksperimentise, postovana gospodo lekari, vase greske su preskupe. Molim za savet gde da je vodim jer je cacansko zdravstvo nemocno. S postovanjem ocajna baka snezana bigovic


 4. mina 18.10.2009

  Danas smo saznali da moje dete ima alergije rekli su nam da ne sme sve sa belancevinama, sa vestackim bojama, sa konzervansom, sokove, suhomesnate proizvode, grickalice kao sto su smoki, grisine cips... Krem, euro blok... Ja ne znam sta da dajem detetu da li neko moze da mi odgovori.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde