Retencija testisa – nespušteni testis

Retencija testisa ili nespušteni testis je poremećaj kod kojeg tokom unutarmaterničnog razvoja dečaka nije došlo do spuštanja testisa u njihov prirodni položaj – u mošnice ( mošnje, skrotum).

Testisi
mogu biti nespušteni samo sa jedne ili sa obe strane.

Zbog čega dolazi do retencije testisa i koliko se često javlja?

Testisi se počinju razvijati u abdomenu (stomaku). Tokom razvoja deteta u maternici, testisi se, usled niza hormonalnih i anatomskih uticaja, spuštaju prema mošnicama. Dakle, u pitanju je urođena anomalija muških spoljnih polnih organa.

Do poremećaja spuštanja može da dođe u bilo kojoj fazi spuštanja, pa o tome zavisi i gde će zaostati nespušteni testis.
Testis se može nalaziti bilo gde na putu od stomaka do mošnica - u stomaku, pred ulazom u preponski kanal, u preponskom testisi-lokacijakanalu, na izlasku iz kanala, te na ulazu u mošnice.

Najčešće se nespušteni testis nalazi u džepu ispod potkožnog masnog tkiva, nakon što je izašao iz preponskog kanala.

Kod zdravih dečaka, rođenih u terminu, učestalost retencije testisa je od 1% do 2%, zavisno o studiji i praćenoj populaciji.

Kod prevremeno rođenih dečaka učestalost nespuštenih testisa pri rođenju nešto je veća, ali u dobi od godinu dana to se praktično izjednači.

Treba li i zbog čega lečiti nespušteni testis?

Nespušteni testis se obavezno mora lečiti, zbog dva razloga.

Prvi razlog je (ne)plodnost muškaraca. Naime, testis koji se ne nalazi u mošnicama izložen je temperaturi višoj nego što bi trebalo, te dolazi do promena u njegovom tkivu, usled čega se remeti stvaranje semena (spermija).

Drugi razlog je taj što takvom testisu, ukoliko se ne spusti u mošnice, preti maligna transformacija.

Da bi stvar bila gora, kada se razvije tumorski proces, testis koji se ne nalazi u mošnicama nije dostupan kontroli, tako da se zloćudna bolest nespuštenog testisa u pravilu otkrije sa značajnim zakašnjenjem.

Do kada treba čekati da se testis spusti sam?

Iako se oko 4% zdravih dečaka rođenih u terminu rodi sa jednim ili oba nespuštena testisa, nakon 6 meseci taj postotak padne na otprilike 2%, a do starosti od godinu dana padne za još 0,2-0,5%. Drugim rečima, testis ima određene šanse da se sam spusti u mošnje do dobi od godinu dana života deteta.

Kada je najbolje vreme za lečenje nespuštenog testisa?

Za bilo koju vrstu lečenja da se odlučite, poželjno je da se lečenje završi do kraja druge godine života. Osnovni razlog za to je plodnost muškarca. Jednostavno rečeno, to znači da 10% muškaraca u kojih je testis spušten u trećoj godini života, neće moći da ima decu, da će taj postotak biti 20% kod onih kod kojih je testis spušten u četvrtoj godini života, 30% u onih u kojih je testis spušten u petoj godini života i tako dalje.

Kako lečiti nespuštene testise, operacijom ili hormonalnom terapijom?

Na to je pitanje teško odgovoriti. Hormonalna terapija pokazala je određene rezultate kod dece kod koje se testis nije spustio na obe strane, dok su ti rezultati značajno slabiji kod dečaka u kojih se testis nije spustio samo s jedne strane.

Hormonalna terapija je takođe uspešna kod mobilinih testisa ali, budući se takvi testisi po pravilu spuste tokom puberteta, postoji sumnja u opravdanost terapije.

Bez obzira na to za koji se oblik terapije odlučite, ona treba da bude završena do kraja druge godine života.

Kako izgleda operacija nespuštenog testisa i koliko traje oporavak?

Operacija se sastoji od dva dela. U prvom delu se u preponi pronađe testis i oslobodi priraslica, a u drugom se delu kreira tunel prema istostranoj mošnici, testis se provuče kroz taj tunel i učvrsti u mošnicama, kako se ne bi ponovo povukao prema gore.
Današnji šivaći materijali nam omogućavaju da se šavovi, po pravilu, ne moraju vaditi, već se sami otope u organizmu.

Oporavak nakon operacije zavisi od deteta do deteta, i naravno, operacijskog nalaza. Po pravilu, ležanje u krevetu traje 7 dana, a kućna nega još nedelju do dve dana. Dečak se vraća normalnim aktivnostima za otprilike mesec dana, a vožnja bicikla i kontaktni sportovi ne preporučaju se u razdoblju od tri meseca.


Ukoliko je retencija obostrana, moguća je i obostrana operacija, a u nekim zemljama se i izvodi. Kod nas se prvo operiše jedna strana, a po kraćem oporavku od 6 nedelja do 3 meseca i druga strana.

Šta ako se testis uopšte ne napipa u preponi?

Ako se nespušteni testis ne može napipati u preponi, tada je neophodno uraditi ultrazvučni pregled prepone, kako bi se testis locirao. Ako se ni ultrazvukom ne nađe testis u preponi, potrebno je učiniti UZV abdomena. Ako se ni tada ne nađe testis, može se još učiniti i scintigrafija testisa. U slučaju da se testis ne može sa sigurnošću locirati, treba da se uradi operacija testisa, bilo klasičnom operacijom, bilo endoskopski.

Šta ako testisa nema?

Ako testisa nema, odnosno, ako je došlo do agenezije ili aplazije testisa, testis suprotne strane sasvim je dovoljan za normalne funkcije, kako hormonalne, tako i produkcije semena. Preostali testis će pod uticajem hormona najčešće biti veći od prosečnog testisa.

Ukoliko se ne nađu oba testisa, tada je potrebna detaljna obrada pedijatra endokrinologa i genetičara kako bi se odredio tačan pol deteta i sa sigurnošću utvrdilo da li je dete hermafrodit (dvopolno).

Šta su to mobilni testisi i treba li ih lečiti?

Mobilni testisi (testis migrans) su testisi koji se deo vremena ne nalaze u skrotumu, već se povlače u preponske kanale. mobilni-testisi

Takve testise, međutim, lako je navući u skrotum, gde oni neko vreme spontano i ostaju. Obično se oni spontano spuste u skrotum prilikom kupanja u toploj vodi, kada se lako mogu napipati.

Mobilne testise po pravilu nije potrebno lečiti, jer će se oni sami spustiti u skrotum početkom puberteta.

Mada, potrebno ih je pratiti kod specijalista kako se ne bi zamenili za nespuštene testise i obrnuto, kako se pravi, nespušteni testisi ne bi proglasili za mobilne i tako izgubilo dragoceno vreme.

Ko treba da leči nespuštene testise?

Nespuštene testise treba da leči i prati lekar specijalista iz te oblasti. Kada je reč o hormonalnoj terapiji to treba da bude specijalista pedijatar-endokrinolog, a za operativno lečenje treba se obratiti specijalisti - dečjem hirurgu.
 
U svakom slučaju treba izbegavati lečenje u ustanovama i kod lekara koji nisu specijalizovani za dečju patologiju.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 10

 1. Slavisa 11.09.2023

  Nisam se obraco lekaru desni testis mi nije u mosnici sta mi je ciniti u 50 godini zivota.hvala


 2. Zineta Ozegovic 06.07.2023

  Moj sin je star 15 godina, žali se da ga boli ljeva noga i levi testis. Da li da se javi kod urologa? Da li su ovi simptomi opasni? Mislili smo da je zbog naglog rasta i razvoja deteta. Hvala vam!


 3. Mario 30.12.2022

  Sin ima 6 godina, prije godinu smo bili kod urologa koji nam je rekao da je sve uredu, međutim sad kad se istusira uopšte mu se testisi ne primećuju, sta treba da radimo


 4. Marija 16.12.2022

  Sin 2 i po godine. Danas na sistematskom pregledu nam je doktorka rekla da se levi testis nije spustio u mosnice. Da treba da pratimo. Da li treba operisati sto pre i kakav je Vas savet? Hvala unapred na odgovoru


 5. Ivana 16.12.2022

  Imam 9 godina,moji testusi nisu spusteni iden na operaciju,da li cu imati neke posledeci?


 6. Marko 29.08.2022

  Imam 13 godina i levi testis mi se nije spustio gde treba ja mogu da ga uhvatim i osetim zanima me dali cu imati decu i dal ce mi se testis formirati hvala


 7. Amiir 20.05.2022

  Zdravo,imam 24.godine,desni testis mi nije spusten,kada sam bio dijete isao sam na pregled kod doktora i rekli su da fe se samo spustit,zanima me da li mogu biti plodan,i da li to mogy rijesiti,hvala


 8. dejan 30.11.2012

  Zdravo, ja nemam jedan testis (levi i ne znam da li nije spusten ili ga uopste nemam) i zanima me da li je preporucljiva ugradnja proteze testisa (vestacki testis) , i gde mi vi preporucujete da tu operaciju uradim? Unapred zahvalan na odgovoru.


 9. Nele 18.10.2012

  Zdravo imam 18 godina levi testis mi je u kesici, a desni je podignut iznad penisa u desnoj strani. Hitno odg. Sta da radim i dali cu imati posledice?


 10. Aleksandra Bulatovic 06.09.2012

  Moj djecak ima 9god. Jedan testis je bio setajuci. Zadnji put tj mjesec dana kod endokrinologa nije se spustio. Predlozila je da podjemo kod doktora. Sada sam zabrinuta dali je to opasno?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde