Pravilno nanošenje kreme za sunčanje

Tropske vrućine zahvatile su ceo region. Prilikom svakog izlaska napolje po visokoj temperaturi treba se pre svega zaštiti od visoke temperature. 

Sigurno znate da bi kremu za sunčanje trebalo da koristite svakodnevno kako biste smanjili rizik od raka kože i stvaranja bora, tamnih tačaka i drugih znakova prevremenog starenja. 


Molimo vas obratite pažnju kada i kako pravilno da nanosite kremu za sunčanje

 1. Kremu bi trebalo da utrljate 30 minuta pre nego što se izložite sunčevoj svetlosti. Tako će je koža upiti i bićete sigurni od ultraljubičastog zračenja u prvih nekoliko minuta izloženosti, kad je vaša koža veoma ranjiva. Nanošenje kreme na plaži može da bude kasno
 2. Najbolje da kremu nanesete kad ste goli. Skinite se pred ogledalom u kojem vidite celo telo i mažite se pred njim kako ne biste propustili nijednu tačku, jer rak kože može da se pojavi bilo gde, a delovi koji su ispod kupaćeg kostima takođe moraju biti zaštićeni.
 3. Kao i ostatak kože, i usne su osteljive na ultraljubičasto zračenje, pa je važno da i njih zaštitite. Koristite balzam za usne sa zaštitnim faktorom i nanosite ga ponovo kadgod je potrebno, čak češće nego kremu za sunčanje.
 4. Ne zaboravite da zaštitite nožne prste i stopala, uključujući i tabane, zatim pazuhe, zadnji deo vrata do početka kose, uši (naročito vrhove), kapke i gornji unutrašnji deo ruku. 
 5. Kupite vodootpornu kremu. Leti se mnogo znojimo i često nakon stavljanja kreme idemo u bazen. 
 6. Nemojte kremu za telo stavljati i na lice, nego nabavite odgovarajuću kremu za osetljivu kožu lica. Postoji razlika između krema za sunčanje za lice i za telo – to nije čisto trgovačka izmišljotina. Kreme za lice su blaže, izazivaju manje iritacija i ne utiču na stvaranje bubuljica. 
 7. Ultraljubičastom zračenju možete biti izloženi čak i kad ne vidite sunce, tj. 80% ultraljubičastog zračenja prodire i kroz oblake, pa zato ne treba da budete nezaštićeni takvim danima. Mažite se i po oblačnom vremenu.
 8. Ne štedite kremu za sunčanje, jer ultraljubičasti zraci neće štedeti vas. Dobro je utrljajte, čak i ako na proizvodu piše da je samo namažete bez utrljavanja.
 9. Sigurni ste samo ako vam kuća i auto nemaju prozore. Zatamljeni prozori blokiraju sunčeve zrake, ali ne i ultraljubičasto zračenje. Dakle, nema izuzetka kada se radi o nanošenju kreme za sunčanje.
 10. Fondacija za rak kože preporučuje zaštitni faktor 15. Ali treba li da koristite jači? To bi bilo bacanje novca. Kreme sa zaštitnim faktorom 30 blokiraju samo 97 odsto sunčevih zraka, dok one sa zaštitnim faktorom 50 blokiraju tek jedan procenat više. 
 11. Nije dovoljno da samo jednom u toku dana stavite kremu za sunčanje. Veoma je važno da je stavljate često. Ako ste napolju, stavljate je ponovo na svakih 80 minuta, čak i ako je vodootporna.
 12. Ako ste na plaži pod suncobranom, niste zaštićeni. Pesak i voda reflektuju štetne zrake, a čak 34 odsto ultraljubičastih zraka prodire kroz suncobran. Zato treba da se zaštitite čak i ako ste u hladu.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde