Scintigrafija

Scintigrafija je dijagnostička metoda koja se koristi u nuklearnoj medicini za snimanje raspodele radiofarmaka u telu.

Način snimanja

Radiofarmaci su preparati koji sadrže jedinjenja ili biološke elemente obeležene radionuklidima (atomi hemijskog elementa sa nestabilnoim jezgrima koji emituju višak energije iz jezgra). Ispitaniku se daje radiofarmak, obično venskim putem pa se nakon nekog vremena, koliko je potrebno za raspodelu markera po telu, vrši snimanje. Snimanje se obavlja posebnim uređajem koji prati prostornu i vremensku raspodelu radiofarmaka u telu i na taj način se dobija slika određenog organa ili organskog sistema gde se radiofarmak nakupio.

 

Osnovni uređaj za izvođenje scintigrafije je gama kamera. Prema tehnici snimanja razlikuju se statička i dinamska scintigrafija.

Statička scintigrafija se izvodi primenom radiofarmaka koje se vezuju u ispitivanom organu. Snimanje se vrši posle određenog vremena od aplikacije, potrebnog za akumulaciju radiofarmaka u ispitivanom organu. Planarna tehnika daje dvodimenzionalnu prikaz distribucije radiofarmaka u celom organu, pa se snimanje vrši u većem broju projekcija (položaja). Tomografskom tehnikom se prevazilazi problem superponiranja i omogućava jasna vizuelizacija promena na scintigramima preseka organa, napravljenim na nivou lezije.

Dinamska scintigrafija se izvodi u jednoj projekciji, gama kamerom, povezanom sa digitalnim računarom. Snimanje počinje istovremeno sa intravenskom aplikacijom radiofarmaka i izvodi se u toku vremenskog perioda koji odgovara ispitivanom fiziološkom procesu. Celokupni period snimanja deli se na vremenske intervale i za svaki interval se dobija po jedan scintigram. 

 

Scintigram

Scintigrafski snimak se naziva scintigram. Scintigram je dvodimenzionalni prikaz raspodele radiofarmaka u određenom delu tela. Snimanje se može obavljati i u tankim slojevima (tomografija) čijom se rekonstrukcijom pomoću računara može dobiti trodimenzionalni prikaz. Raspodela radioaktivnog elementa u telu prikazuje izgled i funkciju ispitivanog organa.

 

Zaštita

Zbog mogućeg štetnog dejstva, unošenje radionukleida u organizam opravdano je samo kada radionuklidne metode daju kvalitetnije rezultate od drugih metoda. Pri tome treba voditi račuina o polu, starosti i fiziološkom stanju organizma. Posebna opreznost je potrebna za decu i trudnice i u njih radionuklidne metode imaju samo specifične indikacije.

Posle donošenja odluke o primeni radionuklidnih metoda obraća se velika pažnja na izbor radiofarmaka. Prednost imaju čisti gama emiteri, sa selektivnom distribucijom u organizmu i kratkim fizičkim vremenom poluraspada ili brzim izlučivanjem iz organizma. Oni se unose u organizam u najmanjoj aktivnosti koja može da obezbedi željene dijagnostičke informacije. Posle aplikacije radionuklida bolesnici se posebno evidentiraju u medicinskoj dokumentaciji, sa označavanjem vrste radionukida i njegove aktivnosti.

Primena

 • Kardiovaskularni sistem: 

  • perfuziona scintigrafija miokarda (bolest koronarnih arterija, hipertrofija zida, dilatacija šupljine komore),
  • scintigrafija infarkta miokarda.
 • Respiratorni sistem: 

  • perfuziona scintigrafija pluća,
  • ventilaciona scintigrafija pluća (plućna embolija, opstruktivne bolesti pluća, karcinom bronha, sarkoidoza)
 • Endokrini sistem: 

  • scintigrafija štitaste žlezde (određivanje funkcijskog statusa nodusa, diferencijalna dijagnoza cervikalnih i medijastinumskih masa, metastaze karcinoma štitaste žlezde, rezidualno tkivo posle tireoidektomije),
  • scintigrafija kore nadbubrežnih žlezda (adenom, karcinom),
  • scintigrafija srži nadbubrežnih žlezda (feohromocitom, metastaze),
  • scintigrafija paratireoidnih žlezda (adenom, diferencijalna dijagnoza cervikalnih tumora).
 • Urogenitalni sistem: 

  • dinamska scintigrafija bubrega (ispitivanje vaskularizacije, procena parenhimne funkcije, određivanje brzine drenaže urina i praćenje funkcijskog stanja presađenog bubrega),
  • perfuziona scintigrafija bubrega (vaskularne bolesti bubrega, hemodinamika presađenog bubrega i detekcija hirurških komplikacija nastalih na krvno-sudovnom sistemu),
  • statička scintigrafija bubrega (anomalije, tarumatska ozleda, infarkt bubrega, pijelonefritična izmenjenost bubrega, rano otkrivanje parenhimnih lezija),
  • scintigrafija skrotuma (diferenciranje akutne torzije od akutnog epididimitisa).
 • Skeletni sistem: 

  • scintigrafija kosti (metastaze, primarni tumor, vaskularne bolesti, inflamatorne bolesti, metaboličke bolesti, trauma, bolesti zglobova),
  • scintigrafija kostne srži (diferencijalna dijagnoza mijeloproliferativnih bolesti, kapacitet hematopoeze).
 • Onkologija: 

  • standarna scintigrafija (scintigrafija tumora različitih lokacija),
  • limfoscintigrafija (proširenost karcinoma u regionalnim limfnim žlezdama).
 • Jetra i slezina: 

  • hepatobilijarna scintigrafija (akutni holecistitis, dif. dijagnoza ikterusa, trauma bilijarnog sistema, anomalije, postoperativno ispitivanje),
  • scintigrafija krvnog prostora jetre (hemangiom),
  • scintigrafija slezine (neoplazme, infarkt, hipoplazija, anomalije, ciste i dr).
 • Centralni nervni sistem: 

  • standardna scintigrafija mozga (primarni tumori, metastaze, infarkt, apsces, hematom),
  • perfuziona scintigrafija mozga (cerebrovaskularne bolesti, demencije, epilepsija, trauma, bolesti ekstrapiramidnog sistema).

Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa scintigrafijom.


 


Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 19

 1. Erika 10.12.2023

  Hitno potrebno raditi sintigrafiju skeleta. Molim Vas, recite mi gde? Hitno je.


 2. Vesko 20.11.2023

  Da li radite sintografiju srca i krvnih sudova i koja je cijena? Treba li zakazivanje?


 3. Драган 18.03.2023

  Колико кошта сцинтиграфија скелета и где се може обавити?


 4. Ivana Nikolić 27.12.2022

  Pozdrav, interesuje me gde rade scinografiju i koja je cena?


 5. Jelena Sljivancanin 20.09.2022

  Dobro veče, Molim Vas za informaciju gde mogu uraditi scintigrafiju koštanog sistema i koja je cena ? Hvala unapred


 6. Arben Mustafi 10.09.2022

  Gde mogu hitno da uradim scintigrafiju tiroideje sa 99m Tc-MIBI i koliko kosta I koliko kosta operacija stitaste zlezde


 7. Jelena Panic 17.08.2022

  Na koji vremenski razmak se ponavlja scintigrafija skeleta kod onkoloskog pacijenta (operisani i leceni karcinom dojke) 4,5 god. Od postedne operacije


 8. Lidija 10.01.2022

  Moje dete ima urinarnu infekciju da li sme da odradi sintegrafiju bubrega?


 9. Katarina Saric 04.01.2022

  Gde mogu hitno uraditi scinitigrafiju skeleta?


 10. Bojan Mijatovic 17.10.2021

  Scinografija skeleta? Cena? Kontakt tel?


 11. zorica rajcic 28.04.2021

  gde mogu uraditi hitno scintigrafoju kostiju. Kod dr Basote je zauzeto do 02.06.a meni je hitno 9voh dana


 12. Barbara Vučetić 24.03.2021

  Kako ocistiti organizam od radioaktivne materije nakon scintigrafije?


 13. Milica 11.03.2021

  Postovanje, da li je scintigrafija parotirodnih zlezda stetna i da li postoji neki drugi navin snimanja bez ubrizgavanja tecnosti? A ako ne postoji, na koji najbrzi nacin to izbaciti iz organizma? Da li posle tog snimanja smem da budem u kontaktu sa decom, ljudima? Najlepse hvala na odgovoru


 14. Sanija 13.10.2019

  Na korpusu L2 vidi se ovalna lezija, promera oko 12 mm, hipo signala u T1, a hiper u T2 koja je otvorene etologije. Može li neko da mi objasni o čemu se radi?


 15. ember olivera 15.10.2012

  Kako ocistiti organizam od radioaktivne materije nakon scintigrafije


 16. Alić Mirsada 09.04.2012

  Molim vas kako doznati telefon ili adresu dr. Sonje Ilić?


 17. Goran 23.11.2011

  Interesuje me da li je scintigrafija opasna za dete od 15 meseci, dali ima kontraindikacije, dali je bolna, dali ima stetne efekte i dali je neophodna kod urinarnih infekcija. Molim za iskrenost hvala.


 18. Goran 23.11.2011

  Da li je statička scintografija bubrega opasna za dete od 15 meseci, dali može prouzrokovati neke kontraindikacije, ili imati štetan efekat, a takođe me interesuje dali će dete trpeti bolove prilikom snimanja. Molim vas da mi odgovorite, dete je imalo mokrađnu infekciju, i dali su uput za scintografiju, dali je to neophodno. Unapred zahvalan.


 19. kostic ranko 09.02.2010

  Hteo bih da pitwm dq li je to snimanje opasno za decu?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde