Cervikalni polip

Polip je duguljasta izraslina, dobroćudni tumor, s tankom peteljkom. Polip može nastati na nekoliko mesta u unutrašnjim polnim organima žene. Cervikalni polip je najčešći benigni izraštaj (hiperplazija) endocervikalne sluzokože.

Uzrok nastanka

Nepoznat je tačan uzrok nastanka polipa, često se povezuje sa hroničnim zapaljenjima i povišenim nivoima estrogena.   

Klinička slika

Polip može biti okruglastog oblika ili izdužen (kad prominira u vaginu), sa glatkom ili režnjastom površinom, bledo ili tamnocrvene boje, veličine zrna pšenice pa čak i oraha i nalazi se u spoljašnjem ušću cerviksa. Često dolazi do sekundarne infekcije površine polipa koja je u zapaljenju i ulcerisana. Pacijentkinje se obično žale na sukrvičavo prljanje i krvav fluor koji nastaje zbog lediranja površine polipa (trenje, koitus, vaginalni pregled). Postoji obilna sluzava sekrecija koja potiče iz cerviksa (cervikalni fluor) usled ascedentne infekcije i cervikalnog endometritisa. Postojanje polipa cerviksa i materice, naročito u menopauzi, često je kombinovano sa postojanjem malignih tumora genitalnih organa žene, posebno sa istovremenim postojanjem korporalnog karcinoma. Postojanje polipa može uticati na plodnost tj. poremetiti trudnoću, uzrokovati spontani pobačaj, prevremeni pobačaj ili čak sterilitet.  

Dijagnoza

Nakon uzimanja razmaza za PAPA test i ultrazvučnog pregleda potrebno je uraditi mikrobiološku obradu kako bi se otkrili mikroorganizmi kojima je inficiran polip. Tada se određuje i osetljivost mikroorganizama na antibiotike (antibiogram). Da bi se potvrdilo da se radi o cervikalnom polipu, potrebno je polip odstraniti (polipektomija) uvrtanjem zupčastim kleštima, a nikako presecenjem, zbog opasnosti od obilnijeg krvarenja. Potom je obavezna frakcionirana eksplorativna kiretaža. Dobijeni materijal sa polipom šalje se na histološki pregled i to odvojeno iz cervikalnog kanala i materične šupljine.   

Lečenje

Lečenje je antibiotsko za sanaciju upale i hirurško za odstranjenje polipa. Polip se može odstraniti "polip kleštima", izrezati nožem ili niskovoltažnom dijatermijskom petljom.

Pročitajte koje vrste cervikalnog polipa postoje ovde.

Preventiva je najvažnija. Zakažite pregled kod ginekologa.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Huanita 08.02.2023

  Imam jedno pitanje,imam 40 godina i od kad sam se porodila meni menstruacija traje od 10-15 dana i to bas obilno i nikad ne znam kada cu dobiti.kada sam isla kod svog ginekologa ona nije znala odakle toliko krvarenje a nije htela mi dati uput za bolnicu da bi mi izvadili sve i olaksali muke.Zanima me da li moze to da se uradi ako je u pitanju dugotrajna i obilna menstruacija? Hvala u napred!


 2. Marija 14.01.2022

  Moje postovanje, zamolila bih vas za odgovor. Moja cerkica ima izraslinu u vidu suze, na vagini. Doktor je rekao da je to mali polip i da treba da ga odstranimo. Zakazana je bila intervencija ali usled korone i zbog toga sto se to malo " parcence mesa", da ga nazovem nije videlo tada tog dana kada je trebalo da nas prime u bolnicu, doktor nam je odlozio operaciju. Rekao je da to nije nista opasno. Ja sam majka, ipak brinem, moja devojcica ima dve godine, da li treba to sto pre otkloniti?? Hvala unapred


 3. Nataša 10.03.2012

  Da li polip može da se izleči alternativnom medicinom?


 4. Vesna Ljesić 02.12.2010

  Papa test mi je IIIa grupa, sekret II. Krv je u redu, a u mokraći mnogo bakterija. Uradila sam urinokulturu i izolovana je escherichia coli > 100000/ml. Uradila sam i bris cerviksa, bakteriološki pregled vaginalnog i cervikalnog brisa i brisa vulve. Rezultat je negativan i na bakterije i na gljivice. Takođe sam uradila i test na chlamydiu iz brisa cerviksa i takođe je rezultat negativan. Zanima me da li je moguće da je IIIa grupa papa testa moguća zbog escherichie coli? Da li bi me posavetovali  da uradim još neke analize?


 5. Evica 24.08.2010

  Imam 52 godine. Od maja 2007. godine imam polip na stidnici. Ginekolog mi je preporučio da to ne diram, mada je zbog odlaska na godišnji odmor preporučio da razmislim da to uradimo kasnije, da polip tako može ostati 100 godina. Ja sam kasnije iz straha odustala od odlaska drugom lekaru iz straha da se podsecanjem polipa nešto ne iskompikuje.


 6. dragoslava 18.05.2010

  Da li je normalno posle skidanja polipa da mi se nedelju dana pojavljuje kao sukrvica kroz sekret, a svi nalazi su mi dobri. Imam 35 godina.


 7. Nina 28.06.2009

  Pre par godina imala sam mali polip na grliću materice koji je moj ginekolog za par minuta otklonila. Sada na pregledu je rekla da se pojavio opet kao zrno pirinča, da je papa druga grupa i da polip treba opet da se ukloni. Da li ima mogucnosti da se laserki otkoni, kao jednostavnija i sigurnija metoda.


 8. Radmila B. 17.04.2009

  U 55 godini mi je urađena polipektomija i frakcionirana eksplorativna kiretaža. Na kontroli posle 6 meseci utvrđena hiperplazija endometrijuma i urađena frakcionirana eksplorativna kiretaža. Endometrijalni polip se pojavio opet nakon dve godine. Urađena je frakcionirana eksplorativna kiretaža. Patološko-histološki nalazi su bili u redu. Sada opet posle dve godine pojavljuje se krvarenje u tragovima (sveže krv bez mirisa). Nakon praznika obavezno idem kod dr. Inače redovno posećujem svog lekara najčešće jednom godišnje. Prethodni pregled je bio u julu 2008. godine. Papa test je bio dobar. Grupa II. Iskusna lekarka koja je vršila intervencije me je pitala da li sam ikada imala spiralu. Na žalost jesam, poslednji put u trajanju od 11 godina. Išla sam na redovne kontrole, ali tadašnja dr nije smatrala da treba da je izvadi ili zameni sve dok nije počela da urasta, nakon čega je isčupala. Izgleda da su ostali sitni parčići spirale koji mi sada stvaraju probleme. Šta je vaše mišljenje?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde