Apsces Bertolinijeve žlezde


Bartolinijeve žlezde se nalaze u donjoj trećini velikih usana, a njihov sadržaj se izliva na unutrašnjoij strani malih usana stidnice. Nelečen ili neadekvatno lečen bartolinitis ( zapaljenje bartolinijeve žlezde), dovodi do zatvaranja kanala žlezde, prestanka drenaže sekrecije i stvaranja apscesa.

Uzrok nastanka

Infekcija uglavnom nije izazvana seksualno transmisivim bolestima. Češće su izazivači streptokoke, stafilokoke, coli bacil i ponekad gonokok.        

Klinička slika

Inspekcijom se zapaža tumefakt ( otečena žlezda) veličine kokošijeg jajeta koji zahvata veliku i malu usnu stidnice. Bolesnica ima jake bolove u predelu tumefakta i otežano hoda i sedi.       

Dijagnoza

Postavlja se inspekcijom i palpacijom. Nekada se može ispitati sadržaj apscesa ukoliko se sumnja na gonoreju.        

Lečenje

Terapiju čine incizija, drenaža, ispiranje dezinfekcionim sredstvima i primena antibiotika.    

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Jaca 23.08.2010

    Ja sam u sestom mesecu trudnoce i doktor sumnja da je doslo do pojave bartolinijeve zleze jer imam otok na jednoj strani velikih usana. Nije mi jasno kako je do toga moglo doci jer su mi svi rezultati bili dobri a takodje i brisevi. Terapija mi je sinoderm krema 5 dana jednom dnevno ali evo vec 3 dana je koristim i nema promena na bolje. Uplasena sam dali to utice na bebu i sta treba da se sve kontrolise.


  2. Debela 11.11.2009

    Da li je moguce da se izleci ova zlezda?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde