Humanitarna akcija Pramen nade

Akcija šišanje kose biće organizovana od 13 do 15 časova u tržnom centru "Delta Siti" u Beogradu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

"Cilj akcije je da se skrene pažnja i podigne svest javnosti o značaju problema dece obolele od kancera. Osnovni motiv je pomoći oboleloj deci i njihovim roditeljima, jer za izlečenje nisu neophodni samo lekari, već i bolji uslovi lečenja i pažnja i ljubav", rekla je na konferenciji za novinare predsednica Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR), Novka Tomić.

Tomićeva je pozvala sve ljude dobre volje da pomognu akciju i donatore da se jave udruženju.

Lekar Instituta za majku i dete Dragan Mićić naveo je da u Srbiji godišnje maligne bolesti "zarobe" oko 250 dece i da oko 70 odsto njih bude izlečeno.

On je istakao da su te bolesti retke kod dece, ali da je njihovo lečenje skupo i da i bogatije zemlje ne mogu same da obezbede komfornije uslove lečenja.

U Srbiji se deca obolela od raka leče u tri zdravstvene ustanove u Beogradu: Inistitutu za majku i dete, Univerezutetskoj dečijoj klinici i Inistitutu za onkologiju i u okviru kliničkih centara u Nišu i Novom Sadu.

Među pozvanima da podrže akciju 13. februara su predstavnici Vlade Srbije, a učešće su potvrdili brojne javne ličnosti, sportisti, sportski klubovi i savezi.

Majka dvadesetomesečne bebe izlečene od maligne bolesti Katarina Čudić, rekla je da je neophodan pozitivan stav društva prema oboleloj deci i njihovim roditeljima, i navela da u Srbiji roditelji ne mogu da budu uz svoju decu u zdravstvenim ustanovama tokom lečenja bolesti, što je, kako je kazala, u inostranstvu nezamislivo.

Psiholog Tamara Klikovac je istakla da je važno i obrazovni sistem uključiti da na adekvatan način reaguje u tim situacijama, jer obolela deca "brzo shvate da su drugačija i kao i roditelji prolaze kroz niz složenih osećanja", pa je prava podrška veoma važna.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. zorana 12.02.2010

    Sve je to lepo ali bi se mogle odstampati uplatnice koje se dostavljaju zajedno sa infostan racunima, poput dosadasnjih - da svako uplati novcani prilog, koliko je u njegovoj moci. S postovanjem


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde