Celulit

Uzrok nastanka

Glavni uzrok razvoja celulita je poremećaj mikrocirkulacije potkožnog tkiva. Oštećenje vezivnog tkiva ćelija sitnih krvnih sudova izaziva njihovu povećanu propustljivost i prolazak tečnosti u međućelijski prostor, zbog čega potrebne hranljive materije ne dolaze u ćeliju, a štetne se nagomilavaju. Zato slabi cirkulacija i limfna drenaža, pa vezivno tkivo koje podupire masne ćelije gubi svoju potpornu ulogu i zadebljava, a masne ćelije putuju prema površini kože, zbog čega nastaje izgled narandžine kore. S vremenom masne ćelije povećavaju svoj volumen.
Uzročni faktori-pr svega se navodi genetika, a zatim i pogrešan način ishrane, hormonski poremećaji, preterano sedenje, trudnoća, nošenje visokih potpetica, jako uska odeća.
Svi ovi faktori, posredno ili neposredno, dovode do zadržavanja tečnosti u međućelijskim prostorima, što je glavni uzročnik pojave celulita. Ipak najveću ulogu imaju ženski polni hormoni - estrogen koji povećava propustljivost krvnih sudova pa je ovo problem koji isključivo pogadja žene.

Klinička slika

Oko 80% žena, nezavisno od godina, ima celulit u manjoj, ili većoj meri. Nisu pošteđene ni sportistkinje, niti vitke osobe. Činjenica da u slučaju normalne kilaže i zdravog organizma, kod žena na masno tkivo otpada 25-30%, a kod muškaraca tek 15%, ukazuje na to da žene imaju bolju podlogu za nastanak celulita. Takođe, ženski hormon estrogen ima svojstvo slično soli – zadržava vodu u organizmu. Kada na ovakvu podlogu dođu toksini i dodatne masnoće, u situaciji stresnog života i nedovoljno kretanja, celulit se brzo stvara.
Ukoliko se otpadne materije ne uklanjaju, počinju se nagomilavati pa je vezivno tkivo zasićeno tečnošću koja se s vremenom zgusne i stvrdne stvarajući tako džepove koji nadalje formiraju tzv. "narandžinu koru". Ako se ne počne odgovarajuće lečenje, celulit nezadrživo napreduje i može biti jako bolan na dodir, ali i spontano. Ujedno narušava kvalitet života jer zbog nezadovoljavajućeg izgleda većina žena gubi samopouzdanje.

Lečenje

Uspešno lečenje celulita zahteva, pre svega, stručnu procenu stadijuma celulita, kao i opšteg zdravstvenog stanja nakon pregleda i razgovora sa lekarom. Adekvatan izbor metoda, prilagođen svakom pacijentu ponaosob omogućava brze i sigurne rezultate u lečenju ovog estetskog problema koji često biva praćen i dodatnim zdravstvenim tegobama. 
Ključ uspeha u borbi protiv celulita je kombinacija nekoliko tretmana koji se moraju individualno prilagoditi. Neki tretmani više utiču na cirkulaciju, a neki na vezivno tkivo ili masne ćelije. Uz to, važno je promeniti životne navike - jačati mišiće nogu, ne nositi preusku odeću, paziti na ishranu, ishrana bogata voćem, povrćem, žitaricama i siromašna zasićenim masnoćama, adekvatan unos tečnosti, pojačati fizičku aktivnost, smanjiti prekomernu telesnu težinu, a pomažu i masaže i anticelulitne kreme.
 
Najmoderniji anticelulitni tretmani su: laser, radiotalasi, neablativni laserski tretman, mezoterapija, aquaforeza.
Metode koje se uključuju u fazi kad je postignuto rastvaranje celulitnih kapsula (elektroterapija i fitoterapija) utiču na izbacivanje toksina i suvišne vode koji su pre razgradnje bili zarobljeni u celulitnim kapsulama i dovode do konačne eliminacije celulita.
Elektroterapija se zasniva na stimulaciji mišića strujom, na odgovarajućoj frekvenciji. Mišićne kontrakcije dovode do pražnjenja krvnih i limfnih sudova i omogućavaju izbacivanje tečnosti nagomilane u medjućelijskim prostorima.
Fitoterapija podrazumeva čaj za kućnu upotrebu sastavljen od probranih biljaka koje su provereno uspešne u lečenju celulita. Redovno korišćenje čaja pospešuje razgradnju celulitnih kapsula, a u fazi već rastvorenog celulita ubrzava njegovu eliminaciju kroz pojačano mokrenje. Čaj pravi lekar fitoterapeut.
Rezultati bilo kog anticelulitnog programa tek se počinju nazirati posle 6 nedelja, zato  ne treba obeshrabriti kada promene ne budu vidljive nakon nekoliko dana.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Ivana 02.04.2010

    Sve je lepo napisano, sem onog najbitnijeg. Koji caj, od kojih biljaka caj???


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde