Endometrijalni polip

Polip je duguljasta izraslina, dobroćudni tumor, s tankom peteljkom. Polip može nastati na nekoliko mesta u unutrašnjim polnim organima žene. Polip tela materice (endometrijuma) je ograničeno žarište bujanja unutrašnjeg sloja materice. Često je uzrok krvarenja u vreme oko i nakon menopauze.

Uzrok nastanka

Nije poznat tačan uzrok nastanka ali se smatra da je najčešće je rezultat preterane hormonske (estrogenske) stimulacije endometrijuma. Rizični faktori su gojaznost, upotreba tamoxifena, hipertenzija i postojanje cervikalnog polipa. 

Klinička slika

Veoma često polipi ne daju nikakve simptome i znake koji bi ukazali na njihovo postojanje. Nekada se međutim mogu javiti iregularno menstrualno krvarenje (najčešće učestalo), krvarenja između menstrualnih perioda, krvarenja posle menopauze. Maligne promene u polipu endometrijuma vrlo su retke (do 0.5%), međutim, polip endometrijuma često može postojati istovremeno s karcinomom. 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, ginekološkog pregleda, transvaginalnog ultrazvuka, histeroskopije, kiretaže (biopsije) i histološkog nalaza.  

Lečenje

Terapija je hirurška, tj. odstranjenje polipa (polipektomija). Ukoliko postoji sumnja na mogućnost maligne alteracije preporučuje se histerektomija (odstranjenje materice).  

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Tatjana Pantelic 12.03.2022

    Recite mi molim Vas sta znaci u izvestaju pise Formacija suspektna na polip endometrijuma... hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde