Šulmanov sindrom (Eozinofilni fascitis)

Uzrok nastanka

Uzrok nastanka bolesti je nepoznat.
 
 
 
 

Klinička slika

Inicijalni simptomi su uglavnom bol, otok i zapaljenje kože, naročito na unutrašnjim stranama ruku i prednjim stranama nogu. Nekada su zahvaćeni i lice, grudi i abdomen. Nikada nije zahvaćena koža stopala i dlanova.
Simptomi se mogu prvi put zapaziti posle velikih fizičkih napora, pogotovu kod osoba koje ne vežbaju redovno, tj. nemaju kondiciju. Simptomi postepeno progrediraju. Inflamirana koža posle nekoliko nedelja počinje da otvrdnjava i dobija izgled nalik na koru naradže. Kako je koža sve tvrđa pokreti ruku i nogu su otežani. Nekada se ekstremiteti mogu i ukočiti u neobičnim položajima. Ove promene su praćene i gubitkom telesne težine i malakskalošću. Nekada se uporedno javlja i sindrom karpalnog tunela.
 
 
 

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu pregleda, laboratorijskih anliza (povišen broj eozinofila-zato se naziva eozinofilni fasciitis), biopsije promena i patohistološkog nalaza.
 
 
 
 

Lečenje

Većina pacijenata dobro reaguje ne neinflamatorne nesteroidne lekove, ali su kod nekih potrebni i kortikosteroidi. Terapija mora biti dugotrajna. U manjem broju slučajeva bolest može proći i spontano bez medikamenata.
 
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde