Hemijski piling za "novo" lice

Ukoliko razmišljate o "podmlađivanju", trebalo bi da znate da osim odlaska kod estetskog hirurga imate na raspolaganju i neke manje invanzivne metode.

Jedna od tih tehnika je i hemijski piling kože, procedura tokom koje se koristi hemijski rastvor da bi se tekstura kože lica poboljšala i "uglačala" odstranjivanjem spoljnih oštećenih slojeva.

Na Međunarodnom sajmu kozmetike "Dodir Pariza" koji se ovog vikenda održava na Beogradskom sajmu razgovarali smo sa dr Snežanom Ranković, specijalistom imunologije iz kozmetološkog laser centra Elpida.

"Hemijski piling može pomoći osobama koje imaju fleke na licu, bore i neujednačenu pigmentaciju. U zavisnosti od željenog efekta primenjuju se kiseline različite snage, koje deluju na međućelijske spojeve tako da se zahvaljujući njima koža ljušti."

Hemijski piling najčešće se izvodi iz kozmetičkih razloga, a precizna formula koja se koristi prilagođava se potrebama pacijenta.

Broj tretmana zavisi od problema koji pacijent ima. Ukoliko su problem akne ili fleke, potrebna je serija češćih pilinga, zatim serija tretmana za održavanje, a nakon toga dobija se terapija prevencije.

Kada je reč o borama oko usana i očiju, problem rešava jedan hemijski piling, a zatim ste, kako kaže dr Ranković, "mirni desetak godina".

"Hemijski piling je bezbedna i komforna metoda koja rešava probleme akni, fleka i bora. Prilikom tretmana anestezija nije potrebna, jer sama sredstva koja se koriste imaju dejstvo anestetika. Tokom perioda oporavka koji traje desetak dana pacijenti ne bi trebalo da izlaze iz kuće, a nakon toga je još oko dve nedelje potrebno koristiti sredstva sa visokim faktorom zaštite od sunca", kaže dr Ranković.

Zima je pravo vreme za hemijski piling, a ako se odlučite na ovakav tretman, imajte u vidu da blaže pilinge mogu da rade kozmetičari, ali da snažnije pilinge mogu vršiti isključivo lekari.

Cene se kreću od oko 2.000 dinara za piling kojim se tretiraju akne, preko 5.000 dinara za pliće bore, dok je za nešto dublje bore potrebno izdvojiti i do 20.000 dinara.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Desha 17.03.2010

    Devojka, 21 godina, ima ožiljke na licu kao posledicu akni. Akne su se u velikoj meri smirile, tako da bi bilo potrebno preduzeti nešto za ublažavanje ožiljaka. Interesuje me Vaše mišljenje.


  2. Sunčica 20.01.2010

    Imam 30 godina i puno bora. Htela bih neki nehirurški zahvat ili hemijski piling. Šta se radi pre pilinga tj. postoje li neke pripreme? Interesuje me procedura. 


  3. Ivana 04.12.2009

    Koje kozmetičke kuće rade hemiski piling?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde