Visoke potpetice, štikle i stopala

Visoke potpetice su najčešći izbor svih dama. Mnogi trendovi savremenog života nameću obuću koja je estetski lepa, ali zdravstveno neprihvatljiva. 
Ukoliko su potpetice visoke 8cm stopalo trpi pritisak od 4 kg/mm3. Ovaj pritisak je dva puta veći u odnosu na stopalo slona koje trpi pritisak od 2 kg/mm3

Visoke potpetice i posledice na stopala

Nošenje visokih štikli negativno se odražava na stopala. Posledice koje se najčešće javljaju su:
Nije ugrožen samo prednji deo stopala zbog prekomernog pritiska. Peta, usled konstantnih iritacija podleže promenama. Stvara se 
koštana izbočina poznata i kao Haglundova peta. 

Idealna visina potpetice je 2cm, jer je opterećenje na prednjem delu stopala i peti ravnomerno raspoređeno 50:50% . Potpetica od 5cm jeste krajnja preporučena visina. Pritisak i opterećenje koje se stvara je 57% na prstima, a 43% na petama. Zbog visokih potpetica trpi cela postura, ne samo stopala. Težina se prebacuje na kolena, a kičma se nepravilno savija. Štikle koje nosite samo vizuelno produžavaju noge. U mnogo većem procentu povećavaju pritisak na stopala što ima svoje negativne posledice. 

Kompletnim specijalističkim pregledom stopala i posture definisaćete sranje, probleme i postojeće deformitete. Adekvatno lečenje je ciljano lečenje bazirano na zadovoljstvu svih generacija, vrsta zanimanja i stila života. 
Šitoki asortiman terapija za stopala rešiće simptomatologiju i otkloniti uzrok. Fizikalnom terapijom deluje se na uzrok upale i eliminaciju bola. Ciljanim vežbama vraća se snaga oslabljene muskulature takođe se i koriguju određeni deformiteti ukoliko isti postoje. Terapijskim istezanjem deluje se na skraćenu muskulaturu. 

Jedna od opcija jesu manuelni tretmani koji se preporučuju kao obavezna terapija za osobe koje nose visoke potpetice za poboljšanje cirkulacije, smanjenje napetosti i otklanjanje osećaja teških i umornih nogu. 

Mnogi ortopedi i fizijatri preopručuju obuću po meri kao idealno rešenje sa kojim se spaja estetika same cipele, a dobija se udobnost. Postoji i dinamička podrška u vidu uloška za štikle i svaku drugu potrebu i podršku. Ovom metodom se rasterećuju kritične zone stopala i smanjuje se mogućnost nastanka komplikacija. 

Nemojte se mučiti. Nosite potpetice koje su zdrave za vas i vaša stopala. 


Podeli tekst:

Dr Mihajlo Veljković je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Završio je Medicinski fakultet i specijalističke studije iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Lekarski staž obavio u K.B.C....

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde